Informatikatanárok képzésére indult az Aliz

Az Aliznál abban hisznek, hogy társadalmi felelősségvállalásuk akkor sikeres, ha minél több cég követi a példájukat. Nemcsak pénzt adnak, szaktudással, tananyagokkal, oktatással is segítenek.

„Úgy gondoljuk, hogy ha a tanárokat felkészültebbé, motiváltabbá tudjuk tenni, akkor ezt ők továbbadják a diákjaiknak. A cél, hogy az oktatási intézményekből kikerülő fiatalok felkészültek legyenek és rendelkezzenek a piac elvárásainak megfelelő kompetenciákkal” – mondja Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke. Ezért indították el 2016-ban az InfoTanár Mentor Programot (ITMP), melynek keretében eleinte szakképző intézmények informatikatanárainak biztosítottak mentorálást és valós munkahelyi tapasztalatok megszerzésének lehetőségét. A kezdeményezésre akkora igény volt, hogy aztán újabb lehetőséget nyújtva, az ITMP Klubban ingyenes képzéseket indítottak. A folyamatosan változó tananyag sikeres oktatását segítő kurzusokon az elmúlt 4 évben már több mint 2300 általános iskolai és középiskolai tanár vett részt.

Ebbe a munkába kapcsolódott be 2022-ben a magyar alapítású Aliz, amely elsősorban közepes és nagyvállalatoknak segít bevezetni és használni a Google Cloud szolgáltatásait. Főleg adatokkal és mesterséges intelligenciával foglalkoznak, nemzetközi piacra szállítanak, Németországba és Ázsiába. „Én abban hiszek, hogy ha akár egy magánszemély, akár egy vállalat tud profitot, pénzt csinálni, akkor van bizonyos szintű felelőssége. Lokális és globális is. De lokálisan egyszerűbb előrelendíteni az ügyeket. Az már a cég indulásától kezdve biztos volt, hogy mi szeretnénk a profitunk egy részét olyan ügyek segítésére fordítani, amelyek szerintünk fontosak. Mi is többen informatikai középiskolából vagy egyetemről jöttünk, nagyon sokat köszönhetünk a tanároknak és azoknak az embereknek, akik elindítottak minket. Szeretnénk ebből visszaadni, és egyébként is, Magyarországon az oktatásnak elkel egy kis segítség” – mondja Szatmári Tamás, az Aliz cégvezetője.