Nagy felelősség és nagy lehetőség a tőkefinanszírozás a mostani gazdasági helyzetben

Év végére akár az 500-at is megközelítheti a Hiventures portfóliócégeinek száma, ami európai szinten is egyedülálló méretet jelent. Ennek menedzselése is szép feladat, azonban a szűkülő források, a jelenlegi kamat- és energiasokk miatt most különösen fontos az állami tulajdonú tőkebefektető szerepe abban, hogy ne álljanak le a beruházások, továbbra is induljanak új vállalkozások, és a régiós versenyben se kerüljenek hátrányba a magyar cégek.

A Hiventures mindig is specifikus, hiánypótló szerepet töltött be a magyar finanszírozási piacon, először a startupok területén, majd a vállalati üzletág 2019-es elindítása után a hagyományos vállalatok esetében is. Ezt a szemléletet a számok is alátámasztják: a Hiventures az indulás óta eltelt 66 hónapban 76 milliárd forintot folyósított, mégpedig olyan magyar vállalkozásoknak és vállalatoknak, amelyekben komoly növekedési potenciált láttak, és amelyek hagyományos finanszírozási lehetőségekkel nem, vagy nehezebben és kedvezőtlenebb feltételekkel tudtak volna forrásokat bevonni további fejlődésükre.

Miközben a Hiventures még sokak fejében startupfinanszírozóként él, valójában mára a kkv-k és nagyvállalatok terén legalább olyan fontos szerepre tett szert. „Az idei évben beállt az általunk egészségesnek gondolt arány, a januártól szeptemberig eltelt időszakban a kihelyezett forrásaink kétharmada hagyományos vállalatokhoz került. Persze ebben az arányban az is szerepet játszik, hogy e területen jóval nagyobb, átlagosan 800 millió forint a befektetési összeg, a legnagyobb befektetésünk pedig 5 milliárd forint volt” – mondja el Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. A startupokat sem hanyagolta el azért a cég, idén is 90 startup kapott új projektként vagy follow-on finanszírozás keretében befektetést közel hatmilliárd forint értékben.