Az elmúlt évekhez képest sokkal kevesebb a turista idén a Balatonon, de az élet minden területén jól látszik, hogy csökkennek a reálbérek, az emberek kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat, visszafogják a nem napi szükségletek kielégítésének költségeit. Előtérbe kerülnek a pénztárcabarát megoldások, de a megszokott utazásokról a legtöbben nehezen mondanak le, inkább a nyaralás hosszát vágják meg, vagy hajlandóak olcsóbb szállásokat igénybe venni.
Közben az elmúlt években a klímaváltozás egyre jobban izgatja az európai lakosságot is, az államok nagy része is jobban támogatja a zöld megoldások elterjedését. Ez felértékeli a vasúti közlekedést, érdekes és látványos fejlesztéseket látni a kontinensen. De nemcsak az feltűnő, hogy új vasúttársaságok indulnak, és több évtized után visszatérnek a hosszú távú vasúti összeköttetések sok-sok újraéledő éjszakai vonattal, de a jegyrendszerekkel is próbálják az államok, illetve vasúttársaságok egyre vonzóbbá tenni a vonatozást.


A fő cél általában a helyiek átcsábítása a környezetbarát vasútra, de a turistákra is odafigyelnek. Egyre több országban vannak már olyan jegyek-bérletek, amelyekkel a magyar turisták is gyakorlatilag fillérekért látogathatnak meg fantasztikus városokat, vagy akár utazhatnak körbe igen vonzó országokat.


A rendszerek természetesen különböznek, de aki odafigyel az apróbetűkre, és betartja a szabályokat, annak ezek a részben régi, részben új jegymegoldások nagyon vonzó lehetőséget nyújtanak a világjárásra brutális infláció idején is. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a magyar turista számára legvonzóbb jegy- és bérletajánlatokról itthonról, illetve négy, vonattal kényelmesen beutazható közeli országból.