Olyan ez, mint a Gladiátor

A magyar art nouveau építészet remekművének tartott Gresham-palota 2004-es felújítása után az épület üzemeltetője, a Four Seasons pár éve merész projektbe kezdett: a menedzsment a luxushotel lobbijába álmodott a szállóvendégeken túl a budapesti nagyérdeműt is elcsábító koktélbárt. Hiába a több millió eurós büdzsé, az örökséget – Quittner Zsigmond építész vonalvezetését, Jungfer Gyula kovácsoltvas pávás kapuit, Róth Miksa ólömüvegeit vagy a tekintetet vonzó cseh Preciosa csillárt – nézve nem volt egyszerű feladat valami olyat teremteni, ami nemhogy nem rondít az összképbe, hanem még emeli is.


A külföldi fókuszcsoportos kutatások után három éve megnyitott és Múzsára keresztelt bárnak végül sikerült a bravúr. A lobby jobb szárnyában emelkedik az impozáns, szecessziós szesz-csatahajó: ovális bárpultja feltűnő, díjnyertes dizájnremek, harsány kiáltás helyett azonban mégis szépen simul az épület art nouveau kánonjába.


Speakeasy helyett Hollywood aranykora, Gatsby-hangulat, de annak eredeti csillogásában, nem a műtollas, multis karácsonyi bulikról vagy műmájer farsangokról ismert erőlködésében. A patinás eleganciát (az old luxury feelinget) az olasz és spanyol bútorok mellett Varga kristálypoharak és Herendin tálalt falatok hangsúlyozzák; az exkluzív tokajis palackok mellett a The Macallan legdrágább, legnehezebben elérhető párlatait is kóstolhatjuk. Különszobában, ha úgy tetszik.