Annyi betegadatunk van, vétek nem felhasználni

Bombaévet hozott a covid a Synlabnak, ezt látom a nyilvánosan elérhető adatokból, miközben azt olvasom a beszámolójukban, hogy a covid miatt jelentősen elmaradtak a tervektől. Vagy érzek itt némi ellentmondást, vagy brutális terveik voltak – segítene tisztázni?
Összességében a covid a laborcégeknek, és nem csak a Synlabnak, jól jött. Ez nyilván nem hangzik jól, de aki azt mondja, hogy üzletileg nem hozott lehetőségeket, vagy nem mond igazat, vagy valamit rosszul csinált, hiszen hatalmas és állandó igény volt a szűrésekre, tesztelésekre, amiket laborban kellett elvégezni.

A Synlab jelenleg Európában – egyes országokban éppen eltérő intenzitással attól függően, hogy épp hol tart a negyedik hullám, vagy milyen súlyos volt a harmadik – napi szinten 300–350 ezer covidtesztet végez úgy, hogy szigorúan csak PCR-t és ellenanyagot mérő vérvizsgálatot vállal, tehát antigén- és egyéb gyorstesztet nem csinálunk. Ez nemcsak Magyarországon van így, hanem a járvány kezdete óta mind a 36 országban, ahol a Synlab jelen van, mert csak így tudjuk garantálni a legmagasabb szakmai minőséget.

Az antigénvizsgálat ugyanis hiába jó módszer a covidfertőzés kimutatására, de a WHO ajánlása alapján is csak bizonyos esetekben használható, amikor tünetes betegekről van szó. A Synlab pedig úgy érezte, nem tudja garantálni, hogy mindig tünetes betegektől veszik a mintát, ezért antigénteszttel nem foglalkozik.



Ez árbevételünkkel is összefügg. 2020-tól, a pandémia óta teljesen átalakult a piac, nagyon sok cég állt rá a covidtesztekre Magyarországon és a világon máshol is. Olyanok is, akik előtte egyáltalán nem foglalkoztak laborvizsgálattal, de látták az üzleti lehetőséget. Szóval nekünk is még nagyobb lenne a bevételünk, ha egyéb covidvizsgálatokat is vállaltunk volna, de így is azt mondom, hogy igen, üzletileg a covid jól jött, már csak azért is, mert idén április 30-ával a Synlab részvényeit bevezették a frankfurti tőzsdére.

Aki azt mondja, hogy üzletileg nem hozott lehetőségeket, vagy nem mond igazat, vagy valamit rosszul csinált.