Tizenöt éve figyelik egymást. Most összebútoroztak

Fél óra Józsival. Kötelező napirendi pont ez minden új belépőnek, amikor beáll a céghez dolgozni. A főnök ilyenkor elviszi az új kollégát kávézni, borítékolhatóan gyors beszéddel és angol–magyar szavak alapos keverésével ledarálja, honnan indultak, mik a legfontosabb egyéni értékek, amiket elvárnak (első két helyen a feedback culture és a growth mindset, vagyis, hogy legyél nyitott a visszajelzésekre, és próbálj mindenből tanulni, építkezni), illetve, hogy hova tartanak, mit szeretnének elérni. Az elmúlt hónapokban tízesével felvett újoncok is megkapták a cégkultúra mára tradicionális nyitó elemét, amit Nyíri József így foglal össze: „Ez egy kis orientációs agymosás, de én inkább úgy mondanám, hogy welcome to Finshape!”


Ha a cégnév nem cseng ismerősen, még nem meglepő. Gyökerei ugyan régre (a 90-es évek legvégére) és az ország legtermékenyebb fintech bölcsőjéig (Miskolc) nyúlnak vissza, de senki ne érezze magát rosszul, ha az IND–Misys–Finastra–W.UP–BSC–Finshape-vonalon valahol lemaradt – az utóbbi hónapokban is olyan gyorsan pörögtek az események, hogy a most zajló név- és arculatváltást sem követte még minden felület. A budai irodaház recepcióján például még W.UP-cégér fogad, az emeleten viszont már én is kapok ízelítőt a welcome to Finshape hangulatból, és persze kávét a harsány dizájn, a lazulásra és grillpartikra csábító terasz és a menő konyha által strukturált térben. A fél óra Józsival ezúttal többször fél órásra nyúlik, és miközben Amerikától Ázsiáig a globális térnyerés perspektíváit latolgatjuk, gyorsan vissza is ugrunk sok évet időben és térben. Naná, hogy Miskolcra.

Extrovertált ember, a csapatból töltődik, és mer nagyot álmodni. A többiek meg elhiszik neki.

Minden igaz, csak a táv nem
2018 novemberében ugyanebben az irodában még két másik társtulajdonossal és -vezetővel beszélgettünk arról, hogy mi is történt az ország első és talán legnagyobb fintech sikersztorija után. A miskolci bázisú és banki szoftverfejlesztéssel naggyá nőtt IND-t Vinnai Balázs, Pecsenye Roland és Nyíri József alapították, vagy ahogy annak idején (Forbes, 2014/12) címkéztük őket, „a komoly ember”, „az úttörő” és „a divatguru”. Cégüket 2014 tavaszán, becslésünk szerint úgy 63,5 millió euróért felvásárolta egy globális iparági óriás, ez volt a Misys, ami aztán egy későbbi tranzakciót követően Finastra névre váltott.
Az IND-s gárda egy része ezután szivárogni kezdett a természet rendjének megfelelően multisodó közegből, és tíz–tizenöten néhány hónap elteltével már egy új cég kezdőcsapatában találták magukat. Ez volt a 
W.UP, a főnöki székben és tulajdonosi pozícióban akkor Bodnár Bélával és Kolozsvári Eszterrel.