Sam Bankman-Fried, az FTX társalapítója még a harmincadik születésnapja előtt 22,5 milliárd dolláros vagyont hozott össze a kriptovalutalázon nyerészkedve – de nem hisz a kriptóban igazán. Csak jó sokáig akarja gyarapítani a vagyonát, hogy aztán eladományozza az egészet.
Írta: Steven Ehrlich és Chase Peterson-Withorn Fordította: Zsadon Béla
Egy ködös nyárvégi este Sam Bankman-Fried beballagott az ötcsillagos manhattani Equinox Hotel 23. emeletén a Villanycitrom (Electric Lemon) nevű „tiszta és biztonságos” ebédlőbe. A 29 éves kriptomilliárdos részben azért repült ide Hongkongból, hogy az egyik házigazdája legyen az itt zajló zártkörű bulinak, mindazonáltal igyekezett észrevétlenül a terem sarkába sunnyogni.
Szokásos öltözékében lévén – fekete hoodie, khaki sort, viharvert New Balances sneakers – lent az utcán talán meg is tehette volna, de a mandzsettagomboknak és a koktélruháknak ebben a tengerében feltűnőbb volt, mint a tömegben elvegyülő Obi Toppin, a két méter hat centis New York Knicks-erőcsatár. Bankman-Friedet pillantok alatt lerohanták. Pitchelhetnék magának valamit? Mit szól a legutóbbi kriptozuhanáshoz? Csinálhatnék egy Instagram-fotót? Mindez persze a világ leggazdagabb huszonévesének a munkájához tartozik. Bankman-Fried kriptovaluta-tőzsdéje, az FTX – amin olyan digitális eszközöket adhatnak-vehetnek a tréderek, mint a bitcoin vagy az ether – júliusban 900 millió dollárt vont be 18 milliárd dolláros cégérték mellett olyan befektetőktől, mint a Coinbase Ventures és a SoftBank. A kriptobefektetők névértéken havi 3,4 billió dolláros (főleg határidős és opciós) derivatív ügyleteinek nagyjából tíz százaléka az FTX-en forog.
Az elmúlt félévben Dabas felkerült az ország gasztronómiai térképére, aminek nem más az oka, mint egy újonnan nyílt, izgalmas delikát és bisztró. Kevesebb mint egy órára Budapest belvárosától igazi gourmet mennyország vár ránk, ami kirándulási úticélnak sem utolsó, de a helyiek körében is kedvenc. A Dabas Deli · Bistro egy világutazás vége, és egy ízutazás kezdete.
Dabas gourmet helyének eredettörténete meglehetősen messzire nyúlik vissza. „Az elmúlt évtizedek során rengeteget utaztam a világban, elsősorban olyan tájakra, amiket a legkevésbé sem a fényűző turistacélpontok közt jegyeznek. Utazásaim közben végig ott motoszkált bennem, hogy kellene otthon nyitni egy olyan helyet, ahova jó elmenni reggelizni, ahol a legjobb kézműves kávékat kóstolhatod, hoz egy őszinte, mégis élményekkel teli bisztrókonyhát, delikáteszében pedig megtalálod a top gasztronómia alapjait” – meséli Pócsik László.
A VIDÉK ESSZENCIÁJA
Pedig Pócsik László a legkevésbé sem a vendéglátásban töltötte az elmúlt évtizedeket. A Dabas Deli · Bistro tulajdonosa élete nagyobbik részében a járműiparban dolgozott: autó- és motorszalonja, illetve egy terepjáró-átépítéssel foglalkozó manufaktúrája van. Ez utóbbi mellé fontos hozzátenni, hogy Lászlóék csapata a magyarok közül egyedüliként nyert kategóriát a legendás Dakar ralin.
„Az autósport hozott egy olyan minőségi szemléletet az életembe, amit később a vállalkozásaimba is igyekeztem átültetni. Megtanított arra, hogy a siker és a sikertelenség közötti vékony mezsgyét milyen érzés átlépni. Minden tevékenységemben olyat akarok kínálni, ami első osztályú és különleges. A jó és a kiváló számomra csak az út kezdete, a tökéletes az, ahol megpihenni is érdemes” – vallja.
A fent említett pillanat 2020 elejére esett, vagyis az egész beruházást végigkísérte a koronavírus-járvány felfutása, az építőipari szakember-, illetve az alapanyaghiány.
A covid alatt ugyanakkor sikerült összehozni egy olyan, a nagybetűs vendéglátásban elkötelezett csapatot, akik magukévá tudták tenni a tökéletességre törekvést. László meglátása szerint pont a kialakult pandémiahelyzet alakítja át a hazai vendéglátást, hiszen az ingatag, javarészt turistákra alapozó felkapott budapesti helyekről egyre több kiváló szakember indul el új, vidéki kihívások felé.
„Nem másolva a recepteket, abban hiszek, hogy Dabas gasztronómiai célpontja egy önálló hibrid, egy olyan cuvée tud lenni az országban, amely különleges élményével, vendégeket ünneplő kiszolgálásával, helyi ízeivel egy lezser, laza, fine dining vonalat képvisel, egy hely, amelyet egyarát szívükbe zárhatnak a budapesti foodie-k és a környékbeli lokálpatrióták is. Otthonos, mégis elegáns, jól értelmezhető” – mondja a tulajdonos, aki a világjárás inspirációit beépítette a dabasi boutique bisztróba.
A városvezetéssel együtt a helyi közösségépítést is komolyan veszik, amihez a vendéglátás jó alappal szolgál. December közepe óta a térség egyetlen jégpályája nyílt meg a Dabas Deli · Bistro mellett, amely házi puncsot, gazdagon fűszerezett forralt bort, és természetesen tartalmas téli street food falatokat is kínál.
László persze tisztában van azzal, hogy a magyar gasztrótérképre való felkerülésnél már csak a rajta maradás a nagyobb munka. „Fontos számunkra, hogy minden vendégünk az ő személyre szabott ünnepének élje meg a velünk töltött időt, hogy három, öt, vagy tíz év múlva már jó ismerősként „hazatérjen” hozzánk”.
Halász-Magyari Bernadett először francia bulldogja érzékeny bőrére készített természetes összetevőkből szappant 2015-ben, és akkor még álmaiban sem gondolta volna, hogy öt évvel később százmillió forint árbevételű céget vezet majd Kiskunhalason. De miután Bosco állapota látványosan javult, jöttek az újabb termékek, a levendulás kutyasampontól a sheavajas mancsápolóig.
Összehasonlítottuk a népszerűbb mobilbanki alkalmazásokat. Van, ami tuti jól néz ki, de nem kéne, és van, ami puritán, már-már ronda, de flottul működik. Mitől jó egy mobilbank?
Ahogy az élet megannyi területén, a nyugdíj-megtakarításoknál is egyszerre várnak rugalmasságot és stabilitást a magyarok. Az irány tehát egyértelmű, a jó hír pedig, hogy van válasz erre a két különböző igényre.