Új, mégis ismerős területekre merészkedett az Épduferr a tavalyi évben. Az új üzletágak hatalmas sikernek bizonyultak, a cég mégis inkább lassan, fokozatosan építkezik tovább, a legfontosabbnak ugyanis a hosszú távú stabilitást tartják. Palkovics Milán Dániellel, az Épduferr igazgatóságának elnökével ültünk le beszélgetni.
Az Épduferr immár 18 éve működik megbízható partnerként az építőiparban. A céget elsősorban generálkivitelezőként ismerik, de ennél már jóval szélesebb körben tevékenykedik. Palkovics Milán Dániel, a cég igazgatóságának elnöke szerint az új profilok még nagyobb stabilitást adnak a vállalat számára. „Szüleim 1972 óta vállalkozók voltak, én ebben szocializálódtam, és mindig azt láttam, hogy az a jó megoldás, ha egy cég nem egy dologgal foglalkozik, hanem próbál jó szinergiát alkotó tevékenységekkel foglalkozni, amelyek önállóan is képesek megállni, de mégis jól ki tudják egészíteni egymást – fejti ki. – Óhatatlanul előfordulnak egyes területeken könnyebb és nehezebb időszakok, utóbbiakat is könnyebb átvészelni, ha több lábon állunk.”
ÖNÁLLÓ, MÉGIS JÓL ILLESZKEDŐ PROFILOK
Ezek a lábak az Épduferr esetében az építőanyagkereskedelem, az acélkereskedelem, illetve az acélfeldolgozás. „Azok a cégek tudnak hosszú távon prosperálni, amelyek egy hosszabb értékláncot teremtenek. Az acélkereskedelem mellett korábban félkész, kész alkatrészek gyártására alkalmas berendezéseket szereztünk be nagyjából 400 millió forintos értékben (részben pályázati forrásokból), ezek az üzletágak önállóan is megállnak a piacon, de saját működésünkbe is jól illeszkednek.
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél?Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt. Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben?Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. […]
Mi volt a legrosszabb, amit valaha a Konyhafőnökben ettél? Nehéz választani, a verseny első részében elég érdekes dolgok kerülnek elénk. Volt egy ételköltemény, talán az volt a neve, hogy Kisvitorlás a szőke Tiszán. Ha minden igaz, egy hatalmas főtt pulykaszárny volt valami rizskásán. Undorító volt.
Volt, hogy a minőség miatt balhéztál egy étteremben? Volt. Amikor még nem tudták azonnal, hogy megjött a seggfej a Konyhafőnökből. Beültem egy helyre, megettem az előételt, borzasztó volt. Aztán kikértem a főételt, az is az volt. Szóltam a pincérnek, hogy mindkét kaja minősíthetetlen. Mire a pincéren át a séf megkérdezte, hogy mi baj? Visszaüzentem: annyira sok a hiba, hogy nincs értelme elkezdeni elemezni. Menjen el inkább autószerelőnek.
Melyik az a vezetői tulajdonságod, amit lecserélnél magadban? Ezeket már mind lecseréltem valakire, aki jobb benne. Pont ezért vagyunk több mint harmincan. De ha egyet kell mondani: nagyon szétszórt vagyok. Ha belevágok egy feladat elejébe, gyorsan egy másik végén találom magam. Komoly problémát okozna a cégben, ha nem lennének ritka ügyes kollégák körülöttem, akik ezt kompenzálják.
Menjen el inkább autó-szerelőnek.
Melyik üzleti döntésed bántad meg leginkább? Elég hosszú a lista. Belevágtunk egyszer egy bizniszbe: óriáspalacsintákat szállítottunk házhoz. Akkor már nagyon komoly adósságaim voltak. Biztos voltam benne, hogy a palacsinta kiránt minket a bajból. Nem rántott ki. Teljes kudarc volt.
Mi a legfontosabb, amit vállalkozóként megtanultál? Mindig intuitívan cselekedtem, egyszerűen jó megérzéseim voltak. Aztán amikor már minden vállalkozásom tönkrement, és ott álltam rengeteg adóssággal, rájöttem, hogy az intuícióim nem működnek.
Ki tudod mondani magadról, hogy sikeres vagy? Igen, de ugyanannyira, amennyire kimondom: korábban nagyon sikertelen voltam. A siker mögött rengeteg munka van, de jelentős része szerencse, nem is vagyok tőle, illetve magamtól elájulva. Az önértékelésemnek kifejezetten jót tett, hogy vállalkozóként legalább annyi éven át szívtam, mint ahány éve a Street Kitchent jól csináljuk. Érted, épp a Forbesnak adok interjút ugyanabban az épületben, ahonnan korábban a végrehajtó elvitte az íróasztalom.
Bevalljam-e, hogy ezen sorok írásakor épp húslevest főzök? Illik ezt egy Öko mellékletben? Mindegy, már leírtam. Igazi hétköznapi luxus ez, egy átlagos kedd nem így néz ki. Egy kisebb betegség indokolja, hogy előkerült a konyhaszekrény mélyéről a piros lábas. Vagy fazék? Ezt sosem tudom, pedig anyukám már jó rég elmagyarázta a különbséget. Délelőtt tíz, jön […]
A klímaváltozás miatt sűrűsödő hőhullámok, valamint a városi hőszigethatás miatt városaink egyre többször válnak forró katlanná. A betondzsungel nemcsak eltárolja a hőt, de a lebetonozott környezetben könnyebben okoznak villámárvizet az egyre gyakoribb felhőszakadások is. Villámárvizek akkor alakulnak ki, amikor pár óra alatt több tíz milliméter csapadék hullik, és ezt ilyen gyors ütemben a felszín nem képes megfelelően elvezetni. A rossz levegő, a zaj, […]
→ Több évtizedes rutinjuk dacára a Forbes globális vagyonvadászai még nem találkoztak az orosz nagyfőnök magánvagyonának mértékénél titokzatosabb számmal. Nehezebb megsaccolni, mint a rejtőzködő Dupont-örökösök vagy Erzsébet királynő vagyonát, vagy akár Joaquin „El Chapo” Guzmán drogpénzeit. Papíron Putyin szerény köztisztviselő. Hivatalos pénzügyi kimutatásai évi 140 ezer dollárnyi jövedelemről (50 millió forint), három gépkocsiról, két kis […]
Az Electrolux – a vállalat nyíregyházi beruházásával – a jövő gyárát építi Magyarországon. A globális vállalat büszke svéd gyökereire és skandináv értékeken alapuló működésére. A cégcsoport stockholmi központjában dolgozó Safrankó Edittel a mérnökképzésről, a multikulturális mindennapok előnyeiről és arról beszélgettünk, hogy egy magyar szakember számára milyen lehetőségeket kínál a svéd vállalat Magyarországon és világszerte.