Dudits Dénes a vagyonos függőket célozta meg szolgáltatásával, olyanoknak nyújt alkohol- és drogrehabilitációt, akik állami intézménybe nem vonulnának be. Kliensei révén maga is üzletemberré vált, és olyan szolgáltatásokat tervez, amilyenek még nem voltak Magyarországon. Ilyen a luxusrehab itthon és Ausztriában.
„Egy időben feküdtünk a Lipóton. Ő is a heroin miatt volt bent. Az egyik leghitelesebb szakember itthon a témában, és pont ezért. Nem könyvekből tanulta a tudományt, hanem ő is masszívan cuccozott.” Ezt Szabó Győző, az ismert színész és bő húsz éve felépült heroinista mondja Dudits Dénesről, a Dudits Józanság Programok alapítójáról és vezetőjéről. Mint sokan a segítői szakmában, Dénes is a maga példáján át került közel a témához. „A segítői szakma tulajdonképpen szabad függő lét” – mondja budai rendelőjében évekkel később. Ma már jókedvű, vigyorgós figura, teljesen absztinens. Alkoholt sem iszik, a józan mámor híve.
Pedig nem így indult. Fiatalkorában éveket töltött a kábítószerek, különösen a heroin világában, képtelen volt egyedül kiszállni. A sztereotípiákkal ellentétben jó családba született, szülei jómódú értelmiségiek, testvérei is rendezett családban élnek. Dénesnél viszont nagyon félrement valami, egy idő után tipikus narkós társaságban találta magát, hasonlóan lecsúszott emberek között, teljes kilátástalanságban.
Egy nepáli drogtúrát emel ki, hasisért mentek az ázsiai országba. „Az utcán üldögélő, pizsamás gyógyszerész dobozában találtunk morfiumot. Csorba tűvel szúrtam magamba, igazi hentesmunka volt. Aztán a hazaúton meggyötört az éhezés, a pénztelenség, a hajléktalanság. Szófiában befostam az elvonási tünetektől.”
Ha valamire nem számít az ember, akkor az az, hogy Riminitől mindössze egyórányi autóútra, a napágyakkal és -ernyőkkel telezsúfolt homokos tengerparton olyan strandétterem működik, ahova a világ legtávolabbi pontjaiból is érdemes elzarándokolni.
1991-ben jó ötletnek tűnt egy kopott, rozoga strandbüfé üzemeltetését átvenni. Muaro Uliassi és húga, Catia sohasem foglalkoztak vendéglátással, de lelkesek voltak. És ha lejött a festék az ócska bódé faláról, legfeljebb ráfestettek egy új réteget, a lényeg, hogy egyre népszerűbbek lettek, pörgött a hely. Aztán harminckét évvel később – jó pár komolyabb felújítás után, amibe a nyereséget fektették – épp megválasztják a világ 12. legjobb éttermének, miközben már sok éve az olasz gasztronómia fellegvára, három Michelin-csillagjával a szűk élmezőny része. És nem felejtették el, honnan jöttek, bár a konyha stílusa rengeteget csiszolódott az évtizedek múltával. A rettentően szimpatikus és közvetlen, csupa szeretet séf világlátását teljesen megváltoztatta egy vacsorasorozat Ferran Adriánál, a legendás El Bulliban. Mauro csillogó szemmel meséli, mire döbbent rá: nincsenek szabályok, bármit lehet, amit igazán szeretne, nem kell mások elvárásához igazodnia. Elhatározta, hogy száz százalékban a főzésre fordítja minden energiáját. Ennek köszönhető az az egészen egyedi, gyakran akár szokatlan ízkombinációkkal is játszó stílus, ami meghozta a világsikert.
Itt keresd! Uliassi Banchina di Levante, 6, Senigallia, Olaszország
Ehhez persze az is kellett, hogy hihetetlen erőforrásokat mozgósítson ételei tökéletesítésére, vannak olyan fogások, mint például az egyszerűnek tűnő paradicsomos tészta, amivel évekig kísérleteztek, míg végül sikerült olyat alkotni, hogy felkerülhetett az étlapra. Az a titka egyébként, hogy a kifinomult éttermi ingert a nagymamák veteményes kertjében tett képzeletbeli kirándulással fejelik meg – ezt illattal, fügelevél-kivonattal idézik elő.
Tengeri étterem szárazföldi gyökerekkel Az ételek java része ugyan a tengerpartok élőlényeit használja fel nagy kreativitással, de közben létezik egy vadmenü is, és legalább akkora élményt ad. Mára ez már érthetetlennek tűnik, de százötven éve mocsaras területek húzódtak a tengerpart mentén, rengeteg vadmadárral, csigával, angolnával. Ez is része az Uliassi DNS-ét alkotó kulturális csomagnak.
A magyar szálBár egyelőre még nem vezető pozícióban, de máris nagy megbecsülésnek örvend a csapatban, vagy ahogy ők mondják, az Uliassi-családban egy fiatal, magyar házaspár is. Galeotti Álmos egy komoly olasz szakácsiskola elvégzése után állt munkába, őt követte felesége, Dóra, aki a vendégtérben dolgozik, felszolgáló. Rettentően élvezik a szakmai kihívást és a különleges atmoszférát.
Múlt héten feleségemmel elautóztunk a Garda tóhoz, mivel balatongyöröki nyaralónkat elfoglalta kisebbik lányom baráti serege. Ezt köszönöm nekik, hiszen három napig kimagasló kulináris élvezetekben volt részünk. A következő alkalommal, amikor el kell hagynunk a bázist, beugrunk az Uliassikhoz.
Az Egyesült Államok 45. elnökének veszteséges ingatlanjai és hatalmas adósságai voltak ciklusának végén. Most azonban varázsütésre úszik a pénzben, és szabadon üzletel. Kellett hozzá néhány pénzügyi manőver és néhány befolyásos barát apró segítsége.
Külvárosi kávézó végképp csak jó kávéval működik – ezzel az alapelvvel nyitotta meg hat éve Podpácz Dorottya és Czettli Brigi a Csillaghegyi Megállót. Ma már saját pörköltkávé-keverékük van, házi szendvicskrémjeiket pedig kerti partikra és előkelő fogadásokra is veszik.
A társadalom és a gazdaság rendszerszintű irányításának képességét köszönhetjük az olyan informatikai cégeknek, mint az SAP, állítja Pintér Szabolcs, az SAP Hungary első embere.