Egy hús nyomában mentünk Somlóig, a pezsgőiről ismert Kreinbacher Birtok étterméig,
hogy a köretek és egy desszert emlékét hozzuk el.
Óvatlan interjúkban a fine bistro címkét aggatja magára és konyhájára a Somló-hegyi Kreinbacher Birtok étterme és az azt három éve irányító executive séf, Langer Gábor. Ha összesűríthetem helyette, hogy ez mit takar, akkor a vállalás szerint technológiailag tökéletes, de látható méretű fogásokat. Langer a covid előtt csillagig menetelő budapesti Babel mellett külföldi prémium szállodában és itthoni, de ázsiai irányú konyhán is edződött, mielőtt a pezsgővonalon legtöbbször és legmagasabbra díjazott hazai presztízsbirtok éttermét átvette volna, hogy egyedül is kiteljesíthesse a stílusát. Utóbbi olyan fogásokba képeződik le, mint az idei Gourmet Fesztivál egyik foodie-kedvencének bizonyuló gyömbéres-chilis rántott malacfül, így hát a Somlón járva nagy hülyeségnek tűnt volna kihagyni egy ebédet, hogy kiderüljön, messzebbről is érdemes-e elindulni érte.
A birtok elsősorban a hegybe süllyesztett, extravagáns borászat és érlelőpincészet, másodsorban tizenöt azt körbeölelő kortárs-rusztikus szállószoba; az étterem és a bár a birtokközpont tágas átriumában kapott helyet. A rövid étlap kevert képet mutat: van rajta – igaz, idézőjellel – csirkepaprikás és rántott borjú vagy éppen spárga is. Felszolgálónk finoman szólva nem erőlteti ránk az akaratát, de néhány kérdés után a kevésbé köznapian csengő tányérok felé terel minket. (A gyereket nem, ő egy harsogóan paradicsomos, érlelt sajttal gazdagon megszórt al dente tésztát lapátol be az étlapon nem szereplő, de a kisszék érkeztével együtt azonnal elsorolt ajánlatból.)
Bent ülve is hat ránk a kinti harmincöt fok: a leveseket átlépjük, az előételekből a malaccsászárt és Szent Jakab-kagylót felvonultatót választjuk. A tálalás az egyedi kerámián, ahogy az ebéd során végig, hívogató. A húson pikánsan édes kéreg, a kagylókon és tányérszerte fekete szezám; vékonyra metélt, szójában marinált répa kerül melléjük meg egy zöldalma sorbet. Az ízharmónia igen precíz (a sorbet nélkül még precízebb, mint azzal együtt, utóbbi inkább két falat között frissíti a szájat), ám a húsok mindegyike elviselne valamivel több nedvességet. A főételek között a kifejezetten naturális ízű borjúpofa jópofa párt alkot a rá reszelt vízitormával, és a pecsenyelé megadja a kellő kenést is az egésznek, de a köretek viszik a show-t: a zöldalmás remulád és a többi zeller-variáció közül a lehetetlenül omlós krokettek, utóbbiak önálló fogásnak is elmennének egy belevaló snackbárban. A másik főételnél a báránynyakfalatok magukban hasonlóan visszafogott, a barnavajas jus-vel együtt telt ízűek. Ezeket kis juhtúrós puliszkakorongok és a középen burjánzó borsókrém, különböző állagú-pirultságú borsószemek és vékonyra szelt-göngyölt borsóhéjak köré tálalták. Összességében ez a tányér az erősebb választás.
A világ egyik legjobban vágyott szigetcsoportja sokaknak a földi paradicsom érzetét adja, a helyiek mindent meg is tesznek az utazók kiszolgálásáért. És közben maguk is azt érzik, nincs menőbb, mint reszortszigeten dolgozni.
Írta és fotózta: Szűcs Péter
Sabine majd kicsattan az egészségtől és a jómódtól. Németországban él, de a Maldív-szigetek egyikén futunk össze, férjével minden évben visszajárnak kedvenc reszortjukba, hogy néhány hónapot (!) a szigetvilágban tölthessenek. „Eddig háromszor házasodtunk újra össze a kerek évfordulókon, így már három nászutunk volt az elmúlt évtizedekben” – mondja őszinte örömmel, én meg jókedvét, pozitív energiáit átvéve megyek tovább a délutáni snorkelingre. A Maldív Köztársaság 1192 szigetéből körülbelül kétszáz a szállodasziget, és ugyanennyin laknak, a többi majdnem nyolcszáz egyelőre lakatlan. A reszortszigetek száma növekszik, ezt a tendenciát a vírusválság is csak rövid időre szakította meg, átlagosan minden évben két-három új reszortsziget jön létre. Az óriási érdeklődés alapján a megnyíló hotelkomplexumok száma sokkal nagyobb is lehetne, ha az állam nem kontrollálná a befektetéseket, és nem határozná meg a növekedés dinamikáját. A Maldív Köztársaság egyik szigetét sem lehet megvásárolni, befektetési céllal viszont hosszú távra bérelhetők.
A Maldív-szigetekre utazó a maléi Velana nemzetközi repülőtérre szál le. Innen tovább a kiválasztott hotelszigetre roppant könnyen megy a transzfer, a reszortok előre megszervezik. Amíg fent van a Nap, hidroplánokkal, naplemente után gyorsan sikló motorcsónakokkal repítik a turistát valamelyik álomszigetre.
Egy rendkívül kedves, idős magyar orvos házaspárral már egy másik szigeten elegyedek szóba. Magyarul köszönök rájuk, amikor meghallom, hogy ők is így szólnak egymáshoz a vacsoraasztalnál. „Elmúltunk hetvenévesek, megtehetjük, hogy az Indiai-óceán egyik szigetéről egy pár hét után átmenjünk egy másikra. A vagyonát az ember nem viszi át a másvilágra, ezért feléljük, amink van” – magyarázzák, miért döntöttek a Maldív-szigetek mellett, amikor az utazásukat tervezték. Nem is kérdezek többet, jó utat, jó egészséget és jó étvágyat kívánok. Második maldív utam utolsó éjszakáján, az ötcsillagos Kagi Spa Islandon, szintén találkozom magyarokkal. A sziget ötven vízi villájából huszonöt keletre néz, a korán kelők a napfelkeltét élvezhetik, a másik huszonöt nyugatra van tájolva, lakóik szinte minden éjjel ugyanúgy vöröslő naplementében gyönyörködhetnek. A keleti oldal első villája az enyém egy éjszakára, véletlenül hallom meg, hogy a szomszédomban egy pár magyarul beszélget arról, milyen tengeri élőlényekkel találkoztak a villa körüli víz alatti kirándulásukon.
Kora délután a beach bar felé sétálva a stégen hamar meg is tudom, amire kíváncsi vagyok: a Maldív-szigeteki kiruccanás a lány ajándéka a fiú negyvenedik születésnapjára. „Szerettünk volna eltölteni egy hetet teljes nyugalomban, a két gyerek nélkül” – mosolyognak. Felhúzott szemöldököm látva hozzáteszik: „A két gyerek évek óta huszonnégy órás figyelmet kíván, és mi pár napig csak egymásra akartunk figyelni. Egy egzotikus szigeten.” Kagira úgy találtak rá, hogy a Bookingon ez volt ez egyik olyan Maldív-szigeteki hely, ahol egyetlen negatív komment sem volt olvasható. „Ezért foglaltam ide egy egész hétre” – mondja a lány, miközben a stégről lelépve lassan elválnak útjaink a fehér homokon. A fehér homok és a valószerűtlenül kék óceán éppen olyan, mint a képeslapokon. Akkor is alig hiszi el az ember, hogy ez a kombináció létezik, amikor már az átlátszó vízben áll. A part mentén a vízben sétálók lépteit az itthonról is ismert szürkegémek kísérik, a vízben bébicápák vagy éppen óvatosan suhanó ráják eredhetnek nyomukba.
A Maldív-szigeteken mindegyik sziget másért jó. Az egyik idei felfedezésem, a Meeru Island Resort a Meeru (Meerufenfushi) szigeten van – 1200 méter hosszú és 350 méter széles (nagyjából fele a budapesti Margit-szigetnek). 284 szobából választhat a látogató a saját medencés, közvetlen vízparti vagy vízre épített villáktól a kerti lakokig – utóbbi a legolcsóbb, itt nem a víz fölött kanyargó stégeken sétálunk haza, hogy a teraszunkról az óceánba vezető lépcsőről csobbanjunk, hanem a szárazföldön teszünk meg néhány métert az óceánig. A negyvenkét hektárnyi terület a buja és élénkzöld vegetáción túl különleges közösségi élményt is ad. A Meeru nem ötcsillagos, ennek köszönhetően szokatlan módon is kapcsolódhat a vendég és a szigetet kiszolgáló személyzet. A futballpályán a „staff” és a „guest” csapatok mérkőzhetnek meg, a közös játék lényege nem is annyira a győzelem, inkább a kortól, vallástól és rassztól független, felszabadult kapcsolódás. Ottlétemkor német kamaszok, angol utazók, maldív, Srí Lanka-i és indiai felszolgálók küzdöttek jókedvűen, hatalmas szurkolótábor előtt.
Egy másik, a hazai utazók között is népszerű sziget a Kuramathi Island Resort, a Maldív Köztársaság egyik első hotelszigete. 1975-ben nyílt meg, pontosan az ötödik volt a sorban. A vízi villa, ahol két éjszakát töltök, ugyan ultramodern, itt-ott mégis érezni a teraszon és a bútorokon néhány évtized történetét, és ettől jól érzem magam. A Kuramathi az egyik legzöldebb sziget az eddigiek közül, gazdag és ápolt flórával, botanikai tanösvénnyel és árnyas sétálóösvények szabdalta pálmaligetekkel. A látogató kedvére bolyonghat, közben fehér és rózsaszínű murvafürtök (bougainvillea) potyognak a fejére.
A sziget pezsgőbárjában találkozom a belga Alain Trefois-val. Névjegye szerint üzemeltetési igazgató, de beszélgetésünk közben azt érzem, annyi mindent tud már a Maldív Köztársaságról, hogy szinte őslakosnak számít. Alain csak félig él a szigeten, házasságának köszönhetően Spanyolország és a Maldív-szigetek között ingázik, de mint mondja, mindkét helyen otthon van.
„A vírusválság megmutatta, hogy ha valaki csak egy biztos piacot, például a németet vagy a kínait célozta meg a Maldív-szigeteken, igenis előfordulhat olyan váratlan esemény, amikor egy jól bejáratott és biztos piacról hosszú hónapokig nem jön senki. Én abban hiszek, hogy a változatosság akkor is jót tesz, ha nyaralni, kikapcsolódni indul az ember. Tudatosan törekedtünk rá, hogy sok különböző piacot célozzunk meg, nemrég például Kazahsztánnak szerveztünk sajtóutat, most pedig a Balkán régió van soron.”
A járvány időszakát tanulságosnak nevezi, hiszen hiába lettek volna olyan vendégek, akik megengedhették volna maguknak, hogy hónapokat tölthessenek karanténban a Maldívon, egy sziget teljes működéséhez és a vendégek ellátásához személyzet is kell. Őket pedig hazahívták.
„Egészen extrém időket éltünk, India például hadihajóval jött az itt dolgozó állampolgárokért – mondja Alain. – Nem véletlenül a Maldív-szigetek volt az egyik első újra nyíló nyaralóhely a világon, de 2022-re, a világ teljes újra nyitása után maradtak velünk új szabályok is.” Korábban a reszortokon dolgozók negyven százalékának kellett helyinek, vagyis maldív-szigeteki állampolgárnak lennie, a covid által megtépázott gazdaság miatt ezt negyvenöt százalékra emelték, és ez van ma is érvényben. „Nagyapáink halászok voltak, de ma már nincs menőbb, ha az ember egy igazán fancy reszortban dolgozik” – mondja a búvárcentrumban a helyi huszonéves. Ibrahim olyan szerencsés, hogy a Maldív-szigetekről a Maldív-szigetekre jár haza.
A helyiek többsége a 70-es évek turizmusboomja előtt leginkább tonhalhalászattal foglalkozott. A hagyományos és természetközeli foglalkozást a turistáknak is szívesen bemutatják egy-egy hajnali halászaton, de képzeljük el, mekkorát fordult a világ a szigetvilágban, ha mára a szigeten lakók kilencven (!) százaléka közvetve vagy közvetlenül a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozik.
A maldívok kedvesek, nyitottak, már csak ezért is érdemes a reszortok nyugalma és képeslapszépsége mellett kisebb-nagyobb kirándulásokat tenni a lakott szigetekre, hogy találkozzunk velük. Ezeket a fél- vagy egynapos kirándulásokat a hotelek szervezik egy-egy közelebbi lakott szigetre, menetrendet sem kell böngésznünk, csak kiválasztanunk a kedvünkre való célszigetet. Fontos tudni, hogy egészen másféle élet folyik a lakott és a szállodaszigeteken, előbbieken nem lehet mindent, amit az utóbbiakon bátran. Muszlim ország lévén például szigorúan tilos a Biblia bevitele és az alkohol – ha egy lakott szigeten a rendőrség talál az utazónál egy üveg bort, el is kobozhatja. A reszortokban viszont minden arról szól, hogy az utazó a paradicsomban érezze magát. A legtöbben hét éjszakát töltenek egy-egy szigeten, sokan a mézesheteikre választják az országot, a helyiek pedig mindent megtesznek, hogy életre szóló emlékek szülessenek. Népszerűek a komplett esküvői fotózást tartalmazó csomagok is. A helyi fotósok természetesen pontosan tudják, hová kell beállítani a párt azért a képért, ami egész életükre velük marad a falon.
Ha másra nem jut idő, vagy nem törnénk meg egy buja nászutat azzal, hogy akár egy napra is, de felöltözünk, legalább gépünk indulása előtt érdemes tenni egy sétát a fővárosban, a maléi halpiacon vagy megnézni a sziget legrégibb mecsetét. Ezt a kis kirándulást megtehetjük önállóan is, napközben félóránként jár a reptér és a főváros vagy inkább „fősziget” között egy komp, egydollárnyi helyi pénzből vehetünk rá jegyet. Ez a balatoni vagy dunai kompokhoz hasonló tömegközlekedési eszköz is jó kapcsolat lehet az ott élőkhöz, a félórányi út alatt ismeretségeket is lehet kötni, a helyiek közül sokan szívesen mesélnek magukról és a maldív hétköznapokról az utazóknak.
Gondoljunk bele, a Maldív Köztársaság összlakossága 350 ezer fő, és ebből 150 ezren a főszigeten, Malén élnek, mindössze öt négyzetkilométeren. A covid előtti időkben a reptér önkéntes túravezetőket is ajánlott, ők borravalóért dolgoztak. Kicsit olyan ez, mint a világ nagyvárosaiban népszerű „free tour”, aminek előre bejelentik az árát. Én négy évvel ezelőtt a gépem visszaindulása előtti pár órában toltam le egy motoros túrát. A helyi arc azt mondta: „Annyit fizetsz, amennyire tetszett a túra. Ha semennyire sem, akkor semennyit.” Mivel egyedül és hátizsákkal utazom, kérdeztem, gyorsíthatunk-e a tempón, így végül egy motor nyergében jártuk be a várost. A srác (a nevére sajnos négy év távlatából nem emlékszem) elvitt a kedvenc kávézójába, a négyszáz éves mecsetet kívülről nézhettem meg, de a halpiac áramlásában egészen mélyen el tudtam merülni. A túra után odaadtam neki minden maradék, körülbelül huszonöt dollárnyi készpénzemet.
A szerző további írásai a PetersPlanet.travel blogon olvashatók.
Jaksity György kommentje: Környezetemet azzal szoktam szórakoztatni, amikor az ingatlanaink, autóink, a gyerek külföldi egyeteme vagy éppen a költséges hobbik árnyoldalairól beszélgetünk, hogy a vagyon rabszolgaság. Már csak ezért sem visszük a másvilágra, és kedvenc műtárgyainkat, óránkat vagy éppen lovainkat (ilyen nincs) sem temetik majd mellénk. A legjobb a nagy részét alapítványokra, mások megsegítésére hagyni, de egy kicsit tényleg érdemes utazni is belőle. És hát a Maldív-szigetek valóban mesés hely, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy minden évben visszamennék. Talán még egyszer…
Piacvezető pozícióba nőtt a Webshippy, a kiszervezett logisztika digitális megoldásainak hazai úttörője, miközben a fogyasztók egyre több kényelmi szolgáltatást várnak el. Az alapítók víziója most az országhatárokon túlra szólítja őket: régiós terjeszkedésbe kezdenek, amihez újabb befektetők szállítják a finanszírozást. A robotizált fóti raktárból már az európai hálózat kiépítése sem tűnik elérhetetlennek.
Fejben is, és a fővárosi MOMkult udvarára is. Az utóbbi különösen jólesett, a tavalyi Legyél Jobb! Napot még online kellett megtartanunk. Idén élőben merítettünk inspirációt. És hát lássuk be, nehéz időkben mindig különösen jó látni egymást, pláne Forbes-arcokat hallgatni. Keresd tudósításainkat a Forbes.hu-n.
Egy évtizede vezető bankár külföldön, azóta egyre inkább a régiós kortárs művészet felé fordult. A meghitt, intim pillanatokat keresi, amikor beleláthat egy komoly gyűjtőtárs szenvedélyébe. Otthon van a nagyközönségtől elzárt, a nemzetközi vásárok VIP vendégeinek hozzáférhető kollekciók terén is, de a művészvilág pletykáit biztosan nem ő fogja kifecsegni. Balogh Imre diszkrét gyűjtő és rutinos bankár, játékos félmosollyal reagál a necces kérdésekre is.
Kiszolgáltatottság helyett teljes kontroll, kötöttségek helyett szabad döntések – a pénzügyi szektor új generációját teremti meg a BENKER. A teljes egészében blokkláncon működő pénzügyi szolgáltató a hagyományos banki rendszerekkel szemben egyenlőséget és teljes önrendelkezést ad ügyfeleinek. A magyar szakemberek által alapított és a Litván Nemzeti Bank által felügyelt pénzügyi szolgáltató oldalán máris több mint 6 ezren előregisztráltak Európa országaiból.