Előbb az égető problémákat kell megoldani, papa!

Nem olyan a nyugdíjrendszerünk, mint a klímaválság? Ha azt hiszed, hogy forró volt az idei nyár, vedd észre, hogy ez volt hátralévő életed leghűvösebb nyara! A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról is évtizedek óta megy a riogatás, tudjuk, hogy nagy a baj, de a helyzet mintha minden évvel rosszabbodna.
Nem mintha, ennél biztosan csak rosszabb lesz!

Akkor kezdjünk egy ilyen pozitív üzenettel?
Nehéz mást mondani, ha végigvesszük az okokat. Az egyik, amit folyton a szőnyeg alá söprünk, hogy tényleg öregszik a társadalom, nemcsak nálunk, hanem Európában mindenhol. Az öregedő társadalom azt jelenti, hogy egyre nagyobb lesz a nyugdíjrendszer súlya, ebből következően a nyugdíj egyre több embert érint, egyre hosszabb ideig.


Persze közbeszólhatnak járványok, kicsit visszavághatják a várható élettartamot, de még a mostani pandémia is csak nyolc hónappal csökkentette a születéskor várható élettartamot Magyarországon. Sőt, az Egyesült Államokban, ahol a legnagyobbat ütött a covid, ott is olyan másfél évnél tartunk, ezt körülbelül öt–tíz év alatt kinövi a társadalom, és újra visszaáll az állandó növekedés. Márpedig ha egyre hosszabb ideig élünk, akkor nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni: sokkal hosszabb ideig kell gondoskodni arról, hogy sokkal több ember nyugdíjának a fedezete mindenkor a rendelkezésre álljon.