Ezt az évet már kőkeményen bukta szinte minden befektető. A fix kamatozású kötvények szakadtak az elszálló hozamkörnyezetben, a részvények szintúgy, a kriptó még jobban. De ha a kockázatmentes magyar lakossági állampapírokat nézzük, ezek az infláció közelébe se érnek, amit szintén bukásnak élhet meg a tisztes reálhozamhoz szokott kisbefektető. A MÁP Plusz 4,95 százalékos éves hozama ma már a rossz vicc kategória, ráadásul ezt is csak az éri el, aki kitart az ötéves futamidő végéig a lépcsős kamatozású papírban. Az inflációkövető Prémium papírok pedig akkora lemaradással követik az inflációt, hogy az idei évre és még egy darabig 2023-ban is csak 5,85–6,6 százalékot fizetnek. Miközben az éves átlagos infláció várhatóan a tizennégy százalékot súrolja majd.


De az idei bukóval már nincs mit kezdeni, benyeltük, érdemes inkább előre tekinteni. A következő időszakban ugyanis már érdemi változás jön, sokkal többet kínálnak majd a magyar lakossági állampapírok. Minden mást pedig ehhez érdemes viszonyítani. Érdemes több kockázatot vállalni, hogy az állampapírhozamokat esetleg megverjük? Ezt minden befektető maga dönti el, ehhez kis segítségként az ingatlan- és a részvénypiac kilátásaival a következő cikkeinkben foglalkozunk.
A magyar állampapírokat nemcsak az teszi újra izgalmassá, hogy megugrik az inflációkövetők kamata, és a most vásárlók hosszú évekre két számjegyű fix kamatra köthetik le a pénzüket, de a kibocsátó magyar állam át is rendezi a kínálatot új papírokkal. Az államnak az a célja, hogy minél több pénzt szippantson be a lakosságtól az állampapírokba, hogy minél nagyobb arányban finanszírozzák a hazai befektetők az államadósságot. Közben viszont próbálja mindezért a lehető legkevesebbet fizetni, ennyire elszállt szinteken a kamatkiadások nagy terhet jelentenek neki.


Mostanra eljutottunk oda, hogy a brutál negatív reálhozam miatt nemcsak a MÁP Pluszból hordják el zsákban a pénzüket a befektetők, de az inflációkövetőbe se teszik már lelkesen be. Ideális pillanat ez az államnak ahhoz, hogy egy méretes délibábot vetítsen: egy olyan régi-új papír tér vissza, ami végre nem késlekedik a magas kamatszint lekövetésével. Ahogy kibocsátják a diszkontkincsárjegy-hozamhoz kötött kamatozású Bónuszt, kapásból tizenegy százalék körül fog ketyegni. Ez pedig újra megmozgathatja az állampapírokból is kissé kiábrándult, pénzük értékét az inflációtól védeni próbáló kisbefektetők fantáziáját.