Ynyshir

Eleve micsoda ötlet London helyett Walesben, a semmi közepén nyitni egy fine dining éttermet, aztán fittyet hányni a műfajhoz kapcsolódó minden trendre, és helyette a főzés örömére, na, és a fantasztikus alapanyagokra koncentrálni. De itt szó sincs hiperlokalitásról! „Ha épp Japánból kell hozatni a legjobb tonhalat, akkor onnan hozatjuk – meséli a csupa szív Gareth, akinek tényleg élete a főzés. – Ha valaha is egyszer unatkozni fogok a konyhában, abban a pillanatban felhagyok az egésszel.” Persze lehetne ez csak egy lózung, de a hatalmas termetű séf tekintete és mindent elsöprő nevetései nem hagynak kétséget afelől, hogy minden szava szívből jön. „Nálam nem lehet beszólni a csapatnak! Ha egy vendég nem megfelelő hangnemet találna használni, szívesen kikísérem az autójához. Volt már ilyen, lesz is még.”

Itt keresd!
Ynyshir
Restaurant and Rooms
Eglwys Fach, Machynlleth,
Egyesült Királyság


Na, de ki akar egyáltalán a kimondhatatlan-leírhatatlan Machynlleth városka közelébe jönni? Éppenséggel elég sokan. Egész évre előre tele van az étterem, ha mégis felszabadulna hely, általában percek alatt betelik. Ebben a legnagyobb szerepet talán a szájról szájra terjedő ajánlások hozták, rengeteg a visszajáró vendég is, de azért az sem volt hátrány, amikor idén megválasztották a legnagyobb presztízsű brit étteremkalauzban a szigetország legjobb éttermének.


Elszántság kell azért: ha összejön a foglalás, még a legközelebbi reptérről is több óra vonattal, és persze az árak sem éppen alacsonyak. „Csak a legjobb alapanyagokat vagyok hajlandó használni, azok pedig drágák. És csak heti négy napon vagyunk nyitva, napi mindössze húsz vendéggel, amire huszonnyolc fős személyzet jut. Ebből nem megyek nyugdíjba” – röhög fel menetrendszerűen a negyvenegy éves séf. „Meghívtak Londonba a Világ 50 Legjobb Étterme-gálára főzni, na, az nagyon nem az én világom! Piros sálakban sétált ott a sok nagy­okos, kedvem lett volna néhányuknak megmondani, hogy milyen borzalmas élmény volt az éttermükben enni!”