Vezető szerkesztő: Bánáti Anna
Számolta és írta: Bánáti Anna, Gólya Ági, Harsch Leila, Páldeák Keve
Illusztráció: Csuth Péter

1.Mészáros csoport
(Opus Global Nyrt., Talentis Group Zrt.,­ Talentis Agro Zrt., Fejér B.Á.L. Zrt., Mészáros Építőipari Holding Zrt., Mészáros és Mészáros Zrt., illetve az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. alá tartozó befektetési- és magántőke­alapok*)
Becsült érték: 526,1 mrd ft ←
Család: Mészáros család
Generációk száma: 2
Központ: Felcsút
Alapítás: 2001 (a Mészáros és Mészáros Kft. alapításának éve)



„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne.” Bár meglepően erősre sikerült a nyári uborkaszezon, a nyár egyik legemlékezetesebb mondata végül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter száját hagyta el, amikor a reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján számonkérték rajta Mészáros gazdagodását.

Hogy élhetőbb ország lenne-e Magyarország még negyven Mészáros Lőrinccel, az olvasó fantáziájára bízzuk. Ami viszont a gyarapodás ütemét illeti, a Mészáros család cégbirodalma két év kihagyás után idén újra a lista élére került, tavaly még az MPF Holding után végzett (355,7 milliárd forintos becsült értékkel). A növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető. Az egy évvel ezelőtti 107,8 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációhoz képest lapzártánkkor már több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők. A változáshoz nem egy teljes év kellett, sőt: az éves minimum még nincs is annyira távol (június 6.), június közepén azonban az Opus-papírok ára kilőtt, és a pozitív tendencia lapzártánkkor is kitart. Külön-külön a csoport két másik zászlóshajója, a Talentis Agro és a Talentis Group is növelte értékét. Az energetikai szeglet kifizetődésére azonban még várnia kell a Mészáros családnak, az előzőnél egyaránt gyengébb évet zárt az elmúlt két évben felvásárolt Tigáz és Titász. A csoport becsült összértékének növekedéséhez hozzájárult az is, hogy pontosítottuk, mely cégeket számítjuk bele a becslésbe: idén már az Opus Alapkezelő alá tartozó magántőkealapok családi „fennhatóságú” érdekeltségeit is belevettük.

A 2023-as eredményekre csak jövő tavasszal derül fény, de az már most látszik, hogy a csoport éve eseménydúsra sikerült. A Talentis Agro májusban jelentette be, hogy megszünteti és felszámolja tojótyúk- és tojáságazatát, viszont további akvizíciókat terveznek. Makai Szabolcs vezérigazgató az Agrarszektor.hu-nak arról is beszélt, jó pár céget nézegetnek, a generációváltás nehézségei miatt ugyanis „egyre többen jelzik, hogy eladnák a cégüket”. Júliusban aztán jött a hír, hogy a Talentis Agro és az MKB Magántőkealap megvette a Rabo d.o.o.-t, Horvátország legnagyobb édesalma-exportőrét.

Bevásárolt a Talentis Group is, az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról írtak alá kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot, szintén júliusban. A kiszemelt cementgyártó cég betonüzemei Szarajevóban és Banja Lukában vannak, de a Lukavac Cementnek ötvenszázalékos a részesedése a Vijenac mészkőbányában is. A vállalatot Mészárosék várhatóan még 2023-ban felvásárolják. A deal nyélbe ütése egyben azt is jelentené, hogy a csoport építőipari szegmense is megjelenik a nemzetközi piacon.

Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amit a covidjárvány lecsengésével tavaly újra előhozott: az a cél, hogy a magyar cégek külföldön is terjeszkedjenek, hogy aztán hazahozhassák az ott megtermelt profitot. Ahogy a G7 cikke összegzi a bosnyák és horvát felvásárlásokat: úgy tűnik, Mészárosék vették a lapot.

*A lista összeállításakor Mészáros Lőrinc azon cégeit vettük figyelembe, ahol érvényesül a családi kontroll. A Mészáros csoport kommunikációjában nem csak ezeket a cégeket érti „Mészáros csoport” alatt.