Pikáns somlói

Óvatlan interjúkban a fine bistro címkét aggatja magára és konyhájára a Somló-hegyi Kreinbacher Birtok étterme és az azt három éve irányító executive séf, Langer Gábor. Ha összesűríthetem helyette, hogy ez mit takar, akkor a vállalás szerint technológiailag tökéletes, de látható méretű fogásokat. Langer a covid előtt csillagig menetelő budapesti Babel mellett külföldi prémium szállodában és itthoni, de ázsiai irányú konyhán is edződött, mielőtt a pezsgővonalon legtöbbször és legmagasabbra díjazott hazai presztízsbirtok éttermét átvette volna, hogy egyedül is kiteljesíthesse a stílusát. Utóbbi olyan fogásokba képeződik le, mint az idei Gourmet Fesztivál egyik foodie-kedvencének bizonyuló gyömbéres-chilis rántott malacfül, így hát a Somlón járva nagy hülyeségnek tűnt volna kihagyni egy ebédet, hogy kiderüljön, messzebbről is érdemes-e elindulni érte.


A birtok elsősorban a hegybe süllyesztett, extravagáns borászat és érlelőpincészet, másodsorban tizenöt azt körbeölelő kortárs-rusztikus szállószoba; az étterem és a bár a birtokközpont tágas átriumában kapott helyet. A rövid étlap kevert képet mutat: van rajta – igaz, idézőjellel – csirkepaprikás és rántott borjú vagy éppen spárga is. Felszolgálónk finoman szólva nem erőlteti ránk az akaratát, de néhány kérdés után a kevésbé köznapian csengő tányérok felé terel minket. (A gyereket nem, ő egy harsogóan paradicsomos, érlelt sajttal gazdagon megszórt al dente tésztát lapátol be az étlapon nem szereplő, de a kisszék érkeztével együtt azonnal elsorolt ajánlatból.)


Bent ülve is hat ránk a kinti harmincöt fok: a leveseket átlépjük, az előételekből a malac­csá­szárt és Szent Jakab-kagylót felvonultatót választjuk. A tálalás az egyedi kerámián, ahogy az ebéd során végig, hívogató. A húson pikánsan édes kéreg, a kagylókon és tányérszerte fekete szezám; vékonyra metélt, szójában marinált répa kerül melléjük meg egy zöldalma sorbet. Az ízharmónia igen precíz (a sorbet nélkül még precízebb, mint azzal együtt, utóbbi inkább két falat között frissíti a szájat), ám a húsok mindegyike elviselne valamivel több nedvességet.
A főételek között a kifejezetten naturális ízű borjúpofa jópofa párt alkot a rá reszelt vízitormával, és a pecsenyelé megadja a kellő kenést is az egésznek, de a köretek viszik a show-t: a zöldalmás remulád és a többi zeller-variáció közül a lehetetlenül omlós krokettek, utóbbiak önálló fogásnak is elmennének egy belevaló snackbárban. A másik főételnél a báránynyakfalatok magukban hasonlóan visszafogott, a barnavajas jus-vel együtt telt ízűek. Ezeket kis juhtúrós puliszkakorongok és a középen burjánzó borsókrém, különböző állagú-pirultságú borsószemek és vékonyra szelt-göngyölt borsóhéjak köré tálalták. Összességében ez a tányér az erősebb választás.