Hogyan lesz három koktélból tisztességes nyugdíj? Miért legyünk optimisták a reccsenősebb időkben (is)? Mire jó egy kockás füzet, és mi köze van a nyugdíjcélú öngondoskodásnak a vegánsághoz? Farkas András nyugdíjguruval a kisnyugdíjasok pokoli nehézségeiről és az időmilliomos fiatalok esélyeiről beszélgettünk. Meg egy egyszerű, mindent vivő alapképletről.
Nem olyan a nyugdíjrendszerünk, mint a klímaválság? Ha azt hiszed, hogy forró volt az idei nyár, vedd észre, hogy ez volt hátralévő életed leghűvösebb nyara! A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról is évtizedek óta megy a riogatás, tudjuk, hogy nagy a baj, de a helyzet mintha minden évvel rosszabbodna. Nem mintha, ennél biztosan csak rosszabb lesz!
Akkor kezdjünk egy ilyen pozitív üzenettel? Nehéz mást mondani, ha végigvesszük az okokat. Az egyik, amit folyton a szőnyeg alá söprünk, hogy tényleg öregszik a társadalom, nemcsak nálunk, hanem Európában mindenhol. Az öregedő társadalom azt jelenti, hogy egyre nagyobb lesz a nyugdíjrendszer súlya, ebből következően a nyugdíj egyre több embert érint, egyre hosszabb ideig.
Persze közbeszólhatnak járványok, kicsit visszavághatják a várható élettartamot, de még a mostani pandémia is csak nyolc hónappal csökkentette a születéskor várható élettartamot Magyarországon. Sőt, az Egyesült Államokban, ahol a legnagyobbat ütött a covid, ott is olyan másfél évnél tartunk, ezt körülbelül öt–tíz év alatt kinövi a társadalom, és újra visszaáll az állandó növekedés. Márpedig ha egyre hosszabb ideig élünk, akkor nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni: sokkal hosszabb ideig kell gondoskodni arról, hogy sokkal több ember nyugdíjának a fedezete mindenkor a rendelkezésre álljon.
Ha valaki Budapest egy viszonylag könnyen megközelíthető pontján szeretne az egyetlen európai vendég lenni egy étteremben, ahol kivételesen friss tengeri ételeket ehet ázsiai hangolásban, annak jó hírünk van. Annak is, aki nem evett még semmit a koreai konyhából. Akik új ár-érték bajnok kedvenceket keresnek ezekben a vészterhes időkben, vagy tökéletes elsőrandi-helyszínt, azok lapozhatnak.
A Haenam Kingfishnek – már ha ez a neve, amiben nem vagyok biztos, mert csak annyit írtak elé egy krétatáblára: koreai étterem – egyértelműen nem az a terve, hogy az óbudai panelrengeteg első méterein koreai–magyar kulturális hidat épít. Digitálisan nagyjából lehetetlen a hely latin betűs nyomára bukkanni, fizikailag sem a legegyszerűbb rálelni, és odabent sem az jön le, hogy kíváncsi bennszülöttekre épülne az üzleti modell. A Haenam ugyanis egy enklávé. Két vizitből kétszer koreai volt benne mindenki, ami hétköznap ebédidőben kevés, szombaton vacsoraidőben meg telt háznyi derűs ázsiait jelentett, amint önnön gasztrokulturális közegükben lubickolnak – biztató képlet. Hogy teljes legyen az instant utazás (inkább Queensbe, mint Szöulba), a személyzet is kelet-európai és afrikai bevándorlókból áll, magyar szó csak az étlapon van, ott is csak harmadik helyen a koreai meg az angol mögött.
Csakis azért kerültünk ide, mert a derék koreaiak Nagy Budapesti Gasztroblogger Riadólánc körüzenete szerint kivételes frissességű és minőségű tengeri ételeket adnak a néhai Mókus étterem a zöld egy nem létező árnyalatára festett falai között. Alapvetően büfés hangulatban, semmint egy olyan étteremben, ahol az étlap szerint nagyon gyorsan nagyon sok pénzt is el lehet szórni halra. Szóval ne számítson senki a Nobu puma módjára lopakodó pincéreire meg diszkrét atmoszférájára, inkább igyekvő, de pályájuk elején járó, valahonnan ide csöppent pincérgyakornokokra, papír alátétekre és például arra, hogy soha senki sem kérdezi meg, kérünk-e inni.
Elsőre a fűszeres, tésztás tengergyümölcsei-levesre bökünk, ami ha jól dekódolom az étlapot, ebédidőben feleannyiba kerül, mint vacsorakor, és önmagában kiad egy betekintést, abban az értelemben is, hogy belénk nem is fért más utána. A meghatározó eleme a gocsujang, a sok koreai ételben felbukkanó, erjesztett rizsből, szójababból és kellemesen (tehát nem elmebeteg módon) csípős chiliből készülő paprikás paszta. Aki evett már kimcsit, találkozott vele, hiszen ott is ez a szósz a fermentálás közege – na de itt egy jókora tálnyi leves szól róla, és a sok kicsit csípős kanál lé összeadódik ahhoz, hogy féltávnál már az orrunkat és a homlokunkat törölgessük a szeptemberi teraszon. Budapest legnagyobb kékkagylói és egy, a Flórián tértől légvonalban százötven méterre valóban szürreálisan friss, fél kék tarisznyarák úszkálnak benne, sok házi tészta és vékony csíkokra metélt zöldség mellett, de a tengeríz másod-harmadhegedűs csak a csípős-sós-földes lé közegében.
Ugyanez az ízpár szeretne összeállni a második vizitünkkor kapott fogadó fogások egyikében, fél tucat apró kagylóra cseppentenek hasonló szószból, de ott sokkal jobb a kagyló-paszta arány, és jobban érvényesülhet a fermentált paprika plusz tenger képlete. Apró tálkákban marinált apróhal, kimcsi, daikon (fermentált jégcsapretek) és saláta kerülnek még induláskor az asztalra, ezeket kérésre újra- és újratöltik.
Ha úgy van, el is lehet kerülni a halas pályát: van udonleves és többféle marhahús- és belsőségalapú fogás, és ezt a sort akár folytatni is lehet bulgogival, azaz rizzsel, roppanó és sült zöldségekkel, meg szójában marinált, vékony sült marhával. Ez a visszafogottabb, de szintén autentikus arcát mutatja meg a koreai konyhának, önmagában laktató egytálétel egy átlagos budapesti étterem átlagos 2022 őszi főételárszintjén. A velünk tartó kisgyereknek a konyháról proaktívan ajánlott szójás-zöldséges tészta karakteresebb nála, igaz, jobban is meglepi az érintett, eddigi három éve alatt mértéktartó szójahasználatban nevelkedő gyereket.
A vendégsereg közmegegyezése azonban az, hogy a halas úton kell haladni, és hogy közben értelmezhetőbbé tegyük a gyorsan meglóduló árcímkéket, érdemes minél több mindent kikérni az asztal közepére: szusit (bár a koreai identitás meghatározó része, hogy ők nem a történelmi ellenség japánok, a szusi esetében drámai különbségek nem szoktak mutatkozni), szasimit (ezek a tálak harmincezer fölött indulnak, de a nyers hal költségtudatos hódolóinak önuralmat kell majd gyakorolniuk a halak feszessége láttán), az asztalnál kis gázfőzőn rotyogó, tengeri lényekkel teli hot potot vagy éppen sült vagy párolt halakat.
Mi egy sima sült durbinccsal (adriai magyar dialektusban: branzinóval) ellenőrizzük, helyén vannak-e a források és a képességek, és bár hiányzik, hogy mediterrán iskola szerint valamilyen fűszer és citrus átjárja belülről a jószágot, én egész nyáron kurkásztam Budapestet, nem akarnak-e valahol fele ilyen friss halat fele ilyen jól megsütni egészben.
Én kíváncsi társasággal mennék levest, sült halat meg még valamit megosztani (a számlával együtt), illetve követelni, hogy abból a kedvcsináló kis kagylótálból addig hozzanak, amíg van. Esetleg beugranék arra jártamban ebédtájt azért a bizonyos hallevesért.
Haenam
KingfishBudapest III.,
Mókus u. 1–3.
06 70 590 3156
Hétfőtől szombatig 11:30–22:00
A teszt időpontja:
2022. szeptember 15. és 17.
Ezt ettük:
Két fűszeres halleves:
2 × 4500
Bulgogi rice bowl:
4500
Serpenyőben sült durbincs:
10 000
Szójás-zöldséges tészta:
3000
Egy kóla:
500
Összesen:
27 000 forint
Olyan étteremről, ahol még nem ettem, nekem elvi kérdés, hogy nem mondok semmit, de annál kevés jobb ajánlás van számomra, mint amikor egy nemzeti konyhát vivő helyre az adott ízvilágban jártas helyi kisebbség nagy számban jár.
Felmenőik már a
18. században szőlőt műveltek a Nivegy-völgyben, aztán borászatuk az 1990-es években az elsők közt cserélte a kannás bort palackosra. Az EU-csatlakozás környékén belevágtak a bioborkészítésbe, bár azt mondják, nem kapcsolnak hozzá olyan mély filozófiát, hogy gondozás közben suttognának is a szőlőnek, egyszerűen csak visszatértek a hagyományokhoz. Újító nagyapáktól a barátságkártyán át a szentantalfai nazarénusokig – a Dobosiak története.
A családi cégek a rendszerváltás óta számos válságon sikeresen túljutottak, köszönhetően annak, hogy többségük a hosszú távú tervezést, a kollégák és ügyfelek megtartását, valamint a folyamatos fejlesztéseket helyezi a középpontba. Ezt a generációkon átívelő gondolkodásmódot díjazta immár hetedik alkalommal a K&H, amikor átadta a K&H családi vállalatok kiválósági díjat azoknak a hazai cégeknek, akik a családi értékek megőrzése mellett kiemelkedő teljesítményt mutatnak hosszú távú stratégia, innováció, sikeres generációváltás és fenntarthatósági programok megvalósításában.
Mi lesz a forinttal? Recesszió vár ránk, vagy elkerüljük? Kinek fájnak jobban a szankciók? Leültettünk vitatkozni két elismert szakembert a kilátásainkról. Ajánló a Forbes.hu-ról.
Rövid nyári pihenővel újra beindult az eseményszezon, egy hónap kihagyás után ismét veletek lőttük éterbe az új magazint. Az őszindító Kilövés így vagy úgy, de családi és generációs kérdéseket járt körbe mindhárom beszélgetésünkön.
Amíg az elmúlt években sorra vetették meg lábukat itthon is a kelet-közép-európai online titánok az Alzától a Mallon át a Rohlikig (Kifli), a magyar e-kereskedelmi forgatagban főképp azok tudnak itthon kitűnni, akik már évtizedeket öltek abba, hogy fogyasztóiknak a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák. Nagy összeolvadások, patinás számtech áruházak, izgalmas új kihívók. Három Forbes-szerkesztőség, Csehország, Szlovákia és Magyarország csapata együtt dolgozott, először készítettünk listát a legfontosabb webáruházakról. Íme a magyar piac 15 magyar tulajdonú csúcsjátékosa.