Hogyan lehet Budapestről a világ legjobb bárjai közé kerülni? Rédli Ádámék erre keresik a választ a Gresham-palotában. Amíg megtalálják, a trendek előtt járva mutatnak utat a hazai koktélszakmának és kedvelőinek.
A magyar art nouveau építészet remekművének tartott Gresham-palota 2004-es felújítása után az épület üzemeltetője, a Four Seasons pár éve merész projektbe kezdett: a menedzsment a luxushotel lobbijába álmodott a szállóvendégeken túl a budapesti nagyérdeműt is elcsábító koktélbárt. Hiába a több millió eurós büdzsé, az örökséget – Quittner Zsigmond építész vonalvezetését, Jungfer Gyula kovácsoltvas pávás kapuit, Róth Miksa ólömüvegeit vagy a tekintetet vonzó cseh Preciosa csillárt – nézve nem volt egyszerű feladat valami olyat teremteni, ami nemhogy nem rondít az összképbe, hanem még emeli is.
A külföldi fókuszcsoportos kutatások után három éve megnyitott és Múzsára keresztelt bárnak végül sikerült a bravúr. A lobby jobb szárnyában emelkedik az impozáns, szecessziós szesz-csatahajó: ovális bárpultja feltűnő, díjnyertes dizájnremek, harsány kiáltás helyett azonban mégis szépen simul az épület art nouveau kánonjába.
Speakeasy helyett Hollywood aranykora, Gatsby-hangulat, de annak eredeti csillogásában, nem a műtollas, multis karácsonyi bulikról vagy műmájer farsangokról ismert erőlködésében. A patinás eleganciát (az old luxury feelinget) az olasz és spanyol bútorok mellett Varga kristálypoharak és Herendin tálalt falatok hangsúlyozzák; az exkluzív tokajis palackok mellett a The Macallan legdrágább, legnehezebben elérhető párlatait is kóstolhatjuk. Különszobában, ha úgy tetszik.
Ön tudja, mitől lesz egy autó dörzsölés nélkül tiszta? Vagy hogy pusztán hőszivattyúval fel lehet fűteni a vizet akár 85 fokra? És hogy melyik helyszínen milyen forgalomra lehet számítani? A Kvantnál tudják, és érdemes tőlük megkérdezni, ha valaki egy egyedi befektetési lehetőséget keres. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben sokan keresnek alternatív, értékálló befektetési formákat. „Egy […]
Ön tudja, mitől lesz egy autó dörzsölés nélkül tiszta? Vagy hogy pusztán hőszivattyúval fel lehet fűteni a vizet akár 85 fokra? És hogy melyik helyszínen milyen forgalomra lehet számítani? A Kvantnál tudják, és érdemes tőlük megkérdezni, ha valaki egy egyedi befektetési lehetőséget keres.
A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben sokan keresnek alternatív, értékálló befektetési formákat. „Egy jó terület értéke önmagában is emelkedik, de mi ezt meg tudjuk fűszerezni azzal, hogy egy termelő beruházás működtetésére teszünk ajánlatot” – mutat rá Hencsei Zoltán, aki évtizedes múlttal rendelkezik a területen, és a Magyarországon az önkiszolgáló autómosók telepítése és üzemeltetése tekintetében piacvezető Kvant Kft. tulajdonosa.
Ki tudják számolni
De mi a jó terület egy ilyen autómosóra és mennyi bevételt, profitot remélhet a tulajdonos? „Nagyon sok tényezőn múlik, hogy milyen bevételre lehet számítani, ezek egy része józan ésszel is kitalálható, másik részéhez viszont nem árt a rengeteg tapasztalat” – magyarázza Hencsei Zoltán.
Nem mindegy az se, hogy mekkora beruházást érdemes eszközölni és milyen szolgáltatásokat érdemes kínálni. Ha valaki megkeresi a Kvantot egy meglévő vagy egy kiszemelt telekkel kapcsolatban, akkor díjmentesen kap egy minden tényezőt figyelembe vevő számítást a várható hozamra. „A harminc év alatt közel ezer mosót telepítettünk. Egy konkrét helyszínnel kapcsolatban felelősséggel tudunk nyilatkozni a megtérülésről. De azt is elmondjuk, ha szerintünk ott nem érdemes mosót nyitni. Nekünk is az az érdekünk, hogy jó referenciákat hozzunk létre” – mondja a tulajdonos.
Tudományos hatékonyság
Persze a forgalom azon is múlik, hogy milyen maga a mosó. A Kvant az európai piacvezető gyártó, az Ehrle berendezéseit telepíti. Az Ehrle különlegessége, hogy a teljes mosótechnológiát, a tisztítószereket is beleértve komplex egészként fejleszti, vállalkozásra alkalmas egységként értékesítve. Amit viszont a betérő ügyfél is biztosan észre fog venni, hogy az autója dörzsölés nélkül is tiszta lesz, és száradás után is csillogó marad.
Mindez persze energiaigényes dolog, különösen a meleg víz előállítása, az energia ára pedig a sokszorosára nőtt tavaly óta. A Kvantnál azonban van egy forradalmi megoldás: a transzkritikus üzemmódra képes hőszivattyú. Hőszivattyúkat korábban is használtak kiegészítő megoldásként, azonban a hagyományosak csak 10–20 fokkal képesek hatékonyan emelni a víz hőmérsékletét. A Kvant által kínált rendszer azonban a 8 fokos vizet akár 85 fokra is fel tudja fűteni, kiváló hatásfokkal, az év 365 napján. „Ez annyira új és egyedi, hogy még mi is meglepődtünk rajta, hogy létezik ilyen. A piacon egyelőre csak mi kínálunk ilyen megoldást, ami rengeteg energiát spórol” – mutat rá a tulajdonos.
Karban és raktáron tartva
Persze akármilyen jó helyen van, akármilyen hatékony és szép egy mosó, ha épp egy meghibásodás miatt nem működik, akkor bevételt sem hoz. Itt jön a képbe a Kvant egy másik kimagasló előnye. A cég méreténél fogva munkaidőn kívüli és hétvégi ügyeletet is biztosítanak ügyfeleiknek. A jellemzően szükséges alkatrészeket raktáron, sőt a szervizautókban tartják, így a legtöbb problémát pár órán belül meg tudják oldani. „Mi műszaki csapatként kezdtünk ezzel foglalkozni, az értékesítés csak később jött, fordítva nehezebb egy ilyen szakértő, tapasztalt csapatot felépíteni” – mondja Hencsei Zoltán, aki szerint ez legalább olyan fontos az ügyfelek számára, mint az ár vagy a technológia
Írta: Litkai Gergely Nagyon nehéz elképzelni, milyen lesz a világ 2050-ben, amikor azt sem tudom elképzelni, hogy Magyarország ilyen 2023-ban. Mennyiben határozza meg a jövőnket, ahogy a jövőről gondolkodunk? Egyre több kutatás szerint az önmeghatározó emlékekhez (self-defining memories) hasonlóan az önmeghatározó jövőkép (self-defining future projection) is legalább annyira fontos. Az ént és az indentitást egyaránt táplálják jelentős jövőbeli eseményekkel […]
Vitray Tamás beszáll a Youtube-ba, Gere Andrea édesapjától átvett borászatát modernizálja, Küllői Péter pedig szünetet tart. Nem úgy Kilövés rendezvényünk, ami ráadásul Summer Editionben tért vissza. Júniusi-júliusi magazinbemutató.
Lukács Lilla és Barabás Barna mögött nem volt többgenerációnyi ismeretanyag a borászkodásról, a Zelna mégis pár év alatt a Balatonfüred–Csopaki borvidék menő borászata lett. Sőt meghozta a nemzetközi elismertséget az olaszrizlingnek is. Azért jól jött a családi támogatás és az a körülmény, hogy a Zettwitz családban nem szokás a nyomásgyakorlás.
A reggeli olívabogyóválaszték, a csavart hegyi sajtok, a még meleg perec és a frissen facsart gránátalmalé szín- és ízorgiája egyértelműen elhelyezi a vendéget, hogy merre is jár a világban. És a reggeli isztambuli napsütésben nem is lenne sehol máshol szívesebben.