Egy hatalmas nagy nullát lehetett keresni a magyar részvényekkel az elmúlt három évben, tehát aki még a covid előtti utolsó békeév őszén fektetett a magyar vezető papírokba, az nominálisan nem bukott ugyan, de reálértéken elég nagyot, az időszak végén már kifejezetten csúnyán beleharapott a pénzébe az infláció. Ha öt évre tekintünk vissza, az eredmény érdekes módon ugyanez, nullás hozam. A BUX index ugyanis 2017 szeptemberében, majd 2019 őszén is negyvenezer pont körül támolygott, és most is ezzel a szinttel folytat kitartó küzdelmet. Persze időközben volt fenn is, és kilengett lefelé is, de mintha egy mágnes vonzaná a negyvenezerhez.


Ez a nagykép valószínűleg egyáltalán nem tenné vonzóvá a részvénybefektetést, idén mégis megmozdultak a lakossági pénzek, és rég nem látott beáramlást láthattunk a részvényekbe és részvényalapokba. Ez azonban döntően OTP-specifikus történet, idén ugyanis a bankpapír árfolyama a covidsokk utáni nagy emelkedésből megfeleződött, és ez önmagában elég volt ahhoz, hogy rámozduljanak a lakossági pénzek.


Eddig ugyanis a tőzsdetörténelmi tapasztalatok azt mutatták, hogy az OTP-t minden komolyabb válságban meg kellett venni, aki az elmúlt húsz évben ezt tette, a kilábaláskor tekintélyes nyereséget tehetett zsebre (Forbes, 2022/08). Most ennek még nincs jele. A kockázatvállalóbb, részvények felé nyitottabb háztartások egy része már kiköltekezett, és ül az OTP-ben – a többség bukóban, az árfolyam ugyanis szeptember közepén nem sokkal állt az éves mélypont felett.