A lőrinci kisboltosok

Több tucat aranyszínű serleg, a falon raliautók óriásfotói – ha valaki outsiderként csöppen a Tellér Kft. tulajdonosainak felsőpakonyi irodájába (és befelé a raktárcsarnokban sem tűnik fel neki a több tonna csomagolt szárazáru), könnyen hiheti, hogy raliversenyzőkhöz érkezett. Tellér Antalt tizenhárom évvel idősebb bátyja, a közlekedésgépész Péter csábította az autókhoz, a rali évtizedek óta kíséri az életüket. Bár Péter nemrég visszavonult ettől a sporttól, és Antal azóta a lányával, Antóniával az oldalán versenyez az országos bajnokság másodosztályában, a Tellér Kft.-t továbbra is együtt vezeti bátyjával.

Egy Wartburg Touristtal
„Első osztályú tenyésznutriák minden mennyiségben kaphatók. Pestlőrinc, Kossuth L. u. 39. Tellér Péter.” Ez az apróhirdetés az 1964. április 19-i Népszabadságban jelent meg. Miután textilboltját államosították és őt internálták, Tellér nagypapa sok mindennel próbálkozott, hogy a család megélhetéséről gondoskodjon. Csirkéket tartott a padláson, és a nutriatenyésztést is kitanulta.


Akkoriban nem szórták két kézzel az ipar­engedélyeket, legfeljebb azokon a területeken, amelyek kiestek az állami ellátásból. A Zöldért nem volt ott mindenhol, így kaphatott az idősebb Tellér Péter 1968-ban zöldség-gyümölcs kiskereskedői iparengedélyt a 18. kerületben, az ellátatlan területnek minősített Nagyenyed utcában. Nagy volt az öröm a családban, mert az internálás után nehezen kapott munkát. „Egyértelműen kényszerpálya volt, de arra jó volt, hogy valami elinduljon” – mondják a kölcsönökből elindított kisboltról 2023-ban az unokák, Péter és Antal.
Fél éve működött az üzlet, amikor a nagypapa meghalt. Elektroműszerész édesapjuk kijáró szerelő volt az állami Gelkánál (Gépipari Elektromos Karbantartó Vállalat – a szerk.), de apja elvesztésével belesodródott a frissen indított vállalkozásba.