A Michelin-csillagos éttermet rejtő hotel (lásd előző oldalak) még szép kilátást ígér, João Oliveira szerényen már csak kilátást. De ennél sokat többet ad.
A portugál séf személyiségét is tükrözi ez a szerénység. Nem beszél sokat, csak ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, a meggyőzést inkább a tányérokra hagyja, ott már sokkal barokkosabban fogalmaz. A hotel teraszán levő bisztróban akár napközben is el lehet fogyasztani a régió legkiválóbb, elsősorban tengeri alapanyagaira építő egyszerű ételeit, friss osztrigától ibolya garnélán és tigrisrákon át egészben sült nagy rombuszhalig. (De a desszertek is nagyon javallhatók, például a séf tiramisuja.)
Este ezek közül többen is visszatérnek, de alaposan felpimpelve, sokkal bonyolultabb ízharmóniákkal és tálalásban. Na, meg azért van néhány sztárvendég is a meglepetésmenüben, ők nappali fellépést nem szívesen vállalnak: tengeri sün, friss tonhal, kaviár, komoly rákok, fantasztikus szardella és ördöghal. És bármi más is felbukkanhat, naponta változik az ételsor az éppen aktuális kínálatnak megfelelően.
João Oliveira (a jobb alsó képen) halbeszerzője a közeli Sagres halárverésén naponta vadássza le a séffel egyeztetve a legjobb minőségű, legfrissebb alapanyagokat, ezek aztán este már a tányérra is kerülnek. A halaukciót mindenképp érdemes meglátogatni. A halászok sorban futnak be a kikötőbe az áruval, majd az előzetes megtekintés után egy kis csarnokban zajlik a licit. Teljes csendben nyomkodják a kereskedők a gombokat, persze közben azért egymásra sandítgatnak – sohasem tudhatják, mire ácsingózik a konkurencia, illetve melyik halászcsónak fut még be az utolsó pillanatban valami különleges fogással. És sokkal nyugodtabban látnak neki a versengésnek, ha nincs jelen spanyol kolléga, aki – a gazdagabb felvevő piac miatt – gyakran alaposan felhajtja az árakat.
A falon Plácido Domingo kézjegye, a teraszról nemrég Will Smith posztolt, a zongorához pedig egyszer spontán leült Hans Zimmer, hogy eljátsszon egy magyar vonatkozású örökzöldet. Az Aria Hotel Budapest aljában nyitott Café Lisztben összeér a zene és a kulinária. Most épp a tavaszi étlapon és programkínálaton dolgoznak, erről mesélt nekünk Katarína Tabaová executive menedzser, Hiermann […]
A falon Plácido Domingo kézjegye, a teraszról nemrég Will Smith posztolt, a zongorához pedig egyszer spontán leült Hans Zimmer, hogy eljátsszon egy magyar vonatkozású örökzöldet. Az Aria Hotel Budapest aljában nyitott Café Lisztben összeér a zene és a kulinária. Most épp a tavaszi étlapon és programkínálaton dolgoznak, erről mesélt nekünk Katarína Tabaová executive menedzser, Hiermann Viktor executive chef és Magyar Kornél, az Aria Hotel Budapest zeneigazgatója.
ZENEI KÓSTOLÓ
Mozart: Figaro házassága (The Royal Opera) május 6., 7., 13., 14.
Csajkovszkij: Csipkerózsika (The Royal Ballet) május 27., 28., június 3., 4.
Bogányi-testvérek (Bogányi Gergely – zongora, Clara Dent-Bogányi – oboa, Bogányi Bernadett – fuvola) június 6.
Verdi: A trubadúr (The Royal Opera) június 17., 18., 24., 25.
Rost Andrea & Hot Jazz Band: Ma éjjel táncolnék – Dalok a lányszobámból, szeptember 21.
Kiknek szól a Café Liszt? Milyen közönséget céloz meg?
Katarína Tabaová: Az eddigi tapasztalatunk az, hogy a közönség két fő csoportból áll: azok a zenerajongók, akik valamelyik zenei együttműködésünk, saját zenei eseményünk kapcsán kerülnek velünk kapcsolatba vagy netán Budapestre érkeznek koncertet látogatni. Ők nagyra értékelik a közel 50 zenei világsztár kézjegyét, és kulturális irányból indulva fedezik fel, micsoda fantasztikus ízeket ihletnek a kedvenc művészeik, akik sokan személyesen is jártak már nálunk. A vendégek másik csoportja a luxushangulatot keresi, a különleges ízeket, vizualitást. Nekik csak eggyel magasabbra emeli ezt az élményt, hogy a zenén keresztül a hallásukat is bevonjuk ebbe a világba, amikor rájönnek arra, hogy a koktéljukat vagy a desszertjüket akár a kedvenc zenéjük ihlette.
Milyen izgalmas fogások kerültek fel a tavaszi-nyári étlapra?
Hiermann Viktor: Két fogást emelnék ki: az egyik a mangalicaszűz petrezselyemgyökér-pürével, cukorborsóraguval, retekkel és füstölt mangalicaszalonnával. Fontos volt, hogy úgy állítsunk össze egy különleges magyar fogást, hogy közben minél több helyi alapanyag kerüljön a vendég tányérjára. Letisztult ízvilág modern tálalással. A másik egy vegetáriánus fogás, egy japán street food, az okonomiyaki: ez egy palacsintaféle, melyet tradicionális szószokkal tálalunk. Ennél az ételnél szabadjára engedtük a fantáziánkat, hogy megőrizzük a vagány kelet-ázsiai hangulatot. Az ízvilághoz meghökkentően jól illik az új desszertkínáltunkból a citrusos sajttorta: Pick Vera cukrászséfünk a textúrákkal játszik, krémes és roppanós rétegek követik egymást.
Vannak olyan kedvencek, amelyek már ikonikusak és mindenképp maradnak a kínálatban?
H. V.: A bélszíntatár egyértelműen ilyen, amit nem magyarosan, hanem franciásan készítünk, mindig a szezonnak megfelelő kiegészítőkkel újragondolva. Sok ételünk visszatérő kísérője a dukkah, ez a maghreb arab gasztronómiából ellesett „titkos összetevő”, egzotikus fűszerekből és csonthéjasokból. Ám ezeknél fontosabb, hogy szeretünk megújulni, és az évszaknak megfelelően összeállítani a menüt, amivel a szakácsaink kreativitását inspiráljuk.
Mi a Café Liszt kulináris hitvallása?
H. V.: kulturális missziónk, hogy minőségi és meghatározó magyar alapanyagokat is be tudjunk mutatni. A Café Liszt és az Aria Hotel Budapest New York-i tulajdonosa szlovákiai magyar származású, ezért neki is szívügye a személyes, helyi magyar ízekben gazdag éttermi élmény. Ugyanakkor nem akarunk megragadni a tradicionális konyhánál, modern technológiával dolgozunk, és nagyon nyitottak vagyunk a nemzetközi stílusokra. Ennek egyik ékköve a francia desszertkínálatunk, négy olyan egyedi macaron-kreációval, amelyeket a hotel zenei stílusai ihlettek és a Chez Dodóval együttműködésben valósítottunk meg. Nagy hangsúlyt helyezünk a reggelire, mely hétköznap és hétvégén is tartalmaz közönségkedvenceket és ínyencségeket: eggs benedictet, lazacot, péksüteményeket, felvágott- és sajtválogatást, granolát, friss gyümölcsöket és zöldségeket.
Az ételek mellett a kultúra is fontos hitvallás: milyen rendszeres zenei programokra, előadásokra számíthatunk?
Magyar Kornél: A Café Lisztnek otthont adó Aria Hotel Budapest a kezdettől célul tűzte ki magának, hogy ne csak a turizmus, hanem a főváros kulturális életének is szereplője legyen. A programkínálatban fontos motívum a hídszerep: műsoraink a magyar és a nyugat-európai vagy amerikai zenei élet közös tradícióit mutatják be a közönség számára. Így például hétvégente a Reggeli, opera és balett sorozatunkban a londoni Covent Garden friss opera- és balettbemutatóit vágatlan terjedelmű mozielőadás keretében vetítjük kiváló hangminőségben. Élő zenés koncertjeink személyes közelségbe hozzák azokat az előadókat, akik valamilyen módon a nemzetközi zenei élet részévé váltak. Nagy siker volt tavaly év végén, amikor Nyári Károly ugyanazokat a dalokat zongorázta és énekelte a közönségnek, amelyeket korábban Frank Sinatrával, Michael Jacksonnal vagy Chaka Khannal közösen játszott valamelyik amszterdami vagy Las Vegas-i színpadon. Személyes kedvenceim az olyan spontán történetek, amikor Hans Zimmer leül a zongorához a lobbiban, vagy Will Smith és felesége, Jada a mi teraszunkról posztolja legújabb videóját az Instagramon.
A Café Liszt összefonódik az Aria Hotel Budapesttel, ahol a zene mint tematika nagyon markánsan jelenik meg – még zeneigazgatója is van. Milyen pontokon érhető tetten, hogy a zene itt a mindennapok és az alap koncepció része?
M. K.: Az Aria Hotel Budapest négy zenei műfaj köré alakította a teljes koncepcióját a belsőépítészettől a szolgáltatásokig, ez az opera, a klasszikus zene, a jazz és a pop-rock. Butikhotel lévén nagyon fontos, hogy személyesebb hangvételben közelítsünk a vendéghez, a zene pedig kiváló kommunikációs eszköz. Ingyenesen böngészhetik a hatalmas zenei gyűjteményünket, délután bor- és sajtkóstolót tartunk élőzenével, amely mindig picit több, koncertszerűbb annál, hogy a háttérben maradjon. Kedvencem a szerenád: a vendégek magánkoncertet rendelhetnek kedvenc műfajuk szerint összeállítva, amelyet a szobájuk balkonján kihajolva élvezhetnek egy pohár pezsgő kíséretében, míg a művész gyakran az átriumos lobbi üvegmennyezetén állva adja elő a szó szerint emelkedett műsort.
Mi az, amiben a Café Liszt más, mint a többi zenei helyszín, vagy étterem?
K. T.: A Café Liszt nemcsak étterem vagy kávézó, hanem olyan exkluzív helyszín, ahova zenészek és a zene szerelmesei járnak. Igazi pesti hagyomány, hogy az írók, költők, operaénekesek törzshelyet választottak maguknak: hozzánk ma ugyanígy járnak énekesek, rocksztárok. Aláírják a Café Liszt tükörcsempéit, megkóstolják a macaronjainkat egy pohár pezsgővel és olyan szívhez szóló üzeneteket írnak a vendégkönyvünkbe, amitől mi magunk is zavarba jövünk. Ezt az élményt szeretnénk megosztani a vendégeinkkel, és elmesélni nekik, hogy ez nem csak a sztároknak jár, hanem bárkié lehet, aki betér hozzánk reggelizni vagy vacsorázni.
Fahidi Éva tizenkilenc éves volt, amikor családjával haláltáborba hurcolták, majd szüleit és kishúgát gázkamrába vitték. Bár ő megmenekült, ötvenkilenc év kellett, hogy elhatározza, visszamegy Auschwitzba, és szembenéz a múltjával. Éva mára a holokausztemlékezet egyik legfontosabb alakja lett, két könyvet is írt, életéről film és táncelőadás készült.
A Kürt-dosszié – a világhír titka, avagy vezess a szíveddel című vadonatúj könyve bemutatóján azt mondta, kapott most száz „pihe-puhát”, mert ennyien eljöttek meghallgatni. Ez a kifejezés is Kürti-szabadalom?Egy kollégámtól loptam, nekem a flow élmény egységét jelenti. Már a könyvírás közben is jól éreztem magam, hogy felidézhetek ennyi történetet. Azt szoktam mondani, hogy önkielégítés volt vele a célom. Az adatmentésben világhírűvé […]
„Az első mérföldkő egyértelműen az, amikor a Veres úr hajlandó volt nekem időpontot adni, hogy találkozzunk és elbeszélgessünk arról, hogy akkor mit is szeretnék én” – meséli nevetve ifj. Chikán Attila, a fenntartható energetikával foglalkozó Alteo Nyrt. vezérigazgatója a cég indulásáról. Az Alteo az elmúlt években szisztematikusan, lépésről lépésre építkezett: naperőműveik, szélerőműveik, akkumulátoraik országszerte megtalálhatóak. […]