Mást sem csinál, csak növekszik

Tomáš Čupr 2016-ban egy Hunter S. Thompson-idézetet posztolt a blogjára, amit üzletei dokumentálása és a közéleti események kommentálása mellett érzelmes kinyilatkoztatásokra is gyakran használt. „Az élet nem sírhoz vezető utazás, ahol az a lényeg, hogy csinosan, jó karban lévő testtel érkezzünk meg, hanem inkább olyan, ahol sivító fékekkel, porfelhőt kavarva csúszunk be a célba, teljesen elhasználódva és kimerülve, és hangosan felkiáltunk: hű, micsoda menet volt!” Ez az idézet különösen megragadhatta, húszas betűmérettel, félkövér-dőlten szedve megakasztja a szemet, a blog többi posztjával együtt értelmezve pedig egyenesen ars poeticának tekinthető.

Čupr ma Csehország 26. leggazdagabb embere, 10,9 milliárd cseh koronára, nagyjából 183 milliárd forintra becsült vagyonnal. Két több százmillió dolláros exit és egy milliárd dolláros európai e-kereskedelmi unikornis felépítése már mögötte van, bár utóbbival még nem végzett. Az itthon Kifli.hu néven ismerős leány anyacége, a Rohlik (ami csehül kiflit jelent) a valaha volt legsikeresebb cseh startup. Már most.


A Magyarországon 2019-ben elinduló cég idén már a második legnagyobb forgalmú online napifogyasztásicikk-kereskedő volt a GKI felmérése szerint, a rangsorban előtte a Tescóval, utána az Auchannal, de az összesített e-kereskedelmi listán is hatodik. Idei első féléves beszámolójukban azt írják, érzik a piac lassulását, amit a háború, az infláció, a lakosság mérséklődő költése és a növekvő devizaárfolyamok együttes hatása okozott, de továbbra is magabiztosak erős pozíciójuk miatt. Árbevételük negyven százalékkal, a teljes online napifogyasztásicikk-piac forgalmánál háromszor gyorsabban nőtt a tavalyi első félévhez képest, és mára már több mint a teljes online napifogyasztásicikk-piac negyedéért ők felelnek értékben.
Németországban Knuspr néven egy év alatt több mint kilencvenezer vásárlójuk lett, összesen több mint félmillió rendelést teljesítettek. Čupr a piacra lépés előtt azt mondta, hogy ötvenezer vevővel már elégedett lenne. Három–öt év múlva pedig már egy jó nevű tőzsdén szeretné látni a Rohlikot, húszmilliárd euró körüli piaci kapitalizációval és reményei szerint a gyerekeivel a vezetőségben.