Év elején égbe szálltak a lakásárak Magyarországon, de most jöhet a fordulat. Kérdés, hogy eljön-e ismét a tagadás állapota, és az eladók évekig kitartják álomáraikat.
A közel tíz éve tartó szinte szakadatlan áremelkedés után idén év elején még fokozódott is a drágulás üteme a magyar lakáspiacon, a Magyar Nemzeti Bank már decemberre egyértelmű, egészen pontosan 18 százalékos túlértékeltséget számolt ki. A többség, akinek van lakása, elégedetten csettinthet, a magyar háztartások nagy részének ezen alapul a vagyona. Aki viszont nem akart, vagy nem tudott lakást venni az elmúlt években, valószínűleg jó időre lemaradt.
A béremelkedés is számottevő volt az utóbbi nyolc évben, de a lakásárak az ország legnagyobb részén gyorsabban nőttek az átlagfizetésnél. Ez egyre több embernek tette elérhetetlenné a lakásvásárlást, vagy erős kompromisszumokra kényszerítette a kifeszített pénzügyi hátterű vásárlókat. Most pedig az olcsó hitelek korának is vége. Komoly csúcsra járt a lakáspiac, de egyértelműnek tűnik, hogy fordulóponthoz értünk. A visszaesés valamilyen szinten biztosnak tűnik, a fő kérdés az, hogy csak a tranzakciószám csökken-e, vagy az árak is lejtőre kerülnek.
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél?Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt. Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben?Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. […]
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél? Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt.
Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben? Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. Beültem egy helyre, megettem az előételt, borzasztó volt. Aztán kikértem a főételt, az is az volt. Szóltam a pincérnek, hogy mindkét kaja minősíthetetlen. Mire a pincéren át a séf megkérdezte, hogy mi baj? Visszaüzentem: annyira sok a hiba, hogy nincs értelme elkezdeni elemezni. Menjen el inkább autószerelőnek.
Melyik az a vezetői tulajdonságod, amit lecserélnél magadban? Ezeket már mind lecseréltem valakire, aki jobb benne. Pont ezért vagyunk több mint harmincan. De ha egyet kell mondani: nagyon szétszórt vagyok. Ha belevágok egy feladat elejébe, gyorsan egy másik végén találom magam. Komoly problémát okozna a cégben, ha nem lennének ritka ügyes kollégák körülöttem, akik ezt kompenzálják.
Menjen el inkább autó-szerelőnek.
Melyik üzleti döntésed bántad meg leginkább? Elég hosszú a lista. Belevágtunk egyszer egy bizniszbe: óriáspalacsintákat szállítottunk házhoz. Akkor már nagyon komoly adósságaim voltak. Biztos voltam benne, hogy a palacsinta kiránt minket a bajból. Nem rántott ki. Teljes kudarc volt.
Mi a legfontosabb, amit vállalkozóként megtanultál? Mindig intuitívan cselekedtem, egyszerűen jó megérzéseim voltak. Aztán amikor már minden vállalkozásom tönkrement, és ott álltam rengeteg adóssággal, rájöttem, hogy az intuícióim nem működnek.
Ki tudod mondani magadról, hogy sikeres vagy? Igen, de ugyanannyira, amennyire kimondom: korábban nagyon sikertelen voltam. A siker mögött rengeteg munka van, de jelentős része szerencse, nem is vagyok tőle, illetve magamtól elájulva. Az önértékelésemnek kifejezetten jót tett, hogy vállalkozóként legalább annyi éven át szívtam, mint ahány éve a Street Kitchent jól csináljuk. Érted, épp a Forbesnak adok interjút ugyanabban az épületben, ahonnan korábban a végrehajtó elvitte az íróasztalom.
A Hard Rock Hotel Budapestbe lépve rögtön világsztárnak érezhetjük magunkat. A főváros szívében, a Nagymező utca és Ó utca sarkán található szálloda arany koronája már messziről feltűnik, sugallva, hogy itt valami különleges, új, kozmopolita élményben lesz részünk. De mit is gondolnak azok, akik itt töltik mindennapjaikat? Az igazi bennfenteseket kérdeztük.
„Megyek Dániába gasztrotúrára!” Erre a bejelentésre tizenöt éve még értetlenkedő fejcsóválás lett volna a reakció, ma már irigykedés. És ez a Noma miatt van így.
Budapest, Andrássy út 19. Az olyan belső tereket, mint amilyeneket új sorozatunkban bemutatunk, kevesen láthatják a maguk teljes valójában. Ezeket az enteriőröket luxus, elegancia és időnként némi titokzatosság lengi be.