Ahol ennyi gyúlékony anyag van, oda már csak gyufa kell

Mennyire jöttek be a várakozásaitok az infláció berobbanásának évében?
Zsiday Viktor (Zs. V.): Én igazából a makrohelyzetet jól láttam, a piacokat viszont teljesen rosszul. Azt gondoltam – és írtam erről is tavaly év elején –, hogy a sok stimulus túl fogja fűteni a gazdaságot. Azt, hogy ekkora infláció lesz, nem láttam. Arra számítottam, hogy a túlfűtöttség problémát fog okozni a részvénypiacnak, meg egyébként is extrém optimistává vált már rég a hangulat. Aztán abszolúte nem okozott problémát, tehát teljesen piaci szempontból benéztem ezeket a folyamatokat.


Gyurcsik Attila (Gy. A.): Alapvetően én egyértelműen value fókusszal (az értékalapon olcsó részvények keresésével – a szerk.) indultam neki az évnek. Abban voltak kétségeim, hogy a növekedési papírok mit fognak csinálni, ha az infláció szépen kúszik felfelé. Az engem is meglepett, hogy milyen erősek tudtak maradni. Az inflációval kapcsolatban az volt az álláspontom már az év elején is, meg már korábban is, hogy brutálisan el fog szállni, ami pedig ma van, az a vég kezdete ebben az inflációs sztoriban.


És milyen gyorsan jön el a vég? Amerikában a Fed még mindig stimulál, csak egyre kevesebb pénzt pumpál a piacba.
Zs. V.: Én azt gondolom, hogy 2022 két fele két különböző történet lesz. Szerintem az év első felében dezinfláció és lassulás lesz a gazdaságokban, két ok miatt. Az egyik, hogy vannak nagyon magas bázishatások, amik ki fognak esni az inflációból. A másik az, hogy Kína jelentős lassulása ki fog vetülni az egész világba. Illetve azért itt vannak még a koronavírusnak a következő hullámai, amik miatt még mindig nem tud teljes mértékben helyreállni a kereslet. Tehát az a pénz, amit odaadtak a lakosságnak Amerikában, ott is fog maradni a számlájukon, mert nem tudják elkölteni. Árucikkekre azért nem, mert abból már vettek eleget, ma mindenkinek három bicikli van a garázsában. Szolgáltatásokat meg nem fognak tudni venni, mert félni fognak valamelyik variánstól.