Infláció? Rezsi? Háború? Nekünk sincs mindenre végleges válaszunk. Kérdésünk viszont annál több. Kemény ősz lesz.
Infláció? Jegybanki és piaci elemzők szerint ősszel akár a húsz százalékot is átlépheti a hazai drágulás. És ki tudja, hol áll meg. Vajon létezik olyan gazdasági probléma, ami nem növeli automatikusan tovább az inflációt?
Stagfláció? Ilyenkor az áremelkedés mellé még a gazdasági teljesítmény is visszaesik, a kettőt egyszerre pedig nehéz orvosolni. A magyar GDP egyelőre megúszta, de nem túl rózsásak a kilátások. Kiskereskedelmi forgalom: −3,3 százalék (2022. március–június) Forrás: Központi Statisztikai Hivatal
420-as euró? Nem örülnénk neki. De biztosan újabb lökést adna a forintos (filléres?) szóviccek burjánzásának. Euróárfolyam: → 2021. augusztus 24.: 349,2 (Az eddigi leggyengébb forintárfolyam napi átlagban.) → 2022. július 12.: 413,8 → 2022. augusztus 24.: 411,2
Forrás: Magyar Nemzeti Bank
Lesz gáz? Ha nem, gáz lesz. Az unióba érkező földgáz mennyisége 2020-ban: 152,6 milliárd köbméter Oroszországból (a teljes földgázimport 40,5 százaléka) 74,5 milliárd köbméter Norvégiából (a teljes földgázimport 19,8 százaléka) Forrás: Eurostat
Aszály? Kiszáradt patakmedrek, elsárgult mezők, szűnni nem akaró hőhullámok. Nem kímélték a mezőgazdaságot, és ez a betakarított termésmennyiséget lefelé, az árakat pedig felfelé hajthatja.
Ha valamire nem számít az ember, akkor az az, hogy Riminitől mindössze egyórányi autóútra, a napágyakkal és -ernyőkkel telezsúfolt homokos tengerparton olyan strandétterem működik, ahova a világ legtávolabbi pontjaiból is érdemes elzarándokolni.
1991-ben jó ötletnek tűnt egy kopott, rozoga strandbüfé üzemeltetését átvenni. Muaro Uliassi és húga, Catia sohasem foglalkoztak vendéglátással, de lelkesek voltak. És ha lejött a festék az ócska bódé faláról, legfeljebb ráfestettek egy új réteget, a lényeg, hogy egyre népszerűbbek lettek, pörgött a hely. Aztán harminckét évvel később – jó pár komolyabb felújítás után, amibe a nyereséget fektették – épp megválasztják a világ 12. legjobb éttermének, miközben már sok éve az olasz gasztronómia fellegvára, három Michelin-csillagjával a szűk élmezőny része. És nem felejtették el, honnan jöttek, bár a konyha stílusa rengeteget csiszolódott az évtizedek múltával. A rettentően szimpatikus és közvetlen, csupa szeretet séf világlátását teljesen megváltoztatta egy vacsorasorozat Ferran Adriánál, a legendás El Bulliban. Mauro csillogó szemmel meséli, mire döbbent rá: nincsenek szabályok, bármit lehet, amit igazán szeretne, nem kell mások elvárásához igazodnia. Elhatározta, hogy száz százalékban a főzésre fordítja minden energiáját. Ennek köszönhető az az egészen egyedi, gyakran akár szokatlan ízkombinációkkal is játszó stílus, ami meghozta a világsikert.
Itt keresd! Uliassi Banchina di Levante, 6, Senigallia, Olaszország
Ehhez persze az is kellett, hogy hihetetlen erőforrásokat mozgósítson ételei tökéletesítésére, vannak olyan fogások, mint például az egyszerűnek tűnő paradicsomos tészta, amivel évekig kísérleteztek, míg végül sikerült olyat alkotni, hogy felkerülhetett az étlapra. Az a titka egyébként, hogy a kifinomult éttermi ingert a nagymamák veteményes kertjében tett képzeletbeli kirándulással fejelik meg – ezt illattal, fügelevél-kivonattal idézik elő.
Tengeri étterem szárazföldi gyökerekkel Az ételek java része ugyan a tengerpartok élőlényeit használja fel nagy kreativitással, de közben létezik egy vadmenü is, és legalább akkora élményt ad. Mára ez már érthetetlennek tűnik, de százötven éve mocsaras területek húzódtak a tengerpart mentén, rengeteg vadmadárral, csigával, angolnával. Ez is része az Uliassi DNS-ét alkotó kulturális csomagnak.
A magyar szálBár egyelőre még nem vezető pozícióban, de máris nagy megbecsülésnek örvend a csapatban, vagy ahogy ők mondják, az Uliassi-családban egy fiatal, magyar házaspár is. Galeotti Álmos egy komoly olasz szakácsiskola elvégzése után állt munkába, őt követte felesége, Dóra, aki a vendégtérben dolgozik, felszolgáló. Rettentően élvezik a szakmai kihívást és a különleges atmoszférát.
Múlt héten feleségemmel elautóztunk a Garda tóhoz, mivel balatongyöröki nyaralónkat elfoglalta kisebbik lányom baráti serege. Ezt köszönöm nekik, hiszen három napig kimagasló kulináris élvezetekben volt részünk. A következő alkalommal, amikor el kell hagynunk a bázist, beugrunk az Uliassikhoz.
Bélflóránk jelentős mennyiségi és minőségi változáson megy át, mire elérjük a felnőttkort.De pontosan mi is az a bélflóra, hogyan kerül az emésztőrendszerünkbe, és miért olyan nagy jelentőségű fertőzésveszély esetén?
A fejfájás egy nagyon gyakori egészségügyi probléma világszerte. Egy Magyarországon végzett kutatás eredményei alapján a lakosság 32 százalékának volt legalább egyszer fejfájása az ezt megelőző fél évben és a fejfájással küzdők legalább 5-ször érzékelték a panaszt a fél év alatt. A fejfájásról elmondható általánosságban, hogy nagyobb részben a nőknek okoz rendszeres problémát a mindennapokban, a már előbb említett kutatás szerint
Kakas Sándor sem polgármester, sem teagyáros nem akart lenni Pécsváradon, aztán mégis mindkettő megvalósult, utóbbi pedig még mindig szerepet játszik az életében. Cége, Mecsek Tea márkanéven, harminchat éve gyárt teákat, angliai partnerük már az Amazonon is árulja őket.