Két sarokkal arrébb milliókat lehet spórolni

Kilencéves mélyponton a hazai lakáshitelpiac, tavaly óta felére csökkent a hitelfolyósítási volumen, és az ügyletek számossága is leszakadóban. Nem véletlen, a szüntelenül felfelé kapaszkodó kamatkörnyezet, az infláció és a negatív gazdasági kilátások miatt megfontoltabbak vagyunk, mint valaha. A drágábbnál drágább hitelajánlatok mellett ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igencsak kedvezményes kamatkonstrukciójú Zöld Otthon Programját is hamarabb szétkapkodták, minthogy az egyszeri beruházó kimondhatná, hogy „fenntarthatóság”.
Nehéz most okosnak lenni a változások sűrűjében, pár tipppel azonban mégis kapaszkodót nyújtunk, ha épp ebben a – valóban nem túl szerencsés – pillanatban keresne valaki a lakásvásárlásra vagy -felújításra kedvezményes konstrukciókat.

SAJÁT vagy IDEGEN BANKNÁL?

Míg a személyi kölcsönöknél egyik bank sem várja el, hogy nála vezessük a számlánkat, a lakáshiteleknél teljesen egyértelmű, hogy a jövedelem a hitelt nyújtó intézményhez kell, hogy érkezzen. Ezért természetes a bankváltás egy több tízmilliós, hosszú időtávra kötött szerződésnél, de sokan még mindig azzal a hibás feltételezéssel élnek, hogy egy kutya mindegyik: nagyjából ugyanazokkal a paraméterekkel, minimális eltéréssel köteleződhetünk el mindenhol.
A valóságban akár több millió forintot is megspórolhatunk, ha a két sarokkal arrébb lévő bankfiók kilincsét fogjuk meg. Ráadásul a személyi kölcsönöknél is nagyobb összegeket, százezreket lehet spórolni egy szerencsésebb választással.