Doktor Kia életre szóló magyar kalandja

„Apám azt mondta, ha a szőnyeget is el kell adnia – tudod, az nálunk nagy érték –, akkor azt is eladja, csak szabad lehessek” – meséli fiatalkoráról Kiarash Bahrehmand szülész-nőgyógyász-daganatsebész, vagy ahogyan páciensei hívják, doktor Kia. Aki ugyanis Iránban államilag finanszírozott orvosképzésben tanul, annak kötelező a képzés idejének másfélszeresét orvosként otthon ledolgozni, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a képzés díját. Márpedig doktor Kia, aki ma már az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető helyettes főorvosa, azt tervezte, hogy külföldön praktizál majd, miután Iránban elvégezte az ott hétéves orvosi egyetemet 1998-ban.


Ekkor hangzott el a családi asztalnál az apa felajánlása, és vissza is fizették a képzés árát. Csakhogy az indulást még meg kellett, hogy előzze egy huszonegy hónapos sorkatonai szolgálat is – ez volt Irán elhagyásának másik feltétele. Így Kiarash Bahrehmand 1998 és 2000 között katonaorvosként teljesítette a kötelező katonaságot, csak aztán indult a magyar kaland. Méghozzá korántsem zökkenőmentesen.


Amíg az öccsével közös magánegészségügyi központjuk, a Villa Medicina lakberendezési magazinból kiugrott, nappalinak álcázott várótermében ülök az interjú előtt, elismerő mondat üti meg a fülem: „Csak ő vállalta úgy a miómaműtétemet, hogy megmentjük a méhemet. Előtte mindenki azt mondta, hogy esélytelen.” Az orvosi bravúrokra is rá kell kérdeznem – csillagozom be a jegyzeteimben, majd a vázában lévő liliomokra tapad a szemem.
A Villa Medicina kifejezetten elegáns, a feszengősség határát súroló magánegészségügyi környezetet hoz, ami mögé viszont a szakmaiságot és a tartalmat is határozottan odatették, így nem csak az Angliában nyomtatott, egyedi tapéta és a hetente cserélt élő virág miatt érezhetik a páciensek, hogy exkluzív helyen vannak. A doktor ugyan azt mondja, hogy vállalkozása már rég nem one man show, de azért annak alapján, ahogy kérdez, figyel, közlekedik az épületben (nagyon gyorsan jár, látszik, hogy szüléseken és műtéteken edződött), egyértelmű, hogy az itt összpontosuló szakmai tudás mellett a személyisége is áthatja a helyet.