Cserpes István

„A kollégák küzdenek, mint malac a jégen.” Ezt a covidjárványban mondta nekünk egy interjúban. Azóta jött háború, energiakrízis, óriási infláció, a tejtermékek a duplájára drágultak. Most mit csinálnak a kollégák?
Most? Vészhelyzet van. Ez teljesen abnormális, tervezhetetlen állapot. Én értem, hogy van olyan, hogy üzleti terv, de ki a csuda tudta volna ezt lemodellezni? A legnagyobbak is milliárdos veszteségeket fognak elszenvedni, nagyon komoly átrendeződést várok. Csak az a kérdés, hogy ki éli túl.
A Cserpes túléli?
Annyira okos nem vagyok, hogy lássam a jövőt, de én mindig a jót várom. És látok is már jó jeleket. Egy hónapja visszatértem, nagyon erősen vissza kellett szállnom a napi operatív ügyekbe. Most szükség van rám, akkor is, ha egyszer a Forbes rám sütötte, hogy én vagyok a tökéletes antimenedzser. És talán így is van, de ha ott vagyok, akkor azért sok mindent látok.
Mit kell rendbe tenni?
Alapvetően az emberek fejében kell rendet tenni. Vannak hatékonysági tartalékok a rendszerben, kicsit be is aludtunk az árazásban, van körülbelül százmillió forint, ami sohasem fog visszajönni. Közben pozitív, hogy a Cserpes sokaknak vonzó lett, olyanoknak, akik korábban nem tudták megvenni. De egy kereskedelmi kollégát biztosan be kell újítanunk, a logisztikán is kell javítanunk, kontrollerünk, sőt ügyvezetőnk sincs. Nálunk azért sok minden hiányzik, ami egy normális cégnél van. (Nevet.)
Nem is értem, hogy működnek harminc éve, és jutottak hárommilliárdos forgalom fölé.
Nagyon szeretnek bennünket a fogyasztók, az odafent való, na, meg az égiek.
Mit vár az idei évtől?
A kollégáknak is mondtam, hogy nagyon nehéz időszak jön. Pont most kell hatékonyabbnak lennünk, amikor mindenkinek nehezebb a megélhetés. De azt az élelmiszer-drágulást és azt a reálbércsökkenést, ami történt, nem tudjuk kompenzálni. Szerintem mások sem tudják. És közben szükség van a folyamataink átszervezésére és legalább ötszázalékos leépítésre is. De megyünk tovább, rengeteg termékötletünk van, és a tejivókat is meg kell újítanunk.
Melyik a kedvenc Cserpes-terméke?
A Trudi. Meg a kefir, szerintem az egy csoda, a legjobb a piacon, az bizton állítható. A tejberizsát ismeri?
Így, hogy tejberizsa?
Igen, már van olyanunk is. Kaptunk egy-két megjegyzést az interneten, de nem vettük komolyan.