A kettes számú bankár

„Róla senkinek sem az jut az eszébe, hogy idős lenne. Nem úgy mozog egyelőre, hol itt tűnik fel, hol ott, követhetetlen” – mondta épp egy évvel ezelőtt bajusza alatt mosolyogva Csányi Sándor, az ország leggazdagabb embere, amikor Wolf Lászlóra terelődött a szó. Egy sokórás Forbes-interjú közepénél járva épp arról beszélgettünk, mennyire konzervatív, ötvenes–hatvanas férfiak uralta bank az OTP (kívülről az, szerinte nem), erre hozta fel legrégebbi második emberét, mint aki rajta kívül „az egyetlen, akinek öt–tíz éven belül esedékes a nyugdíj”.
Nincs még egy ember a legfelső vezetésben, aki vele kezdett volna, sőt a vele kezdők utódjai sem dolgoznak már a bankban, illusztrálja már a maga régimotorosságát Wolf László a Madarász utcai, legmodernebb OTP-székházban. A tetőn helikopterleszálló, az épület belső tereiben öt-hatméteres fák – ő valóban hol itt tűnik fel, hol ott. Különböző­ ­fotóbeállításokhoz cikázik az emeletek között átívelő zöld teraszok és a legfelső VIP-tárgyaló között, telefonját mindig látótávolságban tartva. „Látnom kell a képernyőjét, az Elnök nem szereti, ha öt percen belül nem hívom vissza” – jön az indoklás, de hívás végül egy sem.

Karcagi jólét, szocialista paradoxon
Egyetlen vérengzős nap a tőzsdén akár ötszáz forintos zuhanással a bankpapír árfolyamában – volt pár ilyen a közelmúltban –, Wolf László vagyonát hirtelen 260 millió forinttal is képes megcibálni. Tavaly év végi nyilvános adat szerint 535 347 darab OTP-részvénye van, portfóliójának csupán ez az eleme mai árfolyamon (március 30-án 9912) 5,3 milliárd forintot ér. Vannak egyéb befektetései is – többségében kiszámítható és biztonságos kereskedelmi ingatlanokban, valamint néhány szerelem­projektben –, de hogy mennyi kell a kényelmes élethez, azt olyan ötszázmillió forint körülire lövi be. „Ciki leírni?” – kérdez vissza, amikor itt tartunk, majd szabadkozni és számolgatni kezd: „Ha csak ötszázalékos hozammal befektetem, az huszonötmillió forint, havi kétmillió, szerintem egy család kényelmes, nem luxus életéhez ennyi kell ma Magyarországon. Ez adja meg a stabilitást és a szabadságot.”

Kedvenc befektetései
Wolf László annak idején a Wizz Air egyik első befektetője volt, az volt az eddigi legsikeresebb, anyagilag is legjövedelmezőbb befektetése. „Azután azt gondoltam, ha valami tetszik, beszállok” – mondja mai, inkább hobbi­befektetéseiről. Ezekbe jellemzően feleségével közös cégével, kisebbségi tulajdonosként, irányítási felelősség nélkül vesz részt.

Rescan360: Kedvenc befektetése ez a Szilícium-völgyben működő magyar alapítású startup. Épületek digitalizálásával foglalkoznak, az épületek fizikai állapotát, jellemzőit, minden létező adatát szkennelik be egy kamerával, majd digitálisan tartják nyilván és tárolják.

Parkl: Zárt téri és utcai parkolást, valamint elektromos autók töltését támogató mobilappot fejleszt ez a magyar startup. Wolf László több éve befektetőjük, részesedése tizenkét százalék.
Nobu: „Szeretem, nyereséges is, sikeres is” – mondja a pesti Kempinski hotelben lévő luxusétteremről, Andy Vajna hagyatékáról. Nem ez az egyetlen gasztrobefektetése, jóllehet, nem különösebben izgatja ez a terület. „A gasztro véletlenül jött.”

Sho Dining: Budapest egyik legújabb, a Mol-torony lábánál lévő étterme. „Jónak tartom, de ez egy induló étterem, anyagilag még nem hozta meg a sikert.” (Étteremkritikánk itt: Forbes, 2023/02.)

Morello Land: – Felsőörsi kertészet, az ország legnagyobb biomeggytermelője. „Nagyon szeretem, és ez előbb-utóbb pénzt is hozhat.” Tulajdonostársai Raskó György agrárközgazdász és Korányi G. Tamás ismert kisbefektető.
Ötcsillagos szálloda Szerbiában. „Azt is szeretem, 2024 végén nyit.”


Egészen más nagyságrendben és viszonyok között, de gyerekkorában Karcagon is jólétben élt. Édesanyja körzeti orvos, apja a helyi gimnázium matek-fizika tanára – ahogy általában akkoriban, nekik is háromévente adatott meg a külföldi nyaralás. A gazdasági összefüggések is a 70-es évek Olaszországát vagy Svédországát járva kezdték először érdekelni.