Az Athletic Brewing alapítói, Bill Shufelt és John Walker olyan ízletes alkoholmentes sört főznek, hogy a legnagyobb sörsznobok is megnyalják a szájuk szélét. Nem csoda, hogy a félmilliárd dollárra értékelt startup befektetői megrészegültek. Az amerikai Forbes cikke.
Írta: Steven Bertoni / Fordította: G. Tóth Ilda
Egy borongós szerdán Bill Shufelt, az Athletic Brewing társalapítója és vezérigazgatója lekap egy aranysárga sörösdobozt a milfordi, Connecticut állambeli új, mintegy tizennégyezer négyzetméteres sörgyár zúgó futószalagjáról, és felpöccinti. Délelőtt tíz óra van, még sincs semmi baj azzal, hogy sört iszik. A harminckilenc éves vállalkozó és üzlettársa, John Walker (42) az elmúlt években Amerika legmenőbb sörmárkáját futtatták fel. Olyan sört kezdtek főzni, ami különösebben nem volt népszerű – arrafelé sokáig körülbelül úgy tekintettek az alkoholmentes híg italra, mint a koffeinmentes kávéra vagy a pulykahúst helyettesítő tofura. Ők azonban elhatározták, hogy leszámolnak a megbélyegzéssel: komlós IPA-kat, szúrós ale-eket és testes portereket dobtak piacra, pont olyan finomakat, mint a legjobb alkoholos kézműves sörök – csak éppen annyi alkohol sincs bennük, mint egy szelet rozskenyérben. Egy hatos csomag körülbelül tíz dollárba kerül.
„Az emberek több mint ötezer éve isznak sört” – mondja Shufelt, aki korábban hedge fund-kereskedő volt, és tíz éve egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, hogy jobban tudjon fókuszálni a munkájára. „Sör- és ételimádó vagyok, őrülten zavart, hogy nem ihatok sört, csak mert egészségesen élek.”
Sümegi Elemér hangszerei – hegedűk és csellók – kivételes műgonddal és odaadással készülnek. A Xiaomi 13 Pro professzionális tripla Leica kamerarendszerével rögzített képeken festményszerűen elevenedik meg a hangszerkészítő mester műhelye, lovai, birtoka és irigylésre méltóan sokszínű, derűs élete. Mikor a koncertterem falai között felcsendül egy hegedűfutam, a közönség soraiban vélhetően csak Sümegi Elemér hegedű- és […]
Sümegi Elemér hangszerei – hegedűk és csellók – kivételes műgonddal és odaadással készülnek. A Xiaomi 13 Pro professzionális tripla Leica kamerarendszerével rögzített képeken festményszerűen elevenedik meg a hangszerkészítő mester műhelye, lovai, birtoka és irigylésre méltóan sokszínű, derűs élete.
Mikor a koncertterem falai között felcsendül egy hegedűfutam, a közönség soraiban vélhetően csak Sümegi Elemér hegedű- és csellókészítő mester tudja, mekkora mesterségbeli tudásra, mennyi gondosságra volt szükség ahhoz, hogy a hangszer, amellyel a művész elvarázsolja a közönségét, elkészüljön. Ugyanez az elkötelezettség, kreativitás és hozzáértés testesül meg a Xiaomi legújabb remekművében, a legendás Xiaomi és Lecia által közösen fejlesztett kamerarendszerrel ellátott Xiaomi 13 Pro okostelefonban.
Színek és textúrák
Hálás feladata volt Horváth Dánielnek, aki a prémium készülékkel a kezében fotózni indult a mester műhelyébe. Bármerre fordult, a Xiaomi Leica kamera mindenütt patinás enteriőrt és vidéki idillt fotózott. Ám ahhoz, hogy a képek ezt a napfényben játszó miliőt vissza tudják adni, kellett a hatalmas szenzor, a nagy dinamikatartomány, a kiváló fényrögzítési képesség, a rendkívüli színgazdagság, a textúrákat kiemelő képélesség is, amelyet a Leicával közösen fejlesztett, a professzionális fényképezőgépek színvonalát megközelítő minőségű képalkotórendszer tesz elérhetővé. Az istálló és a lófuttató porában ugyancsak hasznosnak bizonyult a Xiaomi 13 Pro strapabírása, IP68 szabvány szerinti por- és vízállósága.
A Xiaomi 13 Pro lebegő telefotó kamerájának köszönhetően, nagyon közeli, 10 cm-től akár végtelen is lehet a fókusztávolság. A kép előterében erős kontrasztokkal rajzolódik ki a mester, a háttérben a lakkozott padlón és csillogó bútorokon napfénypamacsok vibrálnak. Mintha csak egy rokokó festményt látnánk, amelyben megtestesül az évszázados Leica-hagyomány és a Xiaomi innovatív képalkotási filozófiájának kézfogása. A tökéletes hangulat megteremtéséhez a fotós kétféle fényképezési stílus közül választhatott: Leica Authentic Look és Leica Vibrant Look. Ezek a színhelyesség és a szaturáció terén adnak lehetőséget a különleges esztétikai szempontok érvényesítésére.
19 perc alatt 100%
A nagy számítási igényű feladatokhoz kimagasló teljesítmény dukál, ezért kapott a Xiaomi 13 Pro ultragyors és energiahatékony Snapdragon® 8 Gen 2 processzort. A Xiaomi saját fejlesztésű akkumulátorkezelő rendszere, a Surge, a készülék élettartamát hosszabbítja meg, és tovább fokozza a felhasználói élményt. Ha pedig a 4,820 mAh-s akkumulátor töltésre szorul, a 120W-os Xiaomi HyperCharge 19 perc alatt 100%-ra tölti a telefont. A Xiaomi 13 Pro kialakítására is ez a messzemenő igényesség jellemző: tökéletesen ívelt Corning® Gorilla® Glass Victus® üveg elől a megfelelő védelemért, és orvosi minőségű biokerámia-anyag a hátlapon, megteremtve az ellenállóképesség, innováció és az elegancia tökéletes harmóniáját. Amint egy mesterhegedű, úgy a Xiaomi 13 Pro is egy műalkotás, amely minden apró részletében igazi mestermű.
Írta: Jared Schrieber (angyalbefektető) // Fordította: Knittel Martin Négy éve költöztem Magyarországra, és ez alatt az idő alatt arra lettem figyelmes, hogy sokan azt hiszik, minden új technológiai vállalat „startup”, részben azért, mert a szó jelentésének nincs pontos meghatározása. És valóban, talán könnyebb azzal meghatározni a startupot, hogy mi nem. Egy startup nem kisvállalkozás, és nem is […]
A második válaszában már a költségek minimalizálásánál tartunk, és pillanatok alatt eljutunk a hatékonyság abszolút kulcsát jelentő bűvös huszonöt perces fordulóig. Aztán Michael O’Leary hozza a formáját, és kinyitja a maga bevallása szerint is mocskos száját: az Európai Bizottság impotens, az extraprofitadót kirovó politikusoknál továbbra sincsenek nagyobb idióták, és igenis vannak hülye utasok. De a környezetvédőket ma már nem lőné le.
Adatvezérelt mezőgazdaság – amikor bő tíz éve a szegedi Gremon Systems üvegházi növényekről kezdett el adatokat gyűjteni, nem sokan értették, miről beszélnek, és mire jó ez az egész. Mára harmincnyolc országban, több mint kétszáz növényházban vannak ott a termékeik, például szenzoros növénymérlegeik, és azt is meg tudják állapítani, hogy a termelők mennyire használják ki az adott növényfajta genetikai potenciálját.
Világszerte több mint 205 millió hektáron termelnek no-till rendszerben, vagyis úgy, hogy teljesen elhagyták a talajművelést, és csak minimálisan, a vetéssel bolygatják a területeket. Magyarországon még csak néhány gazda indult el ezen az úton, bár a 2022-es extrém aszály miatt sokan ráébredtek, hogy valamin változtatniuk kell, ha egészséges talajt szeretnének.
Ott lettem volna szívesen, amikor a nyilvánosan is szabadszájú Michael O’Leary közli a Ryanairt alapító Mr. Ryannel, hogy itt lenne az ideje távoznia a cég elnöki posztjáról. O’Leary időnként úgy néz ki, mint egy ivós hétvégére jött fapados turista a bulinegyedben, esetleg egy telefonját nézegető portás, aki mindig a fején tartja az olvasószemüvegét, de a legritkább esetben tűnik könyvelőnek. Pedig eredendően […]