A Xiaomi októberben, Münchenben mutatta be legújabb csúcskategóriás telefonját, a Xiaomi 12T Prót. A felhasználók nagy örömére ma már óriási a verseny, és ezáltal az innováció az okostelefonok piacán: garantálható, hogy a gyártók félévente egyre jobb dolgokkal, egyre több újdonsággal jönnek. Erre a trendre még egy lapáttal rátesz a Xiaomi a T-szériával, ahol kifejezetten az a cél, hogy a legújabb technológiákat pakolják bele az új modellekbe.
A Xiaomi októberben, Münchenben mutatta be legújabb csúcskategóriás telefonját, a Xiaomi 12T Prót. A felhasználók nagy örömére ma már óriási a verseny, és ezáltal az innováció az okostelefonok piacán: garantálható, hogy a gyártók félévente egyre jobb dolgokkal, egyre több újdonsággal jönnek. Erre a trendre még egy lapáttal rátesz a Xiaomi a T-szériával, ahol kifejezetten az a cél, hogy a legújabb technológiákat pakolják bele az új modellekbe.
A készülék képátlója 6,67 col, 2712×1220-as felbontással, ami jól jön a fotók és videók nézegetéséhez. Márpedig fotózásra, videózásra biztosan sokat fogja használni, aki ezt a telefont választja, a Xiaomi ugyanis ebben dobbant igazán nagyot. Itt jön ki, hogy mit is jelent a modell nevében a T betű: a hátlapi fő kamera szenzorának köszönhetően elképesztő méretű és részletességű, 200 megapixeles fotók készülhetnek. Miért van szükség 200 megapixeles képalkotó rendszerre? A fontos emlékek „Megává” válnak a kamera által, hiszen életünk legfontosabb pillanatai megérdemlik, hogy a lehető legjobb módon örökítsük meg azokat – legyen az mozgásban vagy mozdulatlanságban, világosban vagy sötétben.
A 200 megapixeles fő kamera arra is használható, hogy különböző vágatokkal kisebb, de minden eddiginél részletesebb, jobb minőségű képeket készítsünk, a nagy szenzor miatt fontos, hogy jó helyen legyen a fókusz, tehát ne legyen elmosott a kép. Ebben segít a Profocus. Elődeihez képest tovább finomították a portrémódot és az éjszakai felvételek is jobbak. A fő kamera mellé kapunk egy 8 megapixeles széleslátó kamerát, egy 2 megapixeles makrokamerát és egy 20 megapixeles hátlapi kamerát is, hogy remek képeink legyenek minden fotózási körülményben.
Nyáron a kertjével lehet ereje teljében, de bent is kellemesen működik a húsokhoz egy Ázsiát megjárt latin-amerikai szemüvegével közelítő Umo.
Budán vagyunk, a Vár Fő utca felőli tövében. Amióta elcsomagolták a Lánchidat, errefelé erősen mérsékelt a turistamozgás, azokra korlátozódik, akik a környék szállodáinak egyikébe foglaltak, mondjuk, egy olyanba, ami az Umo fölött is magasodik. De a legkevésbé sem rántottáspultos szállodaétteremről van szó. Befelé jövet a kert őszies formájában is felvillantja, miért lehetett népszerű nyáron, odabent meg diszkréten terjeng egy olyan füstös illat, amiről tüstént megkérdezzük, mihez tartozik, mert azt egyből kikérnénk. Nos, magához a hely lelkét adó grillhez, úgyhogy nem vesződünk az ezt nélkülöző előételekkel, már csak azért sem, mert nincs ilyesféle tagolás az étlapon: salátára leves, poliplábra mangalica következik rajta.
Mi a tacoválogatásra bökünk, abból sok minden kiderül, például az, hogy nem szűken mexikói, hanem pán-latin-amerikai az ihletés. (Azt direkt csak a vacsora után keressük ki, hogy a helyes megfejtés kolumbiai, és olyasvalakihez tartozik, aki két hétnél tovább utazgatott Ázsiában.) A négy tacóból a ropogós bőrkével együtt kínált, lassan főtt sertéshúsos a legjobb, ott savtól a szószon át a füstig minden egyben van, és jó a padronos is, ahol pürésítve-krémesítve-szelídítve jelenik meg a grillezett paprika, hogy hajtott tortillában is üzemképes legyen.
A gocsujangos (koreai csilipaszta – a nagy budapesti Korea-járványnak köszönhetően kéthavonta szerepel e hasábokon) pácolt marhás ananászkockákat kapott kiegészítőnek, de kaphatott volna még valami mást is, a garnélás-tejfölös-salsásból meg az derül ki, hogy hiába pótolhatatlanul csodálatos alapétel külön-külön a rák és a tejföl, nem véletlen, hogy ritkán használjuk őket egy mondatban.
Steakből háromféle van épp a lapon: a cowboyként futó csontos rib eye kiló körül indul, ahhoz nem hoztunk elég tesztelőt; a zsírtalan, sovány hátszínt, a ball tipet meg megtévedt diétázók mellett elterelésképpen tarthatják az étlapon, hogy lehessen mihez képest a tökéletes húsélmény ígéretét hordozó, márványos rib eye-t választani.
Így teszünk, és nem rontják el, olyannyira nem, hogy a belül épp csak átlangyosított, omlós rózsaszín hús a velünk tartó hároméves számára kapudrognak bizonyul – ha innentől hetente steakkel kell etetni, tudni fogom, ki a felelős. De az túlzás is lenne, mert körettel és szósszal bőven öt számjegyű tartományban vagyunk. A szószokból mi a chimichurrit választjuk, helyesen (petrezselymes-korianderes pesztó, lényegében az egyetlen értelmezhető dolog, amit az argentin konyha a világnak adott – nem, ne jöjjön nekem senki az empanadával).
Umo
Budapest I., Ponty u. 1-3.
A teszt időpontja:
2022. október 19.
Ezt ettük:
Taco válogatás:
5500
Rib-eye:
8900
Saláta:
1200
Chimichurri:
1200
Egy koktél:
3500
Egy pohár bor:
2000
Sajttorta:
2500
Crème brûlée:
2500
Egy mentes víz:
900
Szervizdíj:
4230
Összesen:
32 430 forint
A klasszikus crème brûlée-t füstös vaníliafagyi hivatott a helyhez kötni: illékony, de érdekes színt ad hozzá. A baszk sajttortáról, amikor kérdezősködünk róla, elejtik, hogy a tulaj lánya San Sebastiánból küldte haza a receptjét, de spanyol diverzánsoktól szerezhette, mert egyrészt hiányzik róla a védjegyszerű megégetés, másrészt gyümölcsszósz és gyümölcsök vannak rajta, meg körtesorbet mellette, ami a baszk puritanizmushoz képest jelentősnek mondható elhajlás New York irányába. Ellenben rendkívül finom: ahogy a zenében általában semmilyenséghez vezet, itt annyira működik a crossover.
Fontos részét képezik még a helynek a koktélok, nekünk szóban és flottul ajánlanak közülük, a mi Michelle-ünk fantázianeve például egy whiskys-málnás, érezhetően alkoholos darabot takar. A borlap írója viszont jól megnyomta a ceruzáját, úgyhogy aki egész estés, falatozással kísért társas borozásra nézné ki az Umót, az készüljön fel lelkileg, hogy ha két emberre fizet, egy kisebb borhűtő árával szegényebben megy majd haza.
De nem is erre való az Umo, hanem az estét beindító vacsorákra, jó húsízekkel, de a klasszikus steakéttermek szükségszerűen drabális felhangjai nélkül, ha úgy tetszik, csajbarát módon. Aki ki akarná próbálni, annak vagy sietnie kell, vagy türelmesnek kell lennie, mert mint a vacsoránk után kiderült, november közepén tavaszig hibernálják a helyet, nehogy egy jól sikerült januári villanyszámla örökké magával vigye.
A vendéglátóipar sem mentesül a sorozatos reziliencialeckék alól. Remélem, tavasszal újra ülhetünk az Umo kertjében.
Beleznay Maya a világ egyik legrangosabb egyetemén, a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) tanul asztrofizikát. Mint kutató, távoli galaxiscsoportokkal vizsgálja a világűr tágulását, másik projektjével pedig közelebb juthatunk a földszerű bolygók felfedezéséhez. A tudományágról, az űrkapitalizmusról, Muskról és Bezosról, valamint Magyarország lehetőségeiről kérdeztük.
Kastélyházibuli, újrahasznosított színpadi díszletek, tehetséggondozás, újhullámos designerek, fontos társadalmi ügyek a Budapest Parkban – csak néhány fontosabb elem azok közül, amelyek a Mastercard egészen újszerű gondolkodását tükrözik. Interjú Mondovics Péterrel, a Mastercard zenei stratégiáért felelős marketing menedzserével.
Bűn feltörni a Facebookot? Mennyire vagy biztonságban a neten böngészve? És hogyan lesz valakiből hacker? Két black hat, nagyon leegyszerűsítve rosszindulatú hackermúlttal bíró programozóval beszélgettünk. A hazai és nemzetközi szinten elismert Silur és Six elmesélte, milyen ez a világ belülről, milyen munkára szokott felkérni az átlagember egy hackert, és hogyan lehet áttérni a védelmi oldalra.