Søllerød Kro

Az mondjuk nem akkora meglepetés, hogy éppen Dániában bukkanunk rá az idei lyoni győztes, Brian Mark Hansen éttermére, hiszen Linekerrel együtt skandálja manapság már minden magyar óvodás, hogy a Bocuse olyan játék, ahol 24-en főznek öt és fél órán át, és a végén a dánok nyernek. Az sem teljesen véletlen, hogy épp az új északi konyha epicentrumának közvetlen közeléből, Koppenhága környékéről kerül ki a győztes, még az sem, hogy van azért egy Michelin-csillaga is (bár kettőt érdemelne), az meg végképp nem, hogy erőteljesen franciás felhangok és luxusalapanyagok uralják a kóstolómenüt. És természetesen tökéletes szaktudás, magabiztos technológiahasználat, na, meg kellő kreativitás.


Most, hogy némiképp elszpojlereztem, menjünk bele a részletekbe. Már a belépés is üdítő: a 17. századi fogadó hófehér épületéhez ugyanis gyönyörű kerthelyiség tartozik, tökéletes helyszín az enyhe dán nyárban. Nagyon stimmel a hangsúly a szerviz és az ételek között: humor és ele­gancia ötvözete jellemzi mindkettőt. Prémium alapanyagok a kaviártól a kaviáron át a kaviárig (na jó, bekerül azért egy kis királyrák, homár és bárány is), de senki sem veszi túl komolyan magát, nincsenek eltartott kisujjak, csak elégedett mosolyok, és néha akár hangos nevetés is. Erőteljes, bátor ízek, rengeteg vaj és tejszín, de azért egy pici északiasság frissíti a franciás, klasszikus vonalat. És mindig megvillannak a szezon finomságai is, legutóbbi ottjártamkor például a – hozzánk képest késői – zöldborsó, eper és spárga triója is.

Itt keresd!
Søllerød Kro
Søllerødvej 35,
2840 Holte, Dánia
Menü:
1550–2200 DKK/fő
(77 000 – 110 000 forint)