A vagyont nem visszük a másvilágra. Inkább a Maldív-szigetekre

Írta és fotózta: Szűcs Péter

Sabine majd kicsattan az egészségtől és a jómódtól. Németországban él, de a Maldív-szigetek egyikén futunk össze, férjével minden évben visszajárnak kedvenc reszortjukba, hogy néhány hónapot (!) a szigetvilágban tölthessenek. „Eddig háromszor házasodtunk újra össze a kerek évfordulókon, így már három nászutunk volt az elmúlt évtizedekben” – mondja őszinte örömmel, én meg jókedvét, pozitív energiáit átvéve megyek tovább a délutáni snorkelingre.
A Maldív Köztársaság 1192 szigetéből körülbelül kétszáz a szállodasziget, és ugyanennyin laknak, a többi majdnem nyolcszáz egyelőre lakatlan. A reszortszigetek száma növekszik, ezt a tendenciát a vírusválság is csak rövid időre szakította meg, átlagosan minden évben két-három új reszortsziget jön létre. Az óriási érdeklődés alapján a megnyíló hotelkomplexumok száma sokkal nagyobb is lehetne, ha az állam nem kontrollálná a befektetéseket, és nem határozná meg a növekedés dinamikáját. A Maldív Köztársaság egyik szigetét sem lehet megvásárolni, befektetési céllal viszont hosszú távra bérelhetők.

A Maldív-szigetekre utazó a maléi Velana nemzetközi repülőtérre szál le. Innen tovább a kiválasztott hotelszigetre roppant könnyen megy a transzfer, a reszortok előre megszervezik. Amíg fent van a Nap, hidroplánokkal, naplemente után gyorsan sikló motorcsónakokkal repítik a turistát valamelyik álomszigetre.


Egy rendkívül kedves, idős magyar orvos házaspárral már egy másik szigeten elegyedek szóba. Magyarul köszönök rájuk, amikor meghallom, hogy ők is így szólnak egymáshoz a vacsoraasztalnál. „Elmúltunk hetvenévesek, megtehetjük, hogy az Indiai-óceán egyik szigetéről egy pár hét után átmenjünk egy másikra. A vagyonát az ember nem viszi át a másvilágra, ezért feléljük, amink van” – magyarázzák, miért döntöttek a Maldív-szigetek mellett, amikor az utazásukat tervezték. Nem is kérdezek többet, jó utat, jó egészséget és jó étvágyat kívánok.
Második maldív utam utolsó éjszakáján, az ötcsillagos Kagi Spa Islandon, szintén találkozom magyarokkal. A sziget ötven vízi villájából huszonöt keletre néz, a korán kelők a napfelkeltét élvezhetik, a másik huszonöt nyugatra van tájolva, lakóik szinte minden éjjel ugyanúgy vöröslő naplementében gyönyörködhetnek. A keleti oldal első villája az enyém egy éjszakára, véletlenül hallom meg, hogy a szomszédomban egy pár magyarul beszélget arról, milyen tengeri élőlényekkel találkoztak a villa körüli víz alatti kirándulásukon.