Bent vagyunk! Az Attila99-ben

A budapesti Vérmező 1820 óta parkosított terület, az évszázadok során használták már kaszálónak, katonai felvonulótérnek, leszállópályának is. A parkkal „szemben”, az Attila út másik, beépített oldalán van egy különleges épület. Az ipari és lakáscélokat szolgáló, modernista ház terveit Györgyi Dénes építész az Elektromos Műveknek készítette 1936-ban.


Kis érdekesség: az építész a Györgyi–Giergl művészcsalád tagja volt. Unokaöccse, Giergl Kálmán szintén építész volt, egyik legismertebb munkáját, az egyik Klotild-palotát előző lapszámunkban, a Bent vagyunk!-sorozat előző felvonásában mutattuk be.


Az I. kerületben, az Attila út 99. és a Logodi utca 42. alatti ingatlanokat 2019 elején vásárolta meg a Budapesti Ingatlanhasznosítási és -fejlesztési Zrt. (BIF), hogy ott luxuskategóriás apartmanházat alakítsanak ki. A tervezést a Sporaarchitects építészeire (Dékány Tibor és Hatvani Ádám) bízták, akik a merőben új funkciók és a luxusigények ellenére az eredeti épület értékei közül a lehető legtöbbet igyekeztek megtartani.