90 másodperc Boross Dáviddal A covid alatt tízmillió kertész országa lettünk, a muskátli mellett megjelent az erkélyeken a paradicsom és a padlizsán. Most, hogy újra beindultak az utazások, visszaesett az Oázis kertészetek forgalma?Aki elkezdett kertészkedni, annak a hétköznapjai részévé vált a zöldítés, és folytatja. Úgy kellett a paradicsom az erkélyre, mint svájci bicska a zsebbe. Biztonságérzést ad, hogy képes vagyok önfenntartásra. Genetikailag […]
90 másodperc Boross Dáviddal
A covid alatt tízmillió kertész országa lettünk, a muskátli mellett megjelent az erkélyeken a paradicsom és a padlizsán. Most, hogy újra beindultak az utazások, visszaesett az Oázis kertészetek forgalma? Aki elkezdett kertészkedni, annak a hétköznapjai részévé vált a zöldítés, és folytatja. Úgy kellett a paradicsom az erkélyre, mint svájci bicska a zsebbe. Biztonságérzést ad, hogy képes vagyok önfenntartásra. Genetikailag belénk van kódolva, hogy szeretünk életben tartani, legyen szó gyerekről, kutyáról, növényről vagy magunkról. Felgyorsult a trend: nyugaton egyre többet szépítik a környezetüket, nálunk évi öt–tíz százalékkal nőtt eddig a hobbikertészek száma, ez ugrott most tizenöt százalékra.
A fiatalokat nehéz rászoktatni a kertészkedésre? Csak mást szeretnek, mint az idősebbek, gyümölcsfa helyett levéldísznövényeket vesznek. És nagyon bírják azokat az egzotikus növényeket, amik korábban nem teleltek ki nálunk, de a felmelegedés miatt elég nekik egy kis bugyolálás. Nálam is van például jukka az erkélyen. Persze mi is generáljuk a trendeket az akcióinkkal, például dzsungelhétvégéket szervezünk a huszonéves pároknak.
Nemcsak a budapesti belváros, hanem az egész ország legdrágábbjai között hirdették a budapesti Szervita téren, a régi Belvárosi Távbeszélő Központ helyén felépült luxuslakóházat. A Biggeorge Property által fejlesztett épületben hotel, apartmanlakások és étterem is helyet kaptak. Megnéztük belülről is.
A 18. században épült Belvárosi Szent Anna-templom a város egyik értékes későbarokk műemléke. Egykor belső kerteket rejtő rendház is csatlakozott hozzá, de azt a II. világháború után lebontották, hogy helyére az 1970-es években – Jeney Lajos és Bán Ferenc (Budapesti Városépítési Tervező Iroda) tervei alapján – felépüljön a szomszédos főpostához csatlakozó ötemeletes telefonközpont. Az alumíniumtokos, színezett üvegfelületekkel épült ház sokak szerint agyonnyomta a szomszédos műemléképületet, de mielőtt eldobnánk az első kavicsot a 70-es évek építészeire, kis érdekesség: a tervpályázat előírta, hogy az új épület tömegében, osztásában és homlokzati kialakításában sem illeszkedhet a templomhoz, és a szentélyt is a lehető legjobban el kell takarni.
Az öt évvel ezelőtt megkezdett teljes átépítés kezdeti lépéseikor a megbízó egy felismerhetően kortárs épületet szeretett volna, ez később finomodott, és egy időtlennek tetsző, stabilitást sugárzó épületet rajzoltak meg Peschka Alfréd vezetésével az Óbuda Építész Stúdió tervezői, Nemes Bertalan, Csernik Tamás és Kákóczki Norbert. Az Emerald Residence mészkőburkolatú épületében 99 szállodai szoba és 106 lakás kapott helyet, a főtömeg fölött három visszahúzott szinttel. A belsőépítészeti terveket egy másik iroda kezdte kialakítani, azonban ők nem tudtak megbirkózni a feladattal. Ekkor kapta meg a megbízást a szentendrei és milánói központtal rendelkező, számos hotel és étterem sikeres tervezését maga mögött tudó Este’r Partners. „Szerencsére az Emerald név és ezzel bizonyos alapelvek és színek, mint a smaragdzöld vagy az arany már a tervezés elején megvoltak. Ez segítség volt nekünk is” – mondja Radnóczy Eszter és Szabó Csilla, az Este’r Partners két tervezője.
Régi és új találkozása A korábbi, szocmodern épület túlzottan rátelepült a barokk templomra – ezt a kapcsolatot az új épület sokkal ügyesebben oldotta meg. A két épület között átjárható, teraszos passzázs jött létre, innen nyílik a szálloda bejárata is. A templomot és a szállodát üvegfal köti össze, funkciója a telefonközpont mozdíthatatlan részeit rejtő épülettömeg elfedése. A rendház motívumai ezen a felületen és a szálloda grafikai motívumaiban is visszaköszönnek.
Nemes anyagok A lobby terét a márvány, a bársony és a natúr diófafelületek uralják, csakúgy, mint az étterem és a bár enteriőrjét. Az épületben több ponton visszatérő elem a váltóintarziás minta, az íves és a szögletes felületek játéka, a geometrikusan tört felületek látványa vagy egy-egy bronztükör és kandalló, ami ebben a térben egyaránt megtalálható.
Tapéták és szőnyegek A lobbytér teljes hosszában végighúzódik a holland Dutch Walltextile által gyártott selyemtapéta. A bronzszálakkal szőtt, smaragdszínű felületet bárhonnan nézzük, más hatást mutat. De sokan nemcsak nézegetik, az itt dolgozók szerint ritka az olyan vendég, aki nem simítja végig, ahogy elhalad mellette. A szobákban hasonló színvilágú, váltakozó színű szőnyegeket találunk, ezek az Este’r Partners tervei szerint, egyedi mintákkal készültek.
Szobák A textilek színvilágát a pezsgőszínek, az ezüst, az arany, a bronz visszafogott világa uralja, és egy-egy narancs vagy méregzöld bútor ellenpontozza. A fürdőszobákat egy „fadobozba” helyezték, és alumíniumkeretes füstüveg ajtókkal választottak le. Tizenöt szobatípus közül lehet választani, a szállodai szobák nagy része a templomtoronyra néz. A panorámás, nagy teraszos, drágább szobák ára 250–300 euró éjszakánként.
Mit keres egy koppenhágai étterem a japán hagyományok egyik legfontosabb városában, Kiotóban? Mi értelme kiköltöztetni egy csomó embert egy másik kontinensre, csak azért, hogy tíz hétig pár ezer gasztroőrültnek főzzenek? Megnéztük.
Váratlan bejelentés a márciusi magazint bemutató eseményünkön, a Kilövésen. Már csak az ehhez hasonló pillanatokért is érdemes élőben meghallgatni a legizgalmasabb Forbes-sztorikat.
Az Athletic Brewing alapítói, Bill Shufelt és John Walker olyan ízletes alkoholmentes sört főznek, hogy a legnagyobb sörsznobok is megnyalják a szájuk szélét. Nem csoda, hogy a félmilliárd dollárra értékelt startup befektetői megrészegültek. Az amerikai Forbes cikke.
A Somogyban gazdálkodó Berend Ferencet évekkel ezelőtt bolondnak nézték, hogy no-till rendszerben gazdálkodik, de mára egyre többen jönnek hozzá tanulni. Ferenc március végén megkapta a Highlights of Hungary nagyköveti díját
a nemzetközi szinten is legkorszerűbbnek számító talajmegújító módszeréért.
Azt, hogy ha nincs humusz a talajban, elköszönhetünk a jó minőségű élelmiszertől, a nagyvállalatok is kezdik felismerni.