A pingvin kora

„Az volt a rémálmom, hogy majd Finnországban halok meg, és a családom ott temettet el, mert azt hiszik, olyan boldog voltam, amíg kint éltem” – mondja nagy adag öniróniával Szakacsits Szabolcs. 1999-ben azzal ment ki Helsinkibe, hogy két évet elprogramozgat ott, aztán már menekül is vissza Nagykanizsára. Bő huszonkét év lett belőle, annyira bejött neki kint a szoftverfejlesztő-biznisz. Végül a hazaköltözéshez a covid kellett: az összes munkatársa home office-ba menekült, ő meg ült az irodában egyedül.


„Eleinte kifejezetten tetszett a hideg és a nappali sötétség, akkor tudtam a legjobban programozni. Aztán amikor az egyik hétvégén, 2021 márciusában hazatelefonáltam, és hallottam, hogy itthon már csiripelnek a madarak, kint meg még fagyoskodtunk, akkor egyszer csak léptem” – árulja el, hogy annyi év után hirtelen mi hozta vissza szülővárosába. Finnország jelenleg negyedik legsikeresebb IT-cégét, a szoftverfejlesztő Tuxerát azóta nagyrészt innen működteti, igaz, közben lett egy leányvállalatuk Budapesten is. (Korábban már Amerikában és Japánban is volt, továbbá irodát működtetnek Koreában, Tajvanon, Németországban és Kínában.)


Ő a cég elnöke, a napi ügyeket régóta önálló vezérigazgató intézi, és a legapróbb szenzoroktól (például amiket a Nike cipőkbe tesznek, hogy aztán kiértékeljék a lépéseket) a szuperszámítógépekig mindenféle adattárolókkal foglalkoznak. Évente nagyjából négyszázmillió termékbe – például autóba, mobiltelefonba, televízióba – kerül bele a kereskedelmi szoftverük, míg a saját fejlesztésű, ingyenes Linux-­illesztőprogramjukat több milliárd eszközbe építik be.