








2013 novemberében együtt kezdtük el a magyar Forbest. A mostani magazin az utolsó,
amiben Aknay Csaba és Kotschy Gábor, avagy az Orbital Strangers fotózott.
113 szám feledhetetlen képeiből válogattunk. Szép menet volt!









Csíphet-e a fine dining? Thaiföldre gondolva mindenkinek megvan a maga nagy kedvence, legyen az pad thai, tom yam, zöld curry vagy épp a som tam (zöldpapaja-saláta). De hogy lehet ezeket a markáns, erőteljes ízeket lefordítani a fine dining nyelvére úgy, hogy ne sérüljön meg az eredeti étel identitása?
„Ice” Supaksorn Jongsiri sikerrel veszi az akadályokat. A déli ízekre specializálódott, hiszen itt nőtt fel ő is, és az egész csapata is. Ennek megfelelően még a szokásosnál is erősebbek, csípősebbek az ízek, és alapvetően a tengeri alapanyagok dominálnak. Beceneve pedig semmiképp sem arra utal, hogy kúl és visszafogott lenne, kifejezetten lázba jön, amikor a déli konyha vagy mondjuk a reggelente frissen érkező hatalmas és kiváló minőségű folyami rákok ideális utaztatása szóba kerül.

Miközben a legelegánsabb és legnépszerűbb fine dining étterem az övé Thaiföldön, nem szakadt el az egyszerű konyhától sem, ahonnan az inspirációját nyeri. A nagymama alapította a róla elnevezett éttermet Bangkok egyik külvárosában, a maga receptjeit kezdte el főzni. Amikor nyugdíjba ment, átadta az unokának a stafétabotot, aki időközben Bostonban járt egyetemre, és mellette thai éttermekben dolgozott szakácsként.

A Baan Ice (körülbelül: Ice-nál) hamar sikeres lett, újabb és újabb éttermeket nyitottak azonos néven, majd következett a legnagyobb ugrás, amihez – ahogy Ice meséli – még a kisfia egyetemi tanulmányaira félretett pénzt is be kellett fektetnie. Így indult a Sorn, az elegáns változat. A siker itt sem váratott magára sokáig: két Michelin-csillag és előkelő helyezés a világ ötven legjobb éttermének listáján.

Egy gyönyörű kétszintes kúria fogadja a vendéget, ha sikerül megtalálnia az éttermet, a kert vegetációja is pontosan idézi a dél-thaiföldi hangulatot. Aztán belépve indul a tűzijáték, különleges falatok sora és csupa izgalmas alapanyag délről: az élőben is megcsodált sáskarák, piros guavagyümölcs, phuketi homár, rambután, kék tarisznyarák – vendég legyen a talpán, aki guglizás nélkül is felfogja a többségét.


Így jutunk el a főételekig, és újabb erőteljes kanyart veszünk a rusztikusság irányába. A faszénen grillezett alapanyagok, intenzív, markáns ízek tökéletesen idézik vissza a házi konyhák értékeit, de mégis megfelelően simulnak az elegáns környezetbe. És bizony még az ujjunkat is megnyaljuk utánuk…
Zárásnak az utcai édességek legjava marad, ugyancsak remekül átültetve a fine dining játékszabályai közé. A legjobb thaiföldi thai konyha.
Az I. kerület bevett-felkapott éttermeinek egyelőre nem kell aggódniuk a naphegyi edzőközpont eklektikus koncepciójú bisztrója miatt.
Hétköznapi emberek nem hétköznapi munkákról – vagy pont hétköznapiról, csak nem mindennapi történetekkel. A Forbes.hu-n elindított Szeretem a munkám rovatban olyan munkavállalók mesélnek sikerről, fizetésről, lemondásokról, akik szenvedélyesen szeretik a hivatásukat. Három cikket is ajánlunk.
Négy egymást követő évtizedben nem volt olyan hét, néha nap sem, hogy Máté Krisztinát ne láttuk volna képernyőn, a 90-es, 2000-es évek túlzás nélkül róla szóltak. Kevesen vannak a magyar médiában, akik pályájuk alatt politikai, bűnügyi és kvízműsort is vezethettek, híreket mondtak be és szerkesztettek, producerként főműsoridős üzleti show-t készítettek, közben tanították is a szakmát, és emellett még a könyvkiadásban vagy a szépségápolásban is kipróbálták magukat. A tévé aktuális bombasikere, a Cápák között Kriszta szerint nem szimpla műsor – és magát sem feltétlenül gondolja szimpla tévésnek. Aki ismeri, dolgozik vele, ódákat zeng odaadásáról. Mégis, miért a szigorú műsorvezetőt látják meg benne mind a mai napig?
A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) szegedi székhelyű kutatóintézete az egészséges öregedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztésben érdekelt és legfőbb célkitűzése a diagnosztika, illetve a kezelések fejlesztése. Ebben partnerintézménye a heidelbergi székhelyű Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL). Az öregedéssel járó egészségügyi panaszokkal kapcsolatban négy kutatási pillért hoztak létre. Az első az immunológiai-gyulladásos betegségekkel, a második az anyagcsere-, […]