Újult erővel rángatják a forintot a legújabb világpiaci események, június közepén az euróárfolyam átlépte a 400 forintos (rém)álomhatárt. Pedig 2008-ban még a 250 forintos szint meghaladása késztette pánikra a piacokat és a hazai közvéleményt. Változnak az idők.
január 7. A legnagyobb forintgyengülés A rendszerváltás utáni években nem igazán volt devizapiac, a forint értékét más fizetőeszközökhöz képest központilag határozta meg az állam. 1991 elején 15 százalékos forintleértékelésről döntöttek, abszolút napi rekord volt.
június 5. Amikor az állami forintgyengítés túl jól sikerült CHF: 174,15, EUR: 268,59 2001-től szabadon folyhatott a devizakereskedelem, de az állam továbbra is hivatalosan bejelentett árfolyamcélt követett a forint-euró viszonyban, széles toleranciasávval. Júniusban a forint célárfolyamát 2,3 százalékkal emelték meg, ezt a fizetőeszköz egy jóval nagyobb mértékű, 4,8 százalékos gyengüléssel hálálta meg.
október 10. Amikor a válság elérte Magyarországot CHF: 173,26, EUR: 264,03 2008-tól már nincs árfolyamcél, se sáv. Bár nyáron a forint történetének legerősebb időszakát élte (az euró 230 forintnál is kevesebbet ért), a pénzügyi válság végül Magyarországot sem kímélte, a hazai deviza egy nap alatt 15 forintot gyengült, és végül 264 forintos szinten állt meg.
február 4. Amikor először ért egy euró 300 forintot CHF: 200,94, EUR: 300 Ahogy a híres idézet is tartja: this is Sparta!
január 15. A svájci frank árfolyama az égbe, Nagy Márton pedig mennybe ment CHF: 319,27, EUR: 321,34 A svájci jegybank 2015 elején dobta le az atombombát: elengedték a rögzített frank-euró árfolyamot, amire rögtön erősödni kezdett a svájci fizetőeszköz. Az árfolyam 266 forintról hirtelen 400 forintra ugrott, végül napi átlagban 319 forinton állt meg. A magyar kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori alelnökének, Nagy Mártonnak a szorgalmazására, jó időzítéssel már korábban lezárta a devizahitelek forintosítását. Így a forintgyengülést jóval kevesebb svájcifrank-hiteles érezte meg.
április 22. Amikor elbúcsúztunk a 300 forint alatti eurótól CHF: 292,65, EUR: 300,21 2009 és 2015 között jelentős kilengésekkel, de fokozatosan gyengült a forint az euróhoz képest. 2015 áprilisában volt az utolsó alkalom, amikor a napi középárfolyam 300 forint alatt tartózkodott.
március 18. Amikor a covid elintézte a 350 forintos eurót CHF: 331,96, EUR: 350,17 Bár március elején még 340 forint alatt oldalazott az árfolyam, az egyre növekvő koronavírus-esetszámok megijesztették a befektetőket. Először került 350 forintnál többe egy euró.
március 7. AMIKOR ELŐSZÖR BENÉZTÜNK 400 FÖLÉ CHF: 395,79, EUR: 397,31 Az orosz–ukrán háború csapása a forintra: egy nap alatt az euróárfolyam több mint 15 forinttal ugrott feljebb. Délelőtt rövid időre először léptük át a 400-as szintet, de napi átlagban is belátható közelségbe, 397 forintra került az árfolyam.
június 1. A különadók és az MNB összehozza a második csúcstámadást CHF: 385,26, EUR: 397,03 A forint egyébként sem volt jó hangulatban az olajembargó és a belengetett különadók miatt, amit csak tetézett, hogy az MNB tovább lassította a kamatemelést. Az euró árfolyama megint 397 forintra emelkedett napi átlagban.
június 20. 400 forint CHF: 393,88, EUR: 400,21 Júniusban folyamatosan a 400-as csúcsot ostromolta a forint, de az euróárfolyam csak órákra került 400 forint fölé, végül 20-án napi átlagban is sikerült meghaladni ezt a határt.
Ahol a legmagasabb luxusszint és a mediterrán szívélyesség páratlan panorámával párosul, ott a The Maybourne Riviera.
Írta: Jókuti András
Pascal, a taxisofőr nem túlzott, miközben a nizzai reptérről kanyarogtunk a hegyi szerpentineken a Maybourne Riviera felé: ez bizony azur, azaz kék. De még mennyire kék, sőt, égszínkék! Beszélgetésünk nem csak nyelvismereti hiányosságok miatt maradt meg az esszenciális jelzőknél, az ötven–hatvan éves sofőr ugyanis végig a feleségével – aki eleve Mon Amour néven volt eltárolva a telefonjában – folytatott meglehetősen élénk, és még annál is szerelmesebb diskurzust. De hát mivel is töltené az idejét egy taxisofőr (vagy bárki más) a Côte d’Azurön, mint azzal, hogy szerelmes?
Roquebrune-Cap-Martin talán nem eléggé népszerű úticél a hazai utazók körében, pedig a kiejtése egyszerűbb, mint gondolnánk: rokbrün-kapmartan! És ha már ezzel megbirkóztunk, tényleg érdemes alaposan körülnézni ebben a kisvárosban, ahol a legendás modernista építész, Le Corbusier töltötte idejét egy – mára már a világörökség részét képező – maga tervezte vityillóban a tengerparton. De itt van talán egész Franciaország legrégebbi erődítménye is, kiváló kilátás nyílik róla a nagy kékségre is, útban lefelé pedig egy kétezer éves olajfa hozza termését ma is.
Aztán befutunk a hotelbe, és hamar elfelejtődik minden, amit addig láttunk. Kicsit még mintha Pascal, a sofőr szája is tátva maradna, pedig láthatott ő már egyet s mást a Monaco–Menton-tengelyen, de azért az ötszáz méter magas függőleges sziklafalon álló impozáns hoteltől neki is felszalad a szemöldöke, talán még egy oh là là is kicsúszik.
De erre sajnos nem tudok figyelni, mert én is alaposan elámulok, majd hamar beszippant a modern művészeti alkotásokkal, például Louise Bourgeois szobrával és Le Corbusier hatalmas, mozgatható üvegfalával dekorált hatalmas, világos lounge. A fogadtatás természetesen a legmagasabb luxusszintnek megfelelően udvarias, de ehhez mediterrán szívélyesség is társul. Aztán hiába a gyönyörű enteriőr a fantasztikus bútorokkal, a panoráma ellopja a show-t.
Nem véletlenül van szinte minden falfelület üvegből, itt a fő attrakció a tenger tengerkékje, ez tölti be a látóteret, ez nyugtatja meg a szemet, ez a legszebb dekoráció. Az amúgy is hihetetlenül tágas lakosztály ezáltal infinity lakosztállyá alakul át – persze, nagyon szép a fürdő, a gardróbszoba, az elegáns, modern vonalvezetésű fehér bőrkanapékkal és étkező asztallal berendezett nappali, de a terasz mindent visz.
Háromszoros panoráma Nem sok hasonló helye van a világnak, ahol egyszerre három országra nyílik lenyűgöző panoráma: jobbra Monte Carlo, egy jó távcsővel akár a Grand Prix vagy a Monte Carlo Masters tenisztorna is követhető lenne, de nézzünk inkább előre, és máris újra Franciaországban vagyunk, szemben a Cap Martin földnyelve, balra Menton (mintha még a három Michelin-csillagos Mirazur étterem ablakai is látszanának), majd pár méter, és már Olaszország következik. És tenger mindenfelé, amerre a szem ellát.
Mélyvíz – csak úszóknak! A luxushotelhez luxusétterem dukál, az üzemeltetők nem fukarkodtak a nagy nevek felvonultatásával sem. Mauro Colagreco felügyeli a gasztronómiai koncepciót, de az infinity pool környékének lazább kínálatát a nem kevésbé híres Jean-Georges Vongerichten állította össze. A zászlóshajó, a Ceto étterem a legfelső szinten, megnyitása után mindössze pár hónappal már egy Michelin-csillagot is magáénak mondhat. (Izgalmas adalék, hogy épp a Michelin Bibendum figurája ihlette az egyik étterem székeit tervező Eileen Gray-t.) Itt is a tenger ural mindent, a teljes „A tenger mélye felé” menü a tenger gyümölcseire épül, de a megszokottnál ez sokkal szélesebb választékot jelent. A halak, rákok, kagylók mellett itt jelentős szerephez jutnak a tenger zöldségei is: plankton és algák is. Kombualga-kéregben érlelődött például a tonhal, vakaméval van dúsítva a kumkvatos articsókasaláta, de a legmeglepőbb, és egyben legfinomabb talán a ropogós algalapokból készülő mille-feuille (krémes), vaníliakrémmel és karamellszósszal, az alga enyhe sóssága kiváló adalék a süteményhez, roppanósságával pedig tökéletes helyettesítője a leveles tésztának.
A csillogó-villogó borhűtők tökéletes rendjében meglepő látvány egy sor olyan borospalack, ami alapos tisztogatásra szorulna. Mintha a Titanic borkészletét hozták volna a felszínre, mindenféle apró kagyló és tengeri élőlény fedi az üvegeket. Persze nem a takarítónő gondatlansága az ok, hanem gondos tervezés, a borospincét esetükben lecserélték a tenger mélyére: adott a sötét, állandó hűvöst biztosító, oxigénben szegény környezet. Tapasztalatok szerint az így tárolt borokra nagyobb összetettség jellemző mind aromákban, mind ízekben. Erősebb ásványosságuk és sósságuk kiválóan alkalmassá teszi őket az édeskésebb tengeri alapanyagokkal, például a rákfajtákkal való párosításra. Andrea Moscardino, a konyhafőnök tudja, hogy azért a víz az úr…
Senki sem nyit úgy ajtót, mint Nagy Ervin. Beront, de közben csak megérkezik. Egy robbanás a mozdulat és a jelenléte is. Most már azt is tudom, hogy ezt a rengeteg energiát gyerekkorában mivel kötötte le. Versenysportoló volt, akkor még követte az apai mintát, idősebb Nagy Ervin az MTK profi focistája volt. De Ervin szülei valamit nagyon tudtak, vagy […]
Több hónapnyi online ötletelés és számtalan virtuális üzenetváltás után a koronavírus-járvány alatt találkoztak először személyesen, és mára barátság fűzi össze A család, az család kampány mögött álló apákat.
Piacvezető pozícióba nőtt a Webshippy, a kiszervezett logisztika digitális megoldásainak hazai úttörője, miközben a fogyasztók egyre több kényelmi szolgáltatást várnak el. Az alapítók víziója most az országhatárokon túlra szólítja őket: régiós terjeszkedésbe kezdenek, amihez újabb befektetők szállítják a finanszírozást. A robotizált fóti raktárból már az európai hálózat kiépítése sem tűnik elérhetetlennek.
Egy futballklub károsanyag-kibocsátása is visszafogható, de sokkal többet lehet elérni azzal, ha szurkolóik lesznek környezettudatosabbak, mondja James Atkins, és Planet Super League nevű kezdeményezésével fenntarthatósági cselekvésekre épít bajnokságot angol szurkolóknak. Hamarosan talán a műanyagszemét miatt aggódó fradistáknak is lesz mit játszaniuk.