Lett idén Tiktok-profilunk. Nem várhattunk vele tovább. A világ egyik legnagyobb közösségi médiás platformja ma már nemcsak az idióta táncokról, kihívásokról szól, hanem ugyanúgy a tájékozódásról is. Még szép, hogy nem akarunk kimaradni belőle. A táncból meg a kihívásból sem, de ahhoz még gyűjtenünk kell némi kurázsit. Addig is megmutatjuk, mi mindent találsz helyette
a @forbeshungary-n.
Rövidhírek, számok, érdekességek Rövid videóban csak a lényeg, ha épp nincs kedved a Forbes.hu-n elolvasni, devizától rezsiig bármit elmagyarázunk seperc alatt.
A kulisszák mögött Címlapfotózás Nagy Ervinnel? Villáminterjú Fördős Zével? Vagy csak apró darabokra verünk egy szobát?! Nagy Nikolett közösségimédia-szerkesztőnk mobilja mindent lát.
Mindennapjaink Onnan, hogy a cseh Forbes tízéves gáláján ragyogunk, odáig, hogy pénteken a nap végén proseccóval búcsúztatjuk a kánikulahetet. Belefér. Néha.
Ferran és Albert Adrià egykor kifejezetten sejtelmesre vett, labirintusokkal kombinált katalán csúcsétterme néhány hete újra megnyílt. Alaposan megváltozott,
de a lényeg megmaradt.
Barcelona éttermi világa örökre összefonódott az egykori El Bulli étterem hagyatékával. A legendás séf, Ferran Adrià étterme annak idején a molekuláris gasztronómia fellegvára volt, és három Michelin-csillaga mellett a világ legjobb éttermeit összesítő World’s 50 Best lista első győztese is. Ezt a kitüntető címet 2009-ig még négyszer sikerült megszereznie (csak a koppenhágai Noma tudott ötször is az élen végezni). És ha már Noma (Forbes, 2022/05.), talán nem teljesen véletlen, hogy a mostani legnagyobbak, René Redzepi vagy Massimo Bottura is ott kezdték a karrierjüket. De a legjobb barcelonai séfek is szinte mind ott indultak, ma például a Disfrutart és az Estimart teszik naggyá.
Itt keresd! Enigma Carrer de Sepúlveda, 38–40, Barcelona, Spanyolország
Bár Ferran ma már nem aktív a konyhában, örök társa és egyben öccse, Albert komoly szerepet vállal az utódéttermekben. A pandémia ugyan kicsit megtépázta az étterembirodalmat, a Tickets például sohasem fog már kinyitni, de egy másik zászlóshajó, az Enigma pár hete új életre kelt.
A világ legízesebb ételei Az utcáról szinte észrevehetetlen étterem eredetileg rejtélyes folyosókon, hat különböző helyiségen át vezette a vendégeket a három–hat órás vacsora alatt, és közben negyven meglepetésfogás került elő a legváltozatosabb helyekről. A hétszáz négyzetméteres tér mára már sokkal jobban hasonlít egy hagyományos étteremre, a vándorlás is megszűnt, helyette hagyományos étlapról választott tetszőleges fogásokat fogyaszthatunk, és csak akkor megyünk át egy-egy különterembe, ha valamilyen speciális élményt is kipróbálnánk. Mint amilyen például a szusibár, ahol szinte Japánban érzem magam a rövid nigiriválogatás elfogyasztása közben.
De az igazi attrakció, ahol tényleg tündököl az Adriákra jellemző hihetetlen precizitás, technológiai tudás és kreativitás, az az étlap többi része. A helyi tapasbárok legnépszerűbb fogásai mellett bátran válogatnak az egész világból, a legízesebb, legkoncentráltabb tételeket készítik el, természetesen az El Bulli örökségéhez méltón, és néha azért visszakacsintanak az Enigma korábbi klasszikusaira is. Így újítják meg teljesen akár a pizza műfaját is, és kreálnak apró falatkákat belőle, szuper ropogós, hajszálvékony tésztalapon ízes, fantáziadús feltétekkel, mint amilyen az avokádó-királyrák-petrezselyem emulzió vagy az ibériai sertés-kacsamáj-pisztácia. Minden falat elegáns, mégis hordozza a házias ételek legnagyobb erényeit is. Délután aztán hangulatos koktélbárrá alakul az étterem, és persze az italválasztéktól is könnyen tátva marad a száj, vannak például ehető koktélok is…
Kevesebb a rejtély, nincs már kristálykenyér, de van helyette egy egészen kiváló, laza, mégis nagyon különleges gasztronómiai élmény.
Fantasztikus kaják, még két lépés, hogy rövidüljön a látogatás, már megyünk is.
Talán az ütött gyomron, ahogy azon a poszteren mosolygott. Vagy az, hogy azt a besárgult posztert mintha épp az én pillantásom mentette volna meg a teljes megsemmisüléstől. Ráadásul az üveg alatt volt egy döglött molylepke is. Hogy került oda? Mikor? Az előző pillanatban? Tavaly? Vagy már hatvan éve, 1962-ben, amikor annak az akkoriban szenzációs színdarabnak a reklámozásához elkészítették? Az egész kép […]
Különös fotókat lapozgatni hintaágyban, rocklegendák anekdotáit idézgetni sportfröccs mellett, egy gyanúsan Magyarország-ihlette disztopikus regénybe feledkezni a stégen – ehhez mind ajánlunk ideális könyveket.
Cseke Eszter és S. Takács András nem határozták el, hogy Balin fognak élni, egyszerűen odasodorta őket a sors, és a spirituális, varázslatos indonéz szigeten ragadtak. Korábban eszükbe sem jutott, hogy elköltöznek valamelyik filmjük helyszínére, inkább egy magyarországi búvóhelyre vágytak, ahová jó hazajönni – és erre pár évvel ezelőtt rá is leltek a Dunakanyarban, a nagymarosi hegytetőn. Családi életük újabb és újabb témák felé vitte őket a világban, miközben On the Spot márkanév alatt készülő dokumentumfilmjeikért már nemcsak a hazai, de a nemzetközi csatornák is versenyeznek. Forgattak háborús övezetekben, a születés csodájáról, diktátorok gyermekeiről, az egyik utolsó afrikai törzsről és a hosszú élet titkairól. És közben az is előfordult, hogy összehoztak valakinek egy találkozást Ferenc pápával.