Írta: Nemes Dániel

„Láttunk ilyet korábban. Pont, mint az 1920-as években, mielőtt a befektetésekre vonatkozó törvényeket bevezettük. Svindlerek. Zavarosban halászók. Csalóművészek. Pilótajátékosok. A lakosság közben a csődbíróságon köt ki” – mondta Gary Gensler, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke. Kemény szavak egy laissez-­faire típusú elnöktől, aki idáig nagy konfliktusokat nem vállalt, de miután az FTX csődjét követően megmaradt legnagyobb kriptotőzsdéket, a Binance-t és a Coinbase-t a SEC beperelte, szükségét érezte felszólalni. Szavai előrevetítik a kriptopromóterek egyik fő érvének, a szabályozatlanságnak és szabályozhatatlanságnak a megkérdőjelezését is: az Egyesült Államok igenis szabályozni akarja a kriptopiacot. A piacot, ami (elméletben) decentralizált matematikai algoritmuson alapul, és mint ilyen, technikailag szabályozhatatlannak tűnik.

Új szerzők a Forgóban! Négyfős véleménycsapat váltja egymást hónapról hónapra a pódiumon. Augusztusban jön a következő tag!


Tizenkét éve a három nagy pókeroldal, a Pokerstars, a Full Tilt Poker és az Absolute Poker, valamint azok amerikai tulajdonosai ellen emeltek vádat. Vagyonukat befagyasztották, miután egy évekkel korábban hozott törvényt kijátszva, bankkártya-feldolgozók közvetítésével fogadták el amerikai játékosok pénzét. Azért volt erre szükség, mert a törvény értelmében az amerikai bankok és kártyatársaságok nem vehettek részt online szerencsejátékos tranzakciókban. Ezek a pókeroldalak ugyanis nem amerikai cégek voltak, viszont az adóbevételek, az amerikai kaszinók (és természetesen „a nép”) érdekében az amerikai kormányzat ki akarta őket szorítani a piacról. Közvetlenül rájuk tehát nemigen tudtak hatni, a pénzmozgásokra viszont igen. A figyelmes olvasó már sejtheti a párhuzamot: a kriptopénzek be- és kifizetéseit épp az FTX-típusú cégek végzik.