Akkor megint fent ülhetnék valami üvegkalitkában

„Amikor 2014-ben megjelentünk a szőlőben, árgus szemekkel figyeltek. Gondolták, na, idejöttek a pestiek, azt se tudják, mit csinálnak. Akkor még nem volt elterjedve a bioborászkodás sem” – meséli Lukács Lilla és Barabás Barna. Aztán lassan megismerték őket, összetartó közösség jött létre, segítik egymást a többi borásszal. Ma már ők is felhúzzák a szemöldöküket, ha a pestiek furcsa elvárásokkal jönnek a vidékre.


A Farkó-kő-dűlőn járunk a Zelna Borászat alapítóival. A távolban a Tihanyi-félsziget vulkáni tevékenységének tanúhegyei emelkednek, felettük a perzselő forróságban egyetlen apró, árva felhő. A dűlő és az erdő közötti ligetes sarok lilán virít: nem levendula, hanem facélia, a többszörösen is hasznos, sok nektárt termő virágú növény. Barna kert- és parképítészi múltja mutatkozik itt meg, ahogy a borászat más részein is.


„Amit most felépítünk, azt a gyerekeinknek és az unokáinknak építjük. Bízunk benne, hogy lesz hozzá affinitásuk. De az elején akkora lelkesedéssel fogtunk bele, hogy nem azt számolgattuk, mi lesz öt meg tíz év múlva. Csak azt tudtuk, hogy igen, ezt akarjuk” – mondja Lilla, akit Barna és az ő ötlete csábított el, hogy alapítsanak borászatot, hagyják ott a fővárost.