Miről is van szó?
A Deligo Vision Technologies mesterséges intelligenciával és gépi tanulással gyorsítaná fel a menzai sorban állást, és faragna a kasszázás költségein. Szenzor alá pakolod az ebédet, odaérinted a kártyád, és suhanhatsz is tovább a géptől. Tényleg pár másodperc a művelet.

A startup tavasszal másfél millió euró befektetést vont be. A kört az OTP-féle Portfolion vezette, az Oktogon Venturesön vagy Szőke Márton angyalbefektetőn túl olyan külföldi angyalok is részt vettek benne, mint Robin Chase, a Zipcar autómegosztó amerikai alapítója, vagy Charles Songhurst egykori Microsoft-stratéga.

Miért nagy sztori?
A céget az Autohopból exitelő Haidekker testvérek, István és Balázs, és velük tartó technológiai vezetőjük, Fazekas Gábor alapították. Négy országban futó telekocsis szolgáltatásukat a francia autómegosztó óriásnak, a Blablacarnak adták el 2015-ben. Alkalmazottként edződtek pár évet a franciáknál, majd egy év pihenő után belevágtak új, ambiciózus tech projektjükbe. Távolról sem sorozatvállalkozói sapkában: maradandót akarnak alkotni.

Örülnek?
„Bőven többségi tulajdonosok maradtunk” – mondják az alapítók a Forbesnak, nekik és jövőbeni kollégáiknak is bőven maradt mozgásterük. Kész a termék, megvan, ki az ügyfél, és már az európai skálázáshoz is megvan a kellő tőke, legalábbis egy évre biztosan, akkortájt vonnának majd be újabb kört.