Ősszel rendezték meg Berlinben a világ legnagyobb technológiai szakkiállítását, az IFA 2022-t, a világ minden tájáról eljöttek rá a háztartási gépes, a szórakoztatóelektronikai, a telekommunikációs és az IT iparágak piaci szereplői. Az idei expót masszívan áthatotta egyfajta zöld szellemiség. A kiállítók óriási hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre, a takarékos, az erőforrások pazarlását megelőző termékek és technológiák kifejlesztésére, illetve bemutatására.

A kisebb és a nagyobb cégek is a korábbinál jóval energiahatékonyabb, esetleg alternatív, megújuló energiaforrásokat használó megoldásokra fókuszálnak. Ez így 2022 vége felé szó szerint létfontosságúvá vált, hiszen az energiaválság közepén, amikor mindenhol elszállnak az árak, rengeteg pénz spórolható meg az ilyen eszközök segítségével. Íme, a legfrissebb, Magyarországon is elérhető rezsibarát újdonságok.

Mini napelemfarm elérhető áron
Egyre több cég fordul azon eszközök irányába, amelyek segítségével az otthoni felhasználók is ki tudják használni az alternatív energiaforrások lehetőségeit. Közöttük az egyik legnagyobb név a Jackery. Az egy évtizede Kaliforniában alapított vállalat rövid idő alatt számos érdekes megoldással rukkolt elő, például Berlinben bemutatták egy teraszra kitehető kis szélerőmű prototípusát.


Palettájukon vannak kompakt, már a boltokban is megvehető, egyszerűen hordozható, kis helyet foglaló napelemek. Egyes modelleken fényvisszaverő kiegészítő is van, így két oldalról tudják „bombázni” a fotovoltaikus cellákat. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit lehet kezdeni az így nyert energiával, hiszen egy ilyen napelemet nem lehet csak úgy rádugni egy telefonra vagy egy égőre.