Bélflóránk jelentős mennyiségi és minőségi változáson megy át, mire elérjük a felnőttkort.De pontosan mi is az a bélflóra, hogyan kerül az emésztőrendszerünkbe, és miért olyan nagy jelentőségű fertőzésveszély esetén?
A bélflóra a bél nyálkahártyáján található baktériumokból és egyéb mikroorganizmusokból áll, amelyek a bélrendszer különböző területein más-más funkciókat látnak el.
HOGYAN IS KERÜLNEK A BELEINKBE EZEK A HASZNOS SEGÍTŐK?
A bélflóra születéskor kezd kialakulni, amikor az újszülött áthalad a szülőcsatornán, majd amikor az édesanyja szoptatja. A későbbiekben, amikor a baba kapcsolatot teremt a tágabb környezetével, és ennek során például különböző tárgyakat vesz a szájába, a bélflóra továbbfejlődik. Emellett a szervezetbe belégzéssel bekerülő mikroorganizmusok is segítik a csecsemőt és gyermeket abban, hogy erős védekezőrendszere alakuljon ki.
Láda Ákos és Zsuzsi Miskolcon születtek, Dunakeszin és Fóton nőttek fel, ma pedig már a Szilícium-völgyben, illetve Londonban építik mesterséges intelligencia és felhasználói élmény területén a Facebook és a többi platform jövőjét. Egy testvérpár a Meta csúcsáról – ajánló a Forbes.hu-ról.
Zsuzsi tavaly ősz óta UX-kutató az anyavállalat, a Meta londoni irodájában. Kutatásai három kérdést vizsgálnak: mi az, amire egyáltalán szüksége van a júzernek, valamint hogy az használható-e, illetve érthető-e az ő szemével. Cambridge-i mesterdiplomája után a UCL-en kutatott és oktatott. Mindig is érdekelte a pszichológia, személyiségéhez már sokkal jobban passzolt későbbi piackutatói munkája a GFK-nál. Utána felhasználói élménnyel foglalkozott az Axa biztosítónál, majd a Kaluza energiacégnél, most pedig a Metánál.
Ákos 2015 óta dolgozik a Facebooknál. A Harvard után vették fel, ma a platform hírfolyamának, ajánlórendszerének és mesterséges intelligenciájának adattudományi igazgatója. A központi adattudóscsapatban kezdett, idővel a Facebook-hírfolyam MI-vel és deep learninggel támogatott rangsorolása mellé szegődött, ma már egy ötvenfős csapat főnöke. Gyerekkora óta kitűnő érzéke volt a számokhoz, mégis a társadalomtudomány lett a nagy szerelme. A kettőnek együtt köszönheti a Harvardot, valamint szilícium-völgyi karrierjét.
Jövőépítőket keresünk
Magyar, illetve külföldi cégnél vagy laborban dolgozol azon, hogy új minőséget létrehozva előremozdítsd a világ kerekét? Embereket vezetsz, és közel vagy a legforróbb technológiákhoz? Formálod a jövőt, vagy ismersz olyat, akire ez ráillik? Küldd el nekünk a tema@forbes.hu-ra egy rövid indoklással!
Abból főzök, ami van, amit a természet éppen nyújtani tud – ez az alapelve Szabó Adrienn-nek, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusának, a Magyar superfood című (részben szakács)könyv szerzőjének, akit az Instagramon csaknem tízezren követnek. Interjú bőrt roncsoló kesudióról, magyar gránátalmáról és arról, miért gond, hogy nemcsak a csirkemell bújik ki a tojásból, hanem az egész csirke.
Közép-Európa felmosófej-nagyhatalma bújik meg a horvát határtól bő tíz kilométerre. A siklósi Bonus Kft. a 90-es évek derekán disznóvágásokhoz kezdett el fémdörzsit gyártani, azóta kétmilliárdos árbevételű bizniszt épített fel mosogatószivacsokból, felmosóvödrökből és törlőkendőkből. Az alapító Botos házaspár mellett már a fiuk is lelkesen menedzseli a céget.
Két éttermével, a Rumourral és a Costesszel a magyar gasztroszcéna csúcsára, a „nagyok” között mérhető énmárkájával pedig a celebek élmezőnyébe jutott. Rácz Jenő nem szeretne kirakatember lenni, a rivaldafényt inkább üzleti sikerré, szakmai elismeréssé kovácsolja. Csillagról, válságról és a celebséfjelenségről beszélgettünk étterme vacsorára készülő forgatagában.