Angliából hozott biokertészeti tudását lassan harminc éve Magyarországon kamatoztatja Matthew Hayes, a Zsámboki Biokert alapítója. Mintagazdaságában hetvenféle biozöldség terem.
Matthew Hayes, a Zsámboki Biokert alapítója éppen füvet nyír érkezésemkor. „A fűnyíróra néha azért szükség van” – mondja. Kertjük arról is híres, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, amennyire lehet, emberi munkára támaszkodnak. „Nem vagyunk nagy húsevők. Néha levágunk a néhány fős birkaállományból egyet, de nem ez a lényege, nem ezért tartjuk, hanem inkább, hogy a trágyát kapjuk tőle.” Matthew nemcsak azért fogalmaz így, mert angol az anyanyelve, hanem mert valóban rengeteg, hulladéknak tekintett anyagot tart értékesnek. Röviddel a rendszerváltás után jött Magyarországra, akkorra már több mint tíz éve dolgozott környezetbiológusként Angliában, ahol fenntartható mezőgazdaságot és vidékfejlesztést is tanult.
Matthew szerint egyre többen választják majd a biozöldséget.
1998-ban mintakertet alapított Babatpusztán, Gödöllő külterületén. A Nyitott Kert a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (ma: Agrár- és Élettudományi Egyetem – a szerk.) tangazdasága volt. Ezt tizenöt évig vezette, és az egyetemi kutatómunkába is belefolyt. Matthew azóta elköltözött Zsámbokra, de már az itteni biokert is tangazdaság, egy uniós pályázat keretében nagygazdáknak mutatják be a biotermesztés előnyeit.
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél?Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt. Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben?Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. […]
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél? Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt.
Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben? Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. Beültem egy helyre, megettem az előételt, borzasztó volt. Aztán kikértem a főételt, az is az volt. Szóltam a pincérnek, hogy mindkét kaja minősíthetetlen. Mire a pincéren át a séf megkérdezte, hogy mi baj? Visszaüzentem: annyira sok a hiba, hogy nincs értelme elkezdeni elemezni. Menjen el inkább autószerelőnek.
Melyik az a vezetői tulajdonságod, amit lecserélnél magadban? Ezeket már mind lecseréltem valakire, aki jobb benne. Pont ezért vagyunk több mint harmincan. De ha egyet kell mondani: nagyon szétszórt vagyok. Ha belevágok egy feladat elejébe, gyorsan egy másik végén találom magam. Komoly problémát okozna a cégben, ha nem lennének ritka ügyes kollégák körülöttem, akik ezt kompenzálják.
Menjen el inkább autó-szerelőnek.
Melyik üzleti döntésed bántad meg leginkább? Elég hosszú a lista. Belevágtunk egyszer egy bizniszbe: óriáspalacsintákat szállítottunk házhoz. Akkor már nagyon komoly adósságaim voltak. Biztos voltam benne, hogy a palacsinta kiránt minket a bajból. Nem rántott ki. Teljes kudarc volt.
Mi a legfontosabb, amit vállalkozóként megtanultál? Mindig intuitívan cselekedtem, egyszerűen jó megérzéseim voltak. Aztán amikor már minden vállalkozásom tönkrement, és ott álltam rengeteg adóssággal, rájöttem, hogy az intuícióim nem működnek.
Ki tudod mondani magadról, hogy sikeres vagy? Igen, de ugyanannyira, amennyire kimondom: korábban nagyon sikertelen voltam. A siker mögött rengeteg munka van, de jelentős része szerencse, nem is vagyok tőle, illetve magamtól elájulva. Az önértékelésemnek kifejezetten jót tett, hogy vállalkozóként legalább annyi éven át szívtam, mint ahány éve a Street Kitchent jól csináljuk. Érted, épp a Forbesnak adok interjút ugyanabban az épületben, ahonnan korábban a végrehajtó elvitte az íróasztalom.
Jó két éve, hogy a magyar közel- és régmúltat feldolgozó film- és sorozatprojektek nyerik el a Káel Csaba kormánybiztos fémjelezte Nemzeti Filmintézet (NFI) legnagyobb fejlesztési, előkészítési, gyártási és promóciós támogatásait. Ez most a trend, mondhatni a stratégia. Ha kell, milliárdos állami támogatásokból fog megelevenedni nagy vásznon és otthoni kijelzőn a tatárjárás, Hunyadi János vagy március tizenötödike, hol Rákay Philip-estül, hol Kevin Spacey-stül. Tíz készülő produkció és bemutatójuk várható dátuma, az eddig elnyert összeg szerinti csökkenő sorrendben.
Hozunk pár újdonságot. Itt van rögtön egy világpremier, a sztárkommentelő, aki a lap szélén pár személyes mondatot hozzáfűz a cikkhez – én még ilyet nem láttam máshol. Alföldi Róbert vállalta, hogy ő lesz az első, és így rögtön két igazi Forbes-arc is került a megújuló lap címlapjára. Hány évesen kapott Commodore-t, hányszor nem volt pénze zsemlére, és hány cégével […]
A fagyi, a lángos, a szállás… idén minden még drágább lesz itthon – ömlik mindenhonnan a turistaszezon kezdetén. Mi most mégis olyan magyarországi úti célokat ajánlunk, ahol nagyon is érdemes lábat lógatni, és ahol a csodás természeti környezet a hozzáadott érték, nem feltétlenül (na jó, vagy nem csak) a hambi vagy a pisztráng. Barlangfürdő, vadregényes szabadstrand, nógrádi focimeccs, eldugott fogadó – mutatjuk a szerkesztőség kedvenc itthoni ”töltőpontjait”.
Kőszegi Dániel egy kis debreceni pinceboltból indulva építette fel az ország legnagyobb erősáramú nagykereskedőcégét. A céget ma már gyerekei irányítják, de ő a nyugdíjas évek felé közeledve új ötletbe vágott bele, és egy maroknyi mérnökkel olyan elektromos meghajtást fejlesztett ki és gyártott le, amire az iparág nagyágyúi is elismerően csettintenek. Teherautóikat az Audi és az Aldi, kukásautóikat több magyar város is használja. Hamarosan bővítik az üzemet, és az a céljuk, hogy rövid idő alatt nyélbe üssék az első külföldi üzleteket is.