“Ebben a szektorban nincs válság, sőt!”

A Vasvár végét jelző tábla mellett méretes fehér csarnokok állnak. Itt található a PNH székhelye: a fémszerkezeteket gyártó cég alig több mint tíz év alatt lett az egyik legnagyobb a régióban, és megállíthatatlanul fejlődik tovább.

A PNH mögött Martin Mitterhumer áll. A nemrég betöltött negyvenedik születésnapját részben a gyárban, kollégái által szervezett meglepetés esemény keretében ünneplő tulajdonos-ügyvezető 2007-ben jött Magyarországra Felső-Ausztriából, és 2009 márciusában alapította meg cégét, azon a telephelyen, ahol jelenleg is működik. „Teljesen más területről érkeztem ide és kezdtem el ezzel foglalkozni. Kezdetben mindössze egy munkatársam volt, az állapotokat pedig jól jellemzi, hogy egy 250 négyzetméteres területről az ide lerakott hulladékok eltakarításával kellett kezdenem” – emlékszik vissza a kezdetekre a PNH vezetője.

Ahogyan az lenni szokott, eredetileg egészen más volt a terv. „Én magam semmit nem akartam gyártani, hanem egy gyártási hálózatot akartam létrehozni. Voltak megrendelőim, akiknek megvoltak felém az elvárásai, amik elsősorban a minőséget, a határidőt és az árat illették. Hamar világossá vált azonban, hogy a beszállítóim jellemzően egyiket sem tudták teljesíteni ezek közül. Mivel a megrendelő felé én feleltem, így hamar arra jutottam, hogy ha jól szeretném ezt csinálni, akkor kénytelen vagyok magam megcsinálni.”