Mekkora vagyona van Vlagyimir Putyinnak?

→ Több évtizedes rutinjuk dacára a Forbes globális vagyonvadászai még nem találkoztak az orosz nagyfőnök magánvagyonának mértékénél titokzatosabb számmal. Nehezebb megsaccolni, mint a rejtőzködő Dupont-örökösök vagy Erzsébet királynő vagyonát, vagy akár Joaquin „El Chapo” Guzmán drogpénzeit. Papíron Putyin szerény köztisztviselő. Hivatalos pénzügyi kimutatásai évi 140 ezer dollárnyi jövedelemről (50 millió forint), három gépkocsiról, két kis lakásról, egy lakókocsiról és néhány parkolóhelyről szólnak. De igen valószínű, hogy több milliárd dollárja van.

Az egy évtizeden át Oroszországban üzletelő amerikai Bill Browder – ő lobbizta ki azt a Magnyitszkij-törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok vagyonzárolásokkal büntessen emberijog-sértéseket – biztos benne, hogy 2003-ban, Mihail Hodorkovszkij olajmilliárdos letartóztatása után Putyin alkut kötött az oligarchákkal. „Add nekem a vagyonod felét, és megengedem, hogy megtartsd a másik felét.” Browder azt állítja, Putyin azzal fenyegetőzött, hogy nem csupán a vagyonukat veszi el, de le is csukatja őket, ha nem állnak be a sorba. Ezek alapján Browder 2017-ben kétszázmilliárd dollárra becsülte Putyin vagyonát. Ezzel versenyben lett volna a világ leggazdagabbja címért.


Browdernek nincsenek bizonyítékai. Arra azonban van bizonyíték, hogy Putyin – hatalmát erősítendő – rábírta a Jelcin-korszak oligarcháit, hogy adjanak el vagyontárgyakat az orosz államnak. 2005-ben Roman Abramovics 13,1 milliárd dollár készpénzért eladta a Szibnyeft olajcégben még meglevő pakettjét egy állami konglomerátumnak, a Gazpromnak. A tranzakció megnövelte Putyin kontrollját az ország szénhidrogénvagyona felett. Aztán 2013-ban Mihail Fridman és German Han oligarchacsoportja 56 milliárd dollárért eladta olajvállalatát, a TNK-BP-t az állami kézben levő Rosznyeftnek. (Az üzletben a brit BP-t is kivásárolták.)