Idén ijesztő negatív reálhozamot tudnak csak adni a lakossági állampapírok, de közeledik a változás, a kamatok végre utánaerednek a brutális inflációnak. Az állam erre még egy nagyon vonzónak tűnő kötvény kibocsátásával erősít rá. Íme, mit várhatunk a következő évekre a magyar állampapíroktól, ezekhez érdemes viszonyítani minden mást, eldönteni, hogy mennyire merészkedjünk kockázatosabb terepekre a válságos időszakban, hogy megtakarításunk értékét megőrizzük.
Ezt az évet már kőkeményen bukta szinte minden befektető. A fix kamatozású kötvények szakadtak az elszálló hozamkörnyezetben, a részvények szintúgy, a kriptó még jobban. De ha a kockázatmentes magyar lakossági állampapírokat nézzük, ezek az infláció közelébe se érnek, amit szintén bukásnak élhet meg a tisztes reálhozamhoz szokott kisbefektető. A MÁP Plusz 4,95 százalékos éves hozama ma már a rossz vicc kategória, ráadásul ezt is csak az éri el, aki kitart az ötéves futamidő végéig a lépcsős kamatozású papírban. Az inflációkövető Prémium papírok pedig akkora lemaradással követik az inflációt, hogy az idei évre és még egy darabig 2023-ban is csak 5,85–6,6 százalékot fizetnek. Miközben az éves átlagos infláció várhatóan a tizennégy százalékot súrolja majd.
De az idei bukóval már nincs mit kezdeni, benyeltük, érdemes inkább előre tekinteni. A következő időszakban ugyanis már érdemi változás jön, sokkal többet kínálnak majd a magyar lakossági állampapírok. Minden mást pedig ehhez érdemes viszonyítani. Érdemes több kockázatot vállalni, hogy az állampapírhozamokat esetleg megverjük? Ezt minden befektető maga dönti el, ehhez kis segítségként az ingatlan- és a részvénypiac kilátásaival a következő cikkeinkben foglalkozunk. A magyar állampapírokat nemcsak az teszi újra izgalmassá, hogy megugrik az inflációkövetők kamata, és a most vásárlók hosszú évekre két számjegyű fix kamatra köthetik le a pénzüket, de a kibocsátó magyar állam át is rendezi a kínálatot új papírokkal. Az államnak az a célja, hogy minél több pénzt szippantson be a lakosságtól az állampapírokba, hogy minél nagyobb arányban finanszírozzák a hazai befektetők az államadósságot. Közben viszont próbálja mindezért a lehető legkevesebbet fizetni, ennyire elszállt szinteken a kamatkiadások nagy terhet jelentenek neki.
Mostanra eljutottunk oda, hogy a brutál negatív reálhozam miatt nemcsak a MÁP Pluszból hordják el zsákban a pénzüket a befektetők, de az inflációkövetőbe se teszik már lelkesen be. Ideális pillanat ez az államnak ahhoz, hogy egy méretes délibábot vetítsen: egy olyan régi-új papír tér vissza, ami végre nem késlekedik a magas kamatszint lekövetésével. Ahogy kibocsátják a diszkontkincsárjegy-hozamhoz kötött kamatozású Bónuszt, kapásból tizenegy százalék körül fog ketyegni. Ez pedig újra megmozgathatja az állampapírokból is kissé kiábrándult, pénzük értékét az inflációtól védeni próbáló kisbefektetők fantáziáját.
Ha valaki Budapest egy viszonylag könnyen megközelíthető pontján szeretne az egyetlen európai vendég lenni egy étteremben, ahol kivételesen friss tengeri ételeket ehet ázsiai hangolásban, annak jó hírünk van. Annak is, aki nem evett még semmit a koreai konyhából. Akik új ár-érték bajnok kedvenceket keresnek ezekben a vészterhes időkben, vagy tökéletes elsőrandi-helyszínt, azok lapozhatnak.
A Haenam Kingfishnek – már ha ez a neve, amiben nem vagyok biztos, mert csak annyit írtak elé egy krétatáblára: koreai étterem – egyértelműen nem az a terve, hogy az óbudai panelrengeteg első méterein koreai–magyar kulturális hidat épít. Digitálisan nagyjából lehetetlen a hely latin betűs nyomára bukkanni, fizikailag sem a legegyszerűbb rálelni, és odabent sem az jön le, hogy kíváncsi bennszülöttekre épülne az üzleti modell. A Haenam ugyanis egy enklávé. Két vizitből kétszer koreai volt benne mindenki, ami hétköznap ebédidőben kevés, szombaton vacsoraidőben meg telt háznyi derűs ázsiait jelentett, amint önnön gasztrokulturális közegükben lubickolnak – biztató képlet. Hogy teljes legyen az instant utazás (inkább Queensbe, mint Szöulba), a személyzet is kelet-európai és afrikai bevándorlókból áll, magyar szó csak az étlapon van, ott is csak harmadik helyen a koreai meg az angol mögött.
Csakis azért kerültünk ide, mert a derék koreaiak Nagy Budapesti Gasztroblogger Riadólánc körüzenete szerint kivételes frissességű és minőségű tengeri ételeket adnak a néhai Mókus étterem a zöld egy nem létező árnyalatára festett falai között. Alapvetően büfés hangulatban, semmint egy olyan étteremben, ahol az étlap szerint nagyon gyorsan nagyon sok pénzt is el lehet szórni halra. Szóval ne számítson senki a Nobu puma módjára lopakodó pincéreire meg diszkrét atmoszférájára, inkább igyekvő, de pályájuk elején járó, valahonnan ide csöppent pincérgyakornokokra, papír alátétekre és például arra, hogy soha senki sem kérdezi meg, kérünk-e inni.
Elsőre a fűszeres, tésztás tengergyümölcsei-levesre bökünk, ami ha jól dekódolom az étlapot, ebédidőben feleannyiba kerül, mint vacsorakor, és önmagában kiad egy betekintést, abban az értelemben is, hogy belénk nem is fért más utána. A meghatározó eleme a gocsujang, a sok koreai ételben felbukkanó, erjesztett rizsből, szójababból és kellemesen (tehát nem elmebeteg módon) csípős chiliből készülő paprikás paszta. Aki evett már kimcsit, találkozott vele, hiszen ott is ez a szósz a fermentálás közege – na de itt egy jókora tálnyi leves szól róla, és a sok kicsit csípős kanál lé összeadódik ahhoz, hogy féltávnál már az orrunkat és a homlokunkat törölgessük a szeptemberi teraszon. Budapest legnagyobb kékkagylói és egy, a Flórián tértől légvonalban százötven méterre valóban szürreálisan friss, fél kék tarisznyarák úszkálnak benne, sok házi tészta és vékony csíkokra metélt zöldség mellett, de a tengeríz másod-harmadhegedűs csak a csípős-sós-földes lé közegében.
Ugyanez az ízpár szeretne összeállni a második vizitünkkor kapott fogadó fogások egyikében, fél tucat apró kagylóra cseppentenek hasonló szószból, de ott sokkal jobb a kagyló-paszta arány, és jobban érvényesülhet a fermentált paprika plusz tenger képlete. Apró tálkákban marinált apróhal, kimcsi, daikon (fermentált jégcsapretek) és saláta kerülnek még induláskor az asztalra, ezeket kérésre újra- és újratöltik.
Ha úgy van, el is lehet kerülni a halas pályát: van udonleves és többféle marhahús- és belsőségalapú fogás, és ezt a sort akár folytatni is lehet bulgogival, azaz rizzsel, roppanó és sült zöldségekkel, meg szójában marinált, vékony sült marhával. Ez a visszafogottabb, de szintén autentikus arcát mutatja meg a koreai konyhának, önmagában laktató egytálétel egy átlagos budapesti étterem átlagos 2022 őszi főételárszintjén. A velünk tartó kisgyereknek a konyháról proaktívan ajánlott szójás-zöldséges tészta karakteresebb nála, igaz, jobban is meglepi az érintett, eddigi három éve alatt mértéktartó szójahasználatban nevelkedő gyereket.
A vendégsereg közmegegyezése azonban az, hogy a halas úton kell haladni, és hogy közben értelmezhetőbbé tegyük a gyorsan meglóduló árcímkéket, érdemes minél több mindent kikérni az asztal közepére: szusit (bár a koreai identitás meghatározó része, hogy ők nem a történelmi ellenség japánok, a szusi esetében drámai különbségek nem szoktak mutatkozni), szasimit (ezek a tálak harmincezer fölött indulnak, de a nyers hal költségtudatos hódolóinak önuralmat kell majd gyakorolniuk a halak feszessége láttán), az asztalnál kis gázfőzőn rotyogó, tengeri lényekkel teli hot potot vagy éppen sült vagy párolt halakat.
Mi egy sima sült durbinccsal (adriai magyar dialektusban: branzinóval) ellenőrizzük, helyén vannak-e a források és a képességek, és bár hiányzik, hogy mediterrán iskola szerint valamilyen fűszer és citrus átjárja belülről a jószágot, én egész nyáron kurkásztam Budapestet, nem akarnak-e valahol fele ilyen friss halat fele ilyen jól megsütni egészben.
Én kíváncsi társasággal mennék levest, sült halat meg még valamit megosztani (a számlával együtt), illetve követelni, hogy abból a kedvcsináló kis kagylótálból addig hozzanak, amíg van. Esetleg beugranék arra jártamban ebédtájt azért a bizonyos hallevesért.
Haenam
KingfishBudapest III.,
Mókus u. 1–3.
06 70 590 3156
Hétfőtől szombatig 11:30–22:00
A teszt időpontja:
2022. szeptember 15. és 17.
Ezt ettük:
Két fűszeres halleves:
2 × 4500
Bulgogi rice bowl:
4500
Serpenyőben sült durbincs:
10 000
Szójás-zöldséges tészta:
3000
Egy kóla:
500
Összesen:
27 000 forint
Olyan étteremről, ahol még nem ettem, nekem elvi kérdés, hogy nem mondok semmit, de annál kevés jobb ajánlás van számomra, mint amikor egy nemzeti konyhát vivő helyre az adott ízvilágban jártas helyi kisebbség nagy számban jár.
Egy éppen mélyre zuhanó részvény? Ingatlan, mert az legalább megfogható? Vagy a jó öreg állampapír? Mibe érdemes menekíteni a pénzünket, ha van? Ács Gábor három elemzésben veszi végig a lehetőségeket és a buktatókat is, mert ami elsőre logikusnak tűnik, nem biztos, hogy másodszorra is az. Jó ilyenkor egy olyan embert meghallgatni, aki már pár válságot pénzügyi újságíróként végigélt és […]
Állami nyugdíjra nem számítanak, kriptodevizákba alig fektetnének, szívesen vállalkoznának, és legalább nettó 1,1 milliós kezdő fizetést várnak el a külföldön tanuló magyar fiatalok. Azaz egészséges önbizalommal, ambíciókkal, elég józanul és kicsit idealistán készülnek arra, hogy jól éljenek.
Ha szeptember, akkor Festetics-palota. És ha Festetics-palota, akkor Forbes Családi Gála, ahol együtt öltöztünk ünneplőbe a legnagyobb családi vállalkozásokkal.
Mint oázis a sivatagban, úgy bújik meg a dunaharaszti ipari park csarnokrengetege mögött Ficsor Árpád biogazdasága. Elöl muraközi lovak legelnek, hátul magyartarka tehenek, és a birtok közepén üvegfalú, faszerkezetes épületben készülnek a keménysajtok – svájci mintára.
Infláció ellen kiváló védelem az ingatlanbefektetés – általában és elméletben. De ha brutális árcsúcsról indulunk elapadó finanszírozással, csökkenő bérleti díjakkal, akkor is? Érdemes többször átgondolni, átszámolni.