A Kürt-dosszié – a világhír titka, avagy vezess a szíveddel című vadonatúj könyve bemutatóján azt mondta, kapott most száz „pihe-puhát”, mert ennyien eljöttek meghallgatni. Ez a kifejezés is Kürti-szabadalom?Egy kollégámtól loptam, nekem a flow élmény egységét jelenti. Már a könyvírás közben is jól éreztem magam, hogy felidézhetek ennyi történetet. Azt szoktam mondani, hogy önkielégítés volt vele a célom. Az adatmentésben világhírűvé […]
A Kürt-dosszié – a világhír titka, avagy vezess a szíveddel című vadonatúj könyve bemutatóján azt mondta, kapott most száz „pihe-puhát”, mert ennyien eljöttek meghallgatni. Ez a kifejezés is Kürti-szabadalom? Egy kollégámtól loptam, nekem a flow élmény egységét jelenti. Már a könyvírás közben is jól éreztem magam, hogy felidézhetek ennyi történetet. Azt szoktam mondani, hogy önkielégítés volt vele a célom.
Az adatmentésben világhírűvé vált Kürt Zrt.-vel nem érezte elég maradandónak az életművét? Ez sokkal hosszabb távra szól. Ha majd feldobom a talpam, ne egy szobor vagy egy utcanév emlékeztessen rám, hanem az, hogy valamit hozzátettem a társadalom jóllétéhez! Végigjártam a közoktatás minden szintjét, de itthon nem mondta soha senki, hogy maradandót kellene alkotnom, ötvenévesen, Howard Stevenson harvardi professzortól hallottam először.
A testvérével, Jánossal alapította a Kürtöt – lehet családi céget konfliktusmentesen működtetni? Ma is megvan az a fiatalkori attitűdöm, hogy könnyebb a hajamat levágatni, mint a növekedését hallgatni. Mindig jól alkalmazkodtam. Tanulság, hogy problémamegoldó kollégák kellenek, nem problémagyártók.
A falon Plácido Domingo kézjegye, a teraszról nemrég Will Smith posztolt, a zongorához pedig egyszer spontán leült Hans Zimmer, hogy eljátsszon egy magyar vonatkozású örökzöldet. Az Aria Hotel Budapest aljában nyitott Café Lisztben összeér a zene és a kulinária. Most épp a tavaszi étlapon és programkínálaton dolgoznak, erről mesélt nekünk Katarína Tabaová executive menedzser, Hiermann […]
A falon Plácido Domingo kézjegye, a teraszról nemrég Will Smith posztolt, a zongorához pedig egyszer spontán leült Hans Zimmer, hogy eljátsszon egy magyar vonatkozású örökzöldet. Az Aria Hotel Budapest aljában nyitott Café Lisztben összeér a zene és a kulinária. Most épp a tavaszi étlapon és programkínálaton dolgoznak, erről mesélt nekünk Katarína Tabaová executive menedzser, Hiermann Viktor executive chef és Magyar Kornél, az Aria Hotel Budapest zeneigazgatója.
ZENEI KÓSTOLÓ
Mozart: Figaro házassága (The Royal Opera) május 6., 7., 13., 14.
Csajkovszkij: Csipkerózsika (The Royal Ballet) május 27., 28., június 3., 4.
Bogányi-testvérek (Bogányi Gergely – zongora, Clara Dent-Bogányi – oboa, Bogányi Bernadett – fuvola) június 6.
Verdi: A trubadúr (The Royal Opera) június 17., 18., 24., 25.
Rost Andrea & Hot Jazz Band: Ma éjjel táncolnék – Dalok a lányszobámból, szeptember 21.
Kiknek szól a Café Liszt? Milyen közönséget céloz meg?
Katarína Tabaová: Az eddigi tapasztalatunk az, hogy a közönség két fő csoportból áll: azok a zenerajongók, akik valamelyik zenei együttműködésünk, saját zenei eseményünk kapcsán kerülnek velünk kapcsolatba vagy netán Budapestre érkeznek koncertet látogatni. Ők nagyra értékelik a közel 50 zenei világsztár kézjegyét, és kulturális irányból indulva fedezik fel, micsoda fantasztikus ízeket ihletnek a kedvenc művészeik, akik sokan személyesen is jártak már nálunk. A vendégek másik csoportja a luxushangulatot keresi, a különleges ízeket, vizualitást. Nekik csak eggyel magasabbra emeli ezt az élményt, hogy a zenén keresztül a hallásukat is bevonjuk ebbe a világba, amikor rájönnek arra, hogy a koktéljukat vagy a desszertjüket akár a kedvenc zenéjük ihlette.
Milyen izgalmas fogások kerültek fel a tavaszi-nyári étlapra?
Hiermann Viktor: Két fogást emelnék ki: az egyik a mangalicaszűz petrezselyemgyökér-pürével, cukorborsóraguval, retekkel és füstölt mangalicaszalonnával. Fontos volt, hogy úgy állítsunk össze egy különleges magyar fogást, hogy közben minél több helyi alapanyag kerüljön a vendég tányérjára. Letisztult ízvilág modern tálalással. A másik egy vegetáriánus fogás, egy japán street food, az okonomiyaki: ez egy palacsintaféle, melyet tradicionális szószokkal tálalunk. Ennél az ételnél szabadjára engedtük a fantáziánkat, hogy megőrizzük a vagány kelet-ázsiai hangulatot. Az ízvilághoz meghökkentően jól illik az új desszertkínáltunkból a citrusos sajttorta: Pick Vera cukrászséfünk a textúrákkal játszik, krémes és roppanós rétegek követik egymást.
Vannak olyan kedvencek, amelyek már ikonikusak és mindenképp maradnak a kínálatban?
H. V.: A bélszíntatár egyértelműen ilyen, amit nem magyarosan, hanem franciásan készítünk, mindig a szezonnak megfelelő kiegészítőkkel újragondolva. Sok ételünk visszatérő kísérője a dukkah, ez a maghreb arab gasztronómiából ellesett „titkos összetevő”, egzotikus fűszerekből és csonthéjasokból. Ám ezeknél fontosabb, hogy szeretünk megújulni, és az évszaknak megfelelően összeállítani a menüt, amivel a szakácsaink kreativitását inspiráljuk.
Mi a Café Liszt kulináris hitvallása?
H. V.: kulturális missziónk, hogy minőségi és meghatározó magyar alapanyagokat is be tudjunk mutatni. A Café Liszt és az Aria Hotel Budapest New York-i tulajdonosa szlovákiai magyar származású, ezért neki is szívügye a személyes, helyi magyar ízekben gazdag éttermi élmény. Ugyanakkor nem akarunk megragadni a tradicionális konyhánál, modern technológiával dolgozunk, és nagyon nyitottak vagyunk a nemzetközi stílusokra. Ennek egyik ékköve a francia desszertkínálatunk, négy olyan egyedi macaron-kreációval, amelyeket a hotel zenei stílusai ihlettek és a Chez Dodóval együttműködésben valósítottunk meg. Nagy hangsúlyt helyezünk a reggelire, mely hétköznap és hétvégén is tartalmaz közönségkedvenceket és ínyencségeket: eggs benedictet, lazacot, péksüteményeket, felvágott- és sajtválogatást, granolát, friss gyümölcsöket és zöldségeket.
Az ételek mellett a kultúra is fontos hitvallás: milyen rendszeres zenei programokra, előadásokra számíthatunk?
Magyar Kornél: A Café Lisztnek otthont adó Aria Hotel Budapest a kezdettől célul tűzte ki magának, hogy ne csak a turizmus, hanem a főváros kulturális életének is szereplője legyen. A programkínálatban fontos motívum a hídszerep: műsoraink a magyar és a nyugat-európai vagy amerikai zenei élet közös tradícióit mutatják be a közönség számára. Így például hétvégente a Reggeli, opera és balett sorozatunkban a londoni Covent Garden friss opera- és balettbemutatóit vágatlan terjedelmű mozielőadás keretében vetítjük kiváló hangminőségben. Élő zenés koncertjeink személyes közelségbe hozzák azokat az előadókat, akik valamilyen módon a nemzetközi zenei élet részévé váltak. Nagy siker volt tavaly év végén, amikor Nyári Károly ugyanazokat a dalokat zongorázta és énekelte a közönségnek, amelyeket korábban Frank Sinatrával, Michael Jacksonnal vagy Chaka Khannal közösen játszott valamelyik amszterdami vagy Las Vegas-i színpadon. Személyes kedvenceim az olyan spontán történetek, amikor Hans Zimmer leül a zongorához a lobbiban, vagy Will Smith és felesége, Jada a mi teraszunkról posztolja legújabb videóját az Instagramon.
A Café Liszt összefonódik az Aria Hotel Budapesttel, ahol a zene mint tematika nagyon markánsan jelenik meg – még zeneigazgatója is van. Milyen pontokon érhető tetten, hogy a zene itt a mindennapok és az alap koncepció része?
M. K.: Az Aria Hotel Budapest négy zenei műfaj köré alakította a teljes koncepcióját a belsőépítészettől a szolgáltatásokig, ez az opera, a klasszikus zene, a jazz és a pop-rock. Butikhotel lévén nagyon fontos, hogy személyesebb hangvételben közelítsünk a vendéghez, a zene pedig kiváló kommunikációs eszköz. Ingyenesen böngészhetik a hatalmas zenei gyűjteményünket, délután bor- és sajtkóstolót tartunk élőzenével, amely mindig picit több, koncertszerűbb annál, hogy a háttérben maradjon. Kedvencem a szerenád: a vendégek magánkoncertet rendelhetnek kedvenc műfajuk szerint összeállítva, amelyet a szobájuk balkonján kihajolva élvezhetnek egy pohár pezsgő kíséretében, míg a művész gyakran az átriumos lobbi üvegmennyezetén állva adja elő a szó szerint emelkedett műsort.
Mi az, amiben a Café Liszt más, mint a többi zenei helyszín, vagy étterem?
K. T.: A Café Liszt nemcsak étterem vagy kávézó, hanem olyan exkluzív helyszín, ahova zenészek és a zene szerelmesei járnak. Igazi pesti hagyomány, hogy az írók, költők, operaénekesek törzshelyet választottak maguknak: hozzánk ma ugyanígy járnak énekesek, rocksztárok. Aláírják a Café Liszt tükörcsempéit, megkóstolják a macaronjainkat egy pohár pezsgővel és olyan szívhez szóló üzeneteket írnak a vendégkönyvünkbe, amitől mi magunk is zavarba jövünk. Ezt az élményt szeretnénk megosztani a vendégeinkkel, és elmesélni nekik, hogy ez nem csak a sztároknak jár, hanem bárkié lehet, aki betér hozzánk reggelizni vagy vacsorázni.
Egy gitározó srácot látok. Nem lehet több huszonöt évesnél. Haja kicsit csapzott, ruhája rendezett, vidáman pengeti a húrokat, előtte fehér papírpohár a Nyugati pályaudvar aluljárójának koszos, ragadós kövén. A vacsorára szánt kiflik az egyik kezemben, a másikban a telefonom, próbálom vele megvenni gyorsan a vonatjegyet, amikor megüti a fülemet egy mondat. „Látod, még mindig itt zenél a bácsi, pedig dolgozhatna is.” A mondat végén […]
Így készült két és fél órás dokumentumfilm a legendás magyar vízilabdacsapat három olimpiai aranyérméről – A nemzet aranyai kulisszatitkai a Forbes.hu-n.
Professor Skran, a Lawrence University politológiaprofesszora állt a gangon a szerkesztőség előtt tavaly ősszel, és visszafordult, mint Columbo. „Elhívlak az egyetemre előadni” – mondta. Kedves gesztus, de mire hazamegy, úgyis elfelejti, gondoltam. Nem így lett.Április 11-én már ott álltam az egyetem nagyelőadójában, és figyeltem, ahogy jönnek a diákok, a kisváros érdeklődő tagjai és az egyetem tanárai. Köztük a bátyám is, ő is […]
A legfrissebb és legszerethetőbb Forbes-lista, ahol nem kizárólag az üzleti teljesítmény számít, hanem a szereplők karaktere, tehetsége, szemléletmódja és egyedisége. a harminc fiatal között épp annyira helye van az asztrofizikusnak és a kardcsapatnak, mint az Arénát megtöltő popsztárnak. és a kedvünkért beugrottak egy fotóautomatába is.
Már reggel fél hét óta azon van, hogy valami másra gondoljon. Bármi másra. Szeretné, ha inkább a montenegrói választások vagy az agrárminisztérium földadóeltörlési törvényjavaslata járna most a fejében, akkor nem lüktetne így a mellkasa. Irtózott a várakozástól, a tehetetlenségtől, hogy más kezébe tette a sorsát, és minden múló perccel egyre közelebb kerül az ítélethez. Igyekszik háttérzajnak nyilvánítani az érzelmeit, elválasztani őket […]