Régóta tudjuk, hogy az adat értékes, azt viszont nem mindenki tudja, hogyan csináljon belőle igazi értéket. Sok vállalat még csak most kezdi felismerni, hogy valójában milyen lehetőségeket tartogatnak az adatalapú megoldások.
Akik képesek elemezni adataikat, felfedezik és megértik az összefüggéseket, azok korábban elérhetetlen betekintést nyernek vállalatuk működésébe, termelési folyamataikba, ügyfeleik szokásaiba, és még sok minden másba. A Stratis Kft. ügyvezető igazgatójával, Bíró Zoltánnal és Fazekas Jánossal, az adatmenedzsment üzletág vezetőjével beszélgettünk adatvezérelt és mesterséges intelligencia megoldásokról.
A 90-es évek végén egy telekommunikációs vállalatban szerzett tapasztalataikon felbuzdulva indította el néhány fiatal szakértő az ország egyik első, magyar tulajdonú tanácsadó cégét, a Stratist. A kezdetben menedzsment- és IT-tanácsadással foglalkozó cég vezetői rájöttek, hogy ha magyar cégként a nagyokkal versenyezni akarnak, akkor ki kell törniük a klasszikus tanácsadói keretekből. „Úgy láttuk, hogy a tendenciák az adatalapú döntéshozatal felé mutatnak. Eleinte csak vállalati stratégiák kidolgozása kapcsán szakértőként foglalkoztunk adatokkal, ma már megvalósító üzletágunk nyújt komplex adatalapú megoldásokat. Jó döntést hoztunk, a felsővezetői és tanácsadói tapasztalat jól egészül ki az adatvezérelt megoldásokkal” – kezdi Bíró Zoltán.
Az elmúlt félévben Dabas felkerült az ország gasztronómiai térképére, aminek nem más az oka, mint egy újonnan nyílt, izgalmas delikát és bisztró. Kevesebb mint egy órára Budapest belvárosától igazi gourmet mennyország vár ránk, ami kirándulási úticélnak sem utolsó, de a helyiek körében is kedvenc. A Dabas Deli · Bistro egy világutazás vége, és egy ízutazás kezdete.
Dabas gourmet helyének eredettörténete meglehetősen messzire nyúlik vissza. „Az elmúlt évtizedek során rengeteget utaztam a világban, elsősorban olyan tájakra, amiket a legkevésbé sem a fényűző turistacélpontok közt jegyeznek. Utazásaim közben végig ott motoszkált bennem, hogy kellene otthon nyitni egy olyan helyet, ahova jó elmenni reggelizni, ahol a legjobb kézműves kávékat kóstolhatod, hoz egy őszinte, mégis élményekkel teli bisztrókonyhát, delikáteszében pedig megtalálod a top gasztronómia alapjait” – meséli Pócsik László.
A VIDÉK ESSZENCIÁJA
Pedig Pócsik László a legkevésbé sem a vendéglátásban töltötte az elmúlt évtizedeket. A Dabas Deli · Bistro tulajdonosa élete nagyobbik részében a járműiparban dolgozott: autó- és motorszalonja, illetve egy terepjáró-átépítéssel foglalkozó manufaktúrája van. Ez utóbbi mellé fontos hozzátenni, hogy Lászlóék csapata a magyarok közül egyedüliként nyert kategóriát a legendás Dakar ralin.
„Az autósport hozott egy olyan minőségi szemléletet az életembe, amit később a vállalkozásaimba is igyekeztem átültetni. Megtanított arra, hogy a siker és a sikertelenség közötti vékony mezsgyét milyen érzés átlépni. Minden tevékenységemben olyat akarok kínálni, ami első osztályú és különleges. A jó és a kiváló számomra csak az út kezdete, a tökéletes az, ahol megpihenni is érdemes” – vallja.
A fent említett pillanat 2020 elejére esett, vagyis az egész beruházást végigkísérte a koronavírus-járvány felfutása, az építőipari szakember-, illetve az alapanyaghiány.
A covid alatt ugyanakkor sikerült összehozni egy olyan, a nagybetűs vendéglátásban elkötelezett csapatot, akik magukévá tudták tenni a tökéletességre törekvést. László meglátása szerint pont a kialakult pandémiahelyzet alakítja át a hazai vendéglátást, hiszen az ingatag, javarészt turistákra alapozó felkapott budapesti helyekről egyre több kiváló szakember indul el új, vidéki kihívások felé.
„Nem másolva a recepteket, abban hiszek, hogy Dabas gasztronómiai célpontja egy önálló hibrid, egy olyan cuvée tud lenni az országban, amely különleges élményével, vendégeket ünneplő kiszolgálásával, helyi ízeivel egy lezser, laza, fine dining vonalat képvisel, egy hely, amelyet egyarát szívükbe zárhatnak a budapesti foodie-k és a környékbeli lokálpatrióták is. Otthonos, mégis elegáns, jól értelmezhető” – mondja a tulajdonos, aki a világjárás inspirációit beépítette a dabasi boutique bisztróba.
A városvezetéssel együtt a helyi közösségépítést is komolyan veszik, amihez a vendéglátás jó alappal szolgál. December közepe óta a térség egyetlen jégpályája nyílt meg a Dabas Deli · Bistro mellett, amely házi puncsot, gazdagon fűszerezett forralt bort, és természetesen tartalmas téli street food falatokat is kínál.
László persze tisztában van azzal, hogy a magyar gasztrótérképre való felkerülésnél már csak a rajta maradás a nagyobb munka. „Fontos számunkra, hogy minden vendégünk az ő személyre szabott ünnepének élje meg a velünk töltött időt, hogy három, öt, vagy tíz év múlva már jó ismerősként „hazatérjen” hozzánk”.
197,2 milliárd forint. Becslésünk szerint ennyit ér most a Demján Sándor által örökül hagyott, kiterjedt cég- és ingatlanportfólió. Legjövedelmezőbb eleme a Westend, és legnagyobb ígérete a szomszédos telekre álmodott Central Park projekt. A tulajdonosoknak és a menedzsmentnek az elmúlt időszak tripla terhet hozott: világjárványt, elszámolási viszályt az örökösök és az egyik tulajdonos között és az útkeresés súlyát. Mi történt három év alatt a Demján-birodalomban, miért olyan nagy a csend a Gránit Pólus körül?
Ahogy az élet megannyi területén, a nyugdíj-megtakarításoknál is egyszerre várnak rugalmasságot és stabilitást a magyarok. Az irány tehát egyértelmű, a jó hír pedig, hogy van válasz erre a két különböző igényre.
Satuba került év végére a kormány, túltolta a választási költekezést, már kisebb kiigazításra is hajlandó volt. Az infláció egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és a forint sem tért magához a mélypontokról. A Forbes negyedéves makrogazdasági összefoglalója.
Négy nap = három város és egy Rajna menti kerékpártúra. Kis előre szervezéssel ennyi simán belefér egy németországi hosszú hétvégébe, így jó arányban lehet keverni a sportosabb programot a romantikus középkoriváros-látogatással, és a pöpec német felhőkarcoló-építés remekeit is megcsodálhatjuk – akár egy sétahajóról. Persze nem maradunk rajnai rizling nélkül sem.