Tíz kiló mosószerével fizetett a karácsonyfáért

Natur Cleaning nyíregyházi gyártóbázisát keresve amolyan termelőszövetkezeti hangulatú ipari parkban találjuk magunkat, ugató kutya, régi vágású portásfülke, vegyes állapotú csarnokok. Ide költözött tavaly, élete első saját telephelyére a cég. A vállalkozás háromezer négyzetméteres épületét még nem lakták be teljesen, a használatba vett területeken vezet végig Kulcsár Ildikó alapító-ügyvezető. Az egyik csarnokban glédában állnak az újrahasznosításra váró flakonok, és ott vannak a hatvanféle alapanyagot tároló tartályok is.

A titkos szekrény
„Fenntarthatósági alapon gyártunk tisztítószereket, elsősorban mosószert. Egy ilyen, alapvetően vegyipari termék attól lesz környezetbarát, hogy a hozzávalók teljes életciklusát vizsgáljuk” – mondja Ildikó. Semmilyen állati eredetű, kőolajalapú és szintetikus anyagot nem használnak, és amit lehet, helyben beszerezhető forrásokból állítanak elő. „A mosódió természetes és növényi, de csak Indiában felel meg a fenntarthatósági kritériumoknak, mi itt a megegyező hatóanyagú vadgesztenyével próbálkozunk.” Ebben ugyan kevesebb a szaponin, így az ipari felhasználás sincs teljesen megoldva, de Waldorf-iskolás gyerekek lelkesen gyűjtenek belőle évente több száz kilót csak Nyíregyházán. Hasonlóképpen, amikor a szabolcsi gazdákon rajtuk maradt az almatermés, Ildikó kitalálta, hogy nem csak pálinkát lehet főzni belőle. „Így lett almaecetes vízkőoldónk.”


Az egész projekt központja a pici labor, a fejlesztésekben a Nyíregyházi Egyetemmel is együttműködnek. Üvegcsék, mérlegek, szekrények, az egyik gyorsan be is csukódik, ahogyan közelebb érek. „Na, azt nem, ezek az összemérések” – mondja Anita, az egyik laboros. Összemérések alatt a receptek kikeverését, az ötletek és a tudatos fejlesztési terv alapján megvalósuló kísérletezést kell érteni. Egy termékhez ötven–száz összemérés is szükséges, aztán jönnek a mérések: habzás, pH-érték, viszkozitás, inkubátorban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok.