Boldogságmohóság ellen (vagy azért)

Rahaf Mohammed: A lázadó
(2022, 21. Század Kiadó, 3990 forint)
Miről szól? 2019 januárjában a Twitteren küldött kétségbeesett segélykiáltást az emberiségnek egy tizennyolc éves szaúdi lány, aki megszökött a családja elől, ám a bangkoki reptéren lekapcsolták. Egy hotelszobában barikádozta el magát, mert ha a helyi hatóságok kiadták volna befolyásos apjának, otthon biztos halál vár rá. Rahaf Mohammed hangja szerencsére eljutott az emberi jogi szervezetekig, és a segítségére siettek, a kanadai kormány pedig menedékjogot adott neki.


A lány történetét Sally Armstrong újságíró, emberi jogi aktivista jegyezte le, és amellett, hogy a könyv személyes, igaz történetet mesél el, precízen írja le, hogyan változtak az utóbbi évtizedekben a szaúdi nők jogai. Például 1955-től már lányok is járhattak iskolába, 1970-től egyetemre is, de az egyes szabályok máig eltérnek az ország különböző régióiban. Háilban például, ahol Rahaf élt, a foci sem volt a nőknek megengedve. „Nehogy férfias nő vagy leszbikus váljék belőlem!” Szerencsére közben létezik a szaúdi menekültek titkos online hálózata, ahol egymást segítik a hazájukból való kijutásban. (G. Tóth Ilda)

Kinek ajánljuk? Aki többet szeretne megtudni az iszlámról, annak is a legkonzervatívabb értelmezéséről, a vahhábizmusról, és kötélből vannak az idegei.