Barátaink, az indiánok és Salgótarján

Robin Dunbar: Barátok – Hogyan értelmezzük legfontosabb kapcsolataink erejét?
(Typotex Kiadó, 2022, 5500 forint)
Miről szól? Neked hány barátod van? Hányan vannak, akiktől gond nélkül kérnél segítséget, és akiknek bármikor tennél szívességet? Robin Dunbar antropológiával és evolúciós pszichológiával foglalkozó brit kutató az 1990-es években százötvenben határozta meg ezeknek az embereknek a számát (ez lett a Dunbar-szám). Elméletének bizonyítására azóta számtalan vizsgálatot végzett a rokoni és baráti kapcsolati hálók rétegeiről, kapcsolataink jelentőségéről és hatásairól.
A statisztikákat, vizsgálati eredményeket fun factekkel ötvöző kötetből megtudjuk, hogyan befolyásolja egészségünket barátaink száma és az ő boldogságuk, miként különböznek a nők és férfiak barátságai, és hány órát kell eltöltenünk valakivel, hogy barátnak érezzük. (Somogyi Szonja)
Kinek ajánljuk? Azoknak, akik úgy érzik, túl sok barátjuk van, és azoknak is, akik szerint túl kevés. Na, meg akiket érdekelnek a hétköznapok mögött rejlő tudományos magyarázatok.

Rieder Gábor – F. Kovács Attila (szerk.): Attila FK – Art. Architecture. Design.
(Kieselbach Galéria – Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, 2022, 50 000 forint)
Miről szól? F. Kovács Attila különös, misztikumra fogékony alkotó. Építészként Makovecz Imre tanítványai közé tartozott, de később – mesterét tiszteletben tartva – szakított az organikus építészettel, és teljesen más utakra lépett. Posztmodern képzőművész, aki flexszel csiszol; tetovált dizájner, aki bútorokat tervez. Munkáit nem ritkán a legnagyobb dizájnmagazinok közlik. Díszlettervezőként hollywoodi (Bel Ami) és európai (A napfény íze) filmes produkciókba hívják, de tervezett már operadíszletet is Torinóba, Lipcsébe vagy épp Bécsbe.
A legtöbben itthon mégis mint kreatív múzeumtervezőt ismerik, az ő vízióit követve valósult meg a budapesti Terror Háza Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum is. A kötetből megismerhetjük legfontosabb munkáit a belső terektől a különleges bútorokig, de előkerülnek kedvenc tárgyai, tetoválásai és az összes lakás, ahol élt – mondani sem kell, egyik sem szokványos kégli. Ez az ezüsttáblák közé zárt, fekete tónusú „életműkönyv” is olyan, mint az alkotó maga: tömény extravagancia 450 oldalon. (Bagi László)
Kinek ajánljuk? Bibliofil dizájnrajongóknak, akik értékelik a műtárgynak is beillő könyveket.

Tim Marshall: A földrajz hatalma
(Park Könyvkiadó, 2022, 4999 forint)
Miről szól? Már a 2015-ben megjelent első kötet, A földrajz fogságában témája is az volt, hogyan befolyásolja a földrajz a világpolitikát. A mostani könyv további tíz térséget, illetve olyan 21. századi eseményeket és konfliktusokat mutat be, amelyeknek messzire nyúló hatásuk lehet a többpólusú világban. Például ami Száhelben történik, nem marad Száhelben. Egyre többen kelnek ugyanis útra erről a partról, hogy átszeljék a Szahara homoktengerét, és egy másik parton kössenek ki: Európában.
Irán geopolitikai helyzetét boncolgatva a szerző arra figyelmeztet, hogy a vallásos forradalmárok nem fognak lemondani forradalmukról, Szaúd-Arábia problémáját pedig két szó határozza meg: Szaúd és Arábia. És olvashatunk arról is, hogy Európában a Földközi-tenger keleti medencéje tűnik a leglobbanékonyabb térségnek. Mindezzel együtt a legizgalmasabb aktuális kérdésnek az tűnik, hogy geopolitikai küzdelmeink kivetődnek a világűrbe. De kié is a világűr? (G. Tóth Ilda)
Kinek ajánljuk? Aki szereti az összefüggéseket. (A szerző a covidgeneráció fiataljainak címezte.)