Írta: Tilesch György

Az üvegszilánk az étkezési szilikon forrása, amely a csontozat és kötőszövetek egészséges működéséhez fontos.” Ez a mondat a Meta (leánykori nevén Facebook) mesterséges intelligencia (MI) modellje, a Galactica válasza arra a kérdésre, hogy mik az üvegszilánk fogyasztásának áldásos hatásai. Hasonló segítőkészséggel taglalta az MI az öngyilkosság előnyeit, adott útmutatást a napalm házi elkészítéséhez, vagy vezetett végig azon, hogyan vehetjük ki valakinek a veséjét fusiban.

Négyfős véleménycsapat váltja egymást hónapról hónapra a pódiumon. Januárban Orbán Krisztián tér vissza!


Mindez érthetően szilaj örvényeket vetett. A tudományos munka segítésére fejlesztett, sok tekintetben valóban forradalmi nyelvi modell az MI-szakma és a sajtó heves kritikai fogadtatására élt alig pár napot ebben a formájában, majd sebbel-lobbal lezárták a hozzáférést. Ha az élvonal ezt benézte, hogyan kezelik vajon a valós kockázatot az MI-felzárkózó vállalatok?
2022 sok tekintetben a tartalomgeneráló modellek tömeges áttörésének éve volt. MI-generált szöveg, kép, videó, programkód – mindez már jeltelen apróért elérhető mindenkinek a planétán. Lélegzetelállító gyorsasággal és eredménnyel remixelik azt az adatanyagot, amit az emberiség eddig kitermelt. Az „adatmosott” alkotások eredeti, humán szerzői viszont érthetően lázonganak. A kódolási MI-asszisztenst piacra dobó Github Copilot már meg is kapta az első komoly próbapert, kilencmilliárd dollár értékben, a nyílt forráskódú megoldásaikat jóhiszeműen egymással megosztó fejlesztők szerzői jogainak megsértése miatt.