„Januárban földbe állt az Airbnb. Ez nekünk sokkoló, de a 2020-at megelőző időszakban is ötvenszázalékos kihasználtság alatt mentek a szálláshelyek az év elején. Egyelőre nem tudjuk, visszaállt a szezonalitás, vagy ez az állapot a válság jól látható jele, és tartósan velünk marad. A szállodaszövetség stagnálásra számít az egész évre.” Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke (maga is hosszú évek óta aktív airbnb-s) értékeli így az év elejére kialakult helyzetet.


Most egészen más arcát mutatja a piac, mint amit a 2010-es évek közepétől megszokhattunk, amikor – a nemzetközi turizmussal párhuzamosan – robbanásszerűen növekedett a rövid távú lakáskiadás Budapesten, elsősorban a belvárosban. Ugyan továbbra is Belső-Erzsébetváros, vagyis a bulinegyed a legsűrűbben ellátott környék, a Hungária körgyűrűn belül már bárhol lehet magánszálláshelyet foglalni, és most tényleg szinte szabad a pálya: 2023 elején az Airbnb-lakások többnyire üresen állnak.


És bizonytalan, hogy a 2020 elejéig egyre bővülő turistaáradat visszatér-e a magyar fővárosba. A Budapest Airport korábban tizenhatmillió utast várt 2023-ra, frissebb becslésük már csak tizennégymillió utasról szól. Egy lakásmenedzsmenttel foglalkozó budapesti cég ugyanakkor nem aggódik az előttünk álló év miatt, ők azt mondják, az idei január teljesen normális, szezonális képet mutat. Tapasztalataik szerint a vendégek amúgy is ritkán szoktak a következő két-három hónapnál távolabbra foglalni, inkább a következő egy–három hétre szóló foglalás a jellemző. Ez teszi ki a foglalások nyolcvan százalékát.